Nazilli Verem Savaş Dispanseri yetkilileri, verem hastalığından korunmak için uygulanan verem aşısının özellikle çocukluk çağı tüberkülozlarının önlenmesinde etkili olduğunu söyledi.
Verem Eğitim ve Propaganda Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, haftanın amacının veremle ilgili toplumun bilgilendirmesi ve bu hastalığa bütün kesimlerin dikkatinin çekilmesi olduğunu ifade edildi. Dünya nüfusunun yaklaşık üçte birinin verem mikrobu ile enfekte olduğunu vurgulayan yetkililer, şunları kaydetti; "Binlerce yıldır varlığını sürdürmekte olan Tüberküloz etkili bir şekilde tedavi edilebiliyor olmasına karşın halen tüm dünyada önemli bir sağlık sorunu olarak varlığını korumaktadır. Tüm dünya nüfusunun yaklaşık üçte biri Tüberküloz basili ile enfektedir. Enfekte kişilerin yüzde 10'u yaşamlarının bir döneminde hasta olmaktadır. Dünyada her yıl 8-10 milyon insan Tüberküloz hastası olmakta 2-2,5 milyon insan Tüberkülozdan ölmektedir. Ülkemizde geçen yüzyılın yarısında önemli bir ölüm nedeni olan Tüberküloz, 1950'li yıllardan beri yürütülen yoğun verem savaşı çalışmaları sonucu ölüm oranları azalmıştır. Ancak Türkiye'de 10-20 milyon arası bir nüfus Tüberküloz mikrobu ile enfekte olduğu, yani vücutlarında verem mikrobunu barındırmaktadırlar. Bu nedenle ülkemizde uzun yıllar Tüberküloz hastalığı ile savaşmamız gerektiği açıktır."
TÜBERKÜLOZ YAŞAMIN HERHANGİ BİR DÖNEMİNDE ORTAYA ÇIKABİLİR
Tüberküloz mikrobunun kaynağı tedavi görmemiş aktif akciğer ve larinks (gırtlak) veremi olan hastalardır diyen yetkililer; "Öksürmek, hapşırmak, konuşmak, şarkı söylemekle mikroplar havaya saçılır. Sağlıklı kişiler de bu mikrobu alarak enfekte olurlar. Verem mikrobu vücuda girdikten sonra uzun süre hastalık yapmadan kalabilir. Vücuttaki mikroplar vücut direnci kırıldığında veya AİDS, şeker hastalığı, böbrek hastalığı, sigara, alkol bağımlılığı vb. hastalıklarda Tüberküloz yaşamın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir. Tedavi görmeyen verem hastası ile aynı evde yaşamakla, kalabalık havalandırması iyi olmayan yerlerdeki ev koşulları, kötü beslenme gibi durumlarda verem hastalığına yakalanma riskini artırır."
2-3 HAFTA SÜREN ÖKSÜRÜĞE DİKKAT
Verem Savaşı Dispanserlerinde tedaviler, hasta takipleri, tedavide kullanılan ilaçlar herkese ücretsiz olarak verildiği belirten yetkililer; "Sosyal güvencesi olan veya olmayan herkes bu kuruluşlara başvurabilir. 15 günden fazla öksürük, balgam çıkarma, ateş, gece terlemesi, zayıflama, göğüs ağrısı veremin başlıca belirtileridir. 2-3 haftadan fazla suren öksürükte tüberkülozdan şüphelenilmelidir. Yeterli süre ve yeterli sayıda ilaçlarla yapılan düzgün tedavilerle hastaların yüzde 100'e yakın bir kısmı tamamen iyileşir. Hastaların yakınları özellikle aynı evde birlikte yaşayanlar Verem Savaşı Dispanserlerine en kısa zamanda başvurmalıdırlar. Hasta yakınları temaslı taramaları da Verem Savaşı Dispanserlerinde ücretsiz olarak yapılmaktadır. Verem hastalığında erken tanı konulması, etkili bir şekilde tedavi edilmesi hastaların sağlığına kavuşmasının yanı sıra toplum sağlığının korunması bakımından da çok önemlidir. Unutmamamız gerekir ki hepimiz aynı havayı solumaktayız."
(ÜÖ-MB-İK)

14.01.2013 15:05:44 TSI

Editör: Wan Haber