Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV), 16-18 Aralık tarihlerinde Zeytinburnu sahiline vuran 4 yunusun ölüm sebebinin boğulma olduğunu açıkladı.
TÜDAV tarafından yapılan yazılı açıklamada, İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve TÜDAV uzmanları tarafından yapılan incelemede, 4 tırtak (delphinusdelphis) türü yunusun derileri üzerinde diğer yunusların diş izleri, sürtünme izleri ve muhtemel ağ izleri bulunduğu ifade edildi. Açıklamada, "Boyları 103 ile 176 santimetre arasında değişen yunusların midelerindeki sindirilmemiş balıklar, vücut üzerlerindeki izler ve kanamalar sebebiyle, beslenme sonrası balıkçı ağlarına takılarak boğuldukları tahmin ediliyor. Bugünlerde olayın gerçekleştiği bölgede, mevsimsel pelajik balıklar üzerinden yoğun gırgır avcılığı yapılmakta" denildi. Açıklamada, ölü bulunan yunuslardan birinin emziren anne olmak üzere 2'sinin dişi, 2'sinin de erkek olduğu belirtildi.

TIRTAK TÜRÜ
İstanbul Boğazı, Marmara ve Karadeniz'de gözlenebilen üç yunus (diğerleri afalina ve mutur) türünden biri olan tırtak, genellikle açık denizleri tercih ediyor. İstanbul'da özellikle bahar ve sonbahar aylarında, Marmara ve Karadeniz arasındaki balık göçleri sırasında da kıyılarda gözlenebiliyor. Dünya Koruma Birliği (IUCN) kriterlerine göre, bu türün Akdeniz alt populasyonu "nesli tehlikede" (endangered), Karadeniz alt popülasyonu "hassas" (vulnarable) türler listesinde yer alıyor.
(İHA-OK-Y)

21.12.2012 17:26:38 TSI

Editör: Wan Haber