Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Meclisi, Meclis Başkanı Ali Osman Ulusoy başkanlığında olağanüstü toplandı.
Toplantıda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın odalar ve borsalarda organ seçimlerine yönelik olarak düzenlemiş olduğu NACE Meslek Grubu Kodları ve bu kodlara göre oluşturulan TTSO Meslek Grupları değerlendirildi. Ulusoy, olağanüstü toplantının açılışında yaptığı konuşmada toplantının amacının NACE kodlama sistemi ve gruplandırmalarla ilgili yapılan düzenlemelerin müzakere edilmesi olduğunu söyledi. TTSO Genel Sekreteri Hakan Gürhan'ın yeni NACE sistemiyle ilgili yaptığı teknik bilgilendirmenin ardından Yönetim Kurulu Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, kürsüye gelerek açıklamalarda bulundu.
Başkan Hacısalihoğlu, Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı,Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ve TOBB tarafından ortaklaşa yürütülen şirketlerin ekonomik faaliyetlerinin sınıflandırılması Faaliyet Kodu (NACE) isimli kodlama sisteminin tamamlandığını ve bu sisteme göre gruplandırmaların gerçekleştirildiğini söyledi. NACE sınıflandırmasının Bakanlık tarafından, gruplandırmanın ise TOBB tarafından yapıldığını anlatan Hacısalihoğlu, bu düzenlemelerde odaların herhangi bir etkisinin olmadığını kaydetti. Bir milyon 300 bin firmanın NACE kodunun yeniden düzenlendiğini belirten Hacısalihoğlu, bu düzenlemelerle ilgili olarak 18 bin itirazın yapıldığını, bunun üzerine yapılan incelemelerde 15 bin itirazın haklı bulunarak değerlendirmeye alındığını ifade etti.
Yeni gruplandırmalarla birlikte TTSO'nun Meclis üye sayısının da değiştiğine dikkat çeken Hacısalihoğlu, "Gruplandırmaların yeniden gözden geçirilmesiyle ilgili olarak TOBB'a yazı yazdık. 35 meslek grubu 29'a düşürüldü. Arzu ederdik ki 35 meslek grubundan 94 Meclis üyeliğimizin aynen devam etseydi. Burada güzel bir çalışma ortamımız vardı. Bizler geçiciyiz kalıcı olan odadır. Ne gerekiyorsa birlik ve beraberlik içinde yapılacaktır" dedi.
Olağanüstü toplantının sonunda meclis üyelerinden gelen talepler doğrultusunda; meslek gruplarının TOBB ile yeniden değerlendirilmesi kararında mutabık kalındı. Gelecek olan karara göre de TTSO'nun 9 Şubat olarak açıkladığı seçimlerin ertelenip ertelenmemesi belirlenecek.
(BK-ÖS-Y)

24.01.2013 18:25:55 TSI

Editör: Wan Haber