Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Başkanı ve eski TBMM Başkanı AK parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan,"Biz artık engelli yaşamına diğer yaşamlardan farklı ve ayrıcalıklı bakmıyoruz. Onlara nasıl bakıyorsak engelli yaşamına da engelli ailesinin çocuğu ile birlikteki yaşamına da aynı bakıyoruz" dedi.
Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı, Bülent Ecevit Üniversitesi işbirliği Zonguldak Valiliği tarafından, Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan, Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr.Necate Baykoç, Bülent Ecevit Üniversitesi Kdz.Ereğli Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Özlem Özgün Kahraman ve Kdz.Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk'ün konuşmacı olarak katıldığı Kdz. Ereğli'de Engelli Sorunu ve Eğitimi konulu panel düzenlendi.
Kdz. Ereğli Erdemir Kültür Merkezinde düzenlenen panelde konuşan Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Başkanı ve eski TBMM Başkanı AK parti Zonguldak Milletvekili Köksal Toptan'ın eşi Saime Toptan, insanların temel haklarının insan yaşamını düzenleyen haklar olduğunu söyledi.
Engelliye ayrıcalıklı bakmadıklarını ifade eden Toptan," Panelin yöneticiliğini yapan ÖZEV Mütevelli Heyeti Başkanı Saime Toptan'da, toplantının planlanandan gecikmiş olduğunu belirterek Geçtiğimiz günlerde engelliler ile ilgili yoğun çalışmaların yapıldığı bir dönem geçti sözleri ile konuşmasına başladı. Toptan açıklamasında, Üniversitemizde bizim fiziksel engelli çocuklarımız ile ilgili eğitimin başlatılmış olması bizim bu çalışmalarımıza bilimsel bir temel de koyuyor. O nedenle üniversitemiz ile valiliğimiz ile temsilcisi olduğumuz Türkiye Özürlüler Eğitim ve Dayanışma Vakfının çalışmaları ile burada bulunmak iyi bir iş yapabildiğimizi de kendi kendimize söylemek oluyor aynı zamanda. Paylaşacağımız konu eğitim, Tabii ki temel hakları insanların yaşamını düzenleyen haklardır. Mademki insanlar yaşam konusunda eşittirler o zaman temel hakları kullanma konusunda da eşit olabilmelidirler. Eğitim temel hakların en önemlisidir. Biz artık engelli yaşamına diğer yaşamlardan farklı ve ayrıcalıklı bakmıyoruz. Onlara nasıl bakıyorsak engelli yaşamına da engelli ailesinin çocuğu ile birlikteki yaşamına da aynı bakıyoruz. Bu bakış açısı yardım eksenli değil hak eksikli bir bakış açısıdır. Yasalarımızda onların hakları adına her şey var ama hala zorlanmaktadırlar. Bu zorlanmanın nedenini ve kaynağını hep birlikte arıyoruz. Bu zorlanmanın nedeni ve kaynağı bizim vakıfımızın tüm Türkiye'de yaptığı çalışmalara göre engeli olmayanlara engelliliği, engellinin yaşamını, ihtiyaçlarını ve sahip oldukları anlatamamış olmamızdan kaynaklanıyor. Bizde bunları anlatmak zorundayız" dedi.
Panele konuşmacı olarak katılan Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr.Necate Baykoç da "Engellilerin eğitimi konusunda sunum gerçekleştirdi. Engellinin eğitimi derken başından itibaren önem verdiğimiz ilk konu engellinin tek başına eğitilirse bunun hiçbir önemi yok o zaten eğitimi bir şekilde alacak görmeyende olsa işitmeyen de olsa. Bizim amacımız engelli bireyin eğitimini sağlarken ailesinin ve en önemlisi de toplumu eğitmek, kaynaştırmak amacıdır. Hep bu gözle bakarak yolumuza devam ettik. Engellinin eğitimini anlatırken birlikte eğitimden konuya bakılmalı" diye konuştu.
Kdz.Ereğli Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölüm Başkanı Yrd.Doç.Dr.Özlem Özgün Kahraman da engelli ailesinin eğitimi konusunda bilgiler verdi.
Aileye çok büyük görevler düştüğünü belirten Kahraman," Bizim amacımız özel gereksinimli çocukları topluma kazandırmak, yaşam kalitesini arttırmak diğer bireyler hangi hizmetlerden faydalanıyorsa onların etkin bir şekilde katılımını sağlamak. Burada en büyük görevlerden biri ailelere düşüyor. Engelli bireye sahip olduğunda bir aile ilk çocuk dünyaya geldiğinde ve ilk bununla yüzleştiğinde herkesin yaşadığı benzer duygular oluyor. Bunlardan bir tanesi sordukları şu, Şimdi ne olacak?, Ben bundan sonraki süreçte ne yapacağım?, Benden sonraki süreçte çocuğum ne olacak, ona kim bakacak? kaygıları ile hareket etmekte. İkincisinde ise bu sorulara ilaveten sorunun kimi için kime başvuracağım, nasıl yardım alacağım, hangi tür yardımlar alacağım gibi sorulara cevap aramakta aile. Bu süreçteki en önemli şey uzmanlardan alacağı bilgilerin doğru ve gerçekçi bilgiler olması. Özellikle ilk karşılaştıkları uzman tabiî ki doktorlarımız oluyor, ilk bilgilendirme onların ruh halini çok önemli ölçüde etkilemiş oluyor. Anne babalarda, uzmanlarla uygun bir yaklaşımla iletişim kurduklarında ailenin bu beklemedikleri ve hazır olmadıkları duruma uyum sağlamada çok olumlu bir başlangıç yaptıkları düşünülmekte. İlk andaki yaklaşım ve bilgilendirmeler çok önemli "dedi.
Kdz. Eğitim Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Ali Azar, fakültenin bilimsel ve eğitsel çalışmalarının yanında öğretmen adaylarının sosyal, kültürel, sanatsal açıdan da gelişmiş bireyler olarak yetişmeleri için bu tür etkinliklere önem verdiğini belirterek,"Özel eğitim alanında öğretmen yetiştirirken temel felsefemizi engelleri eğitimle kaldırmak olarak belirledik. Hem sosyal devlet anlayışın hem de vicdanı sorumluluğumuzun en önemli bir gereği de engelli vatandaşlarımızın hak ettikleri hayat şartlarını kavuşmasını sağlamak için toplumu bu yönde bilgilendirmektir. Engelli vatandaşlarımız bizlerden sadaka değil ilgi ve iş beklemektedirler" dedi.
Kdz. Ereğli Fiziksel Engelliler Derneği Başkanı İsmail Şentürk'de derneğin çalışmaları ve engellilere yönelik yürüttükleri çalışmalara ilişkin bilgiler verdi.
Konuşmaların ardından panel salonda bulunan vatandaşların konuşmacılara soru yöneltmesi ve konuşmacıların yanıtlaması ile son buldu.
Panele Kdz.Ereğli Kaymakamı İbrahim Çay, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Dn.Kd.Albay Yalçın Enç, İl Milli Eğitim Müdürü Turgut Özbek, Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz, Zonguldak Valisi Erol Ayyıldız'ın eşi Dilek Didem Ayyıldız, Zonguldak Valiliği Halkla İlişkiler ve Özel Kalem Müdürü Mehmet Zafer Alas, belediye başkanları, Amelebirliği Başkanı Hasan Yılmaz, siyasi partiler ve sivil toplum örgütü temsilcileri, meslek odası yöneticileri, öğrenciler, öğretmenler ve davetliler katıldı.
(HH-OA

25.12.2012 18:21:54 TSI

Editör: Wan Haber