Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin düzenlediği 'Halkın Gündemi' etkinliğinde gazeteci Tufan Türenç Antalyalılarla buluştu.
Büyükşehir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanlığı tarafından organize edilen Halkın Gündemi etkinliğinin bu ayki konuğu Hürriyet Gazetesi Yazarı Tufan Türenç oldu. AKM Perge Salonu'nda düzenlenen konferansta konuşan Tufan Türenç, ülke ve dünya gündemini değerlendirdi. Önce dünyada yaşanan gelişmeleri anlatan Türenç, Ortadoğu'da ABD'nin amacının ılımlı İslam yanlılarının yönetime geçmesi olduğunu söyledi. Arap baharının kaos oluşturduğunu belirten Türenç, Suriye ile Türkiye arasında bozulan ilişkilere değindi. Suriye'de baba Esad'ın ölümünden sonra Beşar Esad'la Türkiye'nin çok iyi ilişkiler içinde olduğunu hatırlatan Türenç, Suriye ile ortak kabine toplantılarının yapıldığına değinerek şöyle konuştu: "Onlar 'siz bizim ağabeyimizsiniz, siz bizi yönetin' diyecek kadar iyiydik. Fakat ABD bundan hoşlanmadı. Suriye'deki muhalefet unsurlarının birçoğu isyan hareketine katılmadı. Özgür Suriye adıyla bir ordu kuruldu, fakat bu ordu çapulculardan oluşuyor. Türkiye bu orduya, lojistik destek verdi. Ama buna rağmen bizim TIR'larımız yağmalandı. Şu an Hatay'da 7 bin 500 TIR garajlarda duruyor. Fakat hükümetin tek düşündüğü, ekonomin durması değil, aklı fikri Esad'ı devirmek ve yerine Müslüman Kardeşleri getirmektir."
Basının çok büyük baskı altında olduğunu kaydeden Türenç, Türkiye'nin bu isyanı teşvik eder konuma geldiğini ve özellikle batılı yayın organlarında Türkiye'ye karşı çok ciddi suçlamalar olduğunu belirtti. Basının bu konulara değinemediğini ifade eden Tufan Türenç, şunları söyledi: "Bizim basın ise bunları yazamaz. Çünkü Türk basını çok büyük baskı altında, özgür değildir. Onun için Türk basınından bunları öğrenemezsiniz. Suriye ile ilgili haberlerin yüzde 80'i manipüle edilmiş, saptırılmış ve gerçeği yansıtmayan haberlerdir."
Türkiye'deki iç politikayı da değerlendiren Türenç, Atatürk sevgisini kalpten, beyinden kazımaya yönelik çalışmalar yapıldığına değinerek sözlerini şöylesürdürdü: "Yasaklamalara, engellemelere rağmen 10 Kasım'da 700 bin küsur insan Anıtkabir'e gitti. Geçen seneden 200 bin daha fazla insan Anıtkabir'i ziyaret etti"
Dinin çağdaş eğitimle karıştırılmaması gerektiğini kaydeden Türenç, İmam Hatip Okulları'nın tekrar ihya edilmeye çalışıldığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Din eğitimi elbette yapılmalı. Fakat çağdaş eğitime dini sokarsanız o zaman siz çağdaş nesilleri yetiştiremezsiniz. Uygar ülkeler çok büyük mesafe kat etti. Bizim yetiştirdiğimiz nesiller ise tersine. Tamam, din eğitimi verilsin ama çağdaş eğitimle karıştırılmaması lazım."
Silivri Cezaevindeki durumları da değerlendiren Türenç, Silivride hukuksuzluk ve vicdansızlık yaşatıldığını, en büyük sıkıntının ise tecrit olduğunu söyledi. Silivri Cezaevi'ndeki gazetecileri ziyaret ettiklerini dile getiren Türenç, bu görüşmelerinde konuştuklarını anlatırken bazı izleyiciler gözyaşlarına hakim olamadı. Tufan Türenç, "Duygulanmamak mümkün değil, tutuklu olanlar kader birliği yaptığımız arkadaşlarımız. Onların maruz kaldığı muamele hakikaten insanı mahvediyor" dedi.
Konferans sonunda Türenç, izleyicilerin sorularını yanıtladı. Daha sonra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Cemal Öcal, Türenç'e çiçek takdim etti.
(UG-HO-Y)

09.12.2012 13:31:08 TSI

Editör: Wan Haber