Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Cengiz Andiç Kültür Merkezi Sergi Salonu'nda yapılan serginin açılışına; Van Valisi Aydın Nezih Doğan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç, İl Milli Eğitim Müdürü Kıyasettin Kırekin, kurum amirleri ve öğrenciler katıldı. 45.’si düzenlenen yarışmada, 733 projeden 101 tanesi sergilendi. Üç gün boyunca açık olan serginin ardından projeler arasından seçilecek 16 proje, Ankara'da yapılacak Türkiye finaline katılacak. Serginin açılışında bir konuşma yapan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, her yıl düzenlenen yarışmanın 45. kez yapıldığını hatırlatarak, “Türkiye AR-GE’ye daha çok kaynak ayırdıkça, gençlerimiz kendilerine daha fazla güvendikçe, inşallah aradığımız ünivasyon kültürüne sahip olacağız ve daha başarılı, daha müreffeh bir ülkeye doğru erişeceğiz. Hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.


Kurdele kesiminin ardından aralarında Van'ın da bulunduğu Siirt, Muş, Bitlis, Hakkari, Ağrı, Batman ve Şırnak'tan gelen öğrencilerin yaptıkları birbirinden ilginç projelerin yer aldığı stantları gezen protokol üyeleri, öğrencilerin yaptıkları projeler hakkında bilgi edindi. Stantların gezilmesinin ardından bir açıklama yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal da, öğrencilerin gerek sosyal gerekse fen alanında güzel projeler hazırladıklarını ifade ederek, “Bu projeleri izlerken çok mutlu oldum. Ortaöğretim düzeyindeki öğrencilerimizin, gençlerimizin üretmiş oldukları projelerin her biri birbirinden güzel. Oldukça içerikli ve anlamlı projeler. Bu çalışmaların teşvik edilmesi, öğrencilerimizin bu çalışmalara yönlendirilmesi geleceğimiz içinde çok önemli. Ben tüm öğrencileri ve onlara rehberlik eden öğretmenlerini ve milli eğitim müdürlerini tebrik ediyor, kendilerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


TÜBİTAK Bölge Koordinatörü Prof. Dr. Cemil Tunç ise, Van’ın 2013 TÜBİTAK yarışmalarında 330 proje ile en son sırada yer aldığını vurgulayarak, “Bu yıl ise 733 proje ile Türkiye’de ilk 5 sıraya yükseldik. Bu sene sergimizde 101 proje yer alıyor. Bunlar arasından seçeceğimiz 16 projeyi Ankara finaline göndereceğiz” dedi.


Van bölge illeri arasından en başarılı ilin 181 proje ile Batman olduğunu ifade eden Tunç, “Bitlis 150 proje ile ikinci sırada yer alırken Van ise yarışmaya 120 proje ile girdi. Fakat proje artışını baktığımızda ise geçen yıl 5 proje ile giren Ağrı ilimiz ise bu yıl 58 proje ile en çok artış gösteren ilimiz oldu” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber