Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Genel Müdürlüğü, 9 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe giren icralık işçilere yönelik genelgeyi yürürlükten kaldırdı. Yayımlanan yeni genelgede, iş barışının devam etmesi açısından icralık işçilerin yazılı şekilde uyarılacağı belirtildi.
9 Ocak 2013 günü TTK Genel Müdürü Burhan İnan tarafından yayınlanan genelge yürürlükten kaldırılarak, TTK Genel Müdür Vekili Mahmut Özçelik imzasıyla yayınlanan 23 Ocak 2013 tarihli 701 sayılı genelge yürürlüğe girdi. Yeni genelgede, "İcralık isçiler konusunda 9 Ocak 2013 tarihinde yayınlanan 697 sayılı genelge ile işçilerimizin bir an önce borç ilişkilerini düzene sokarak borçlarından kurtulmaları, böylece ailevi geçim sıkıntılarının aşılması ve buna bağlı olarak mesailerindeki konsantrasyonlarının olumlu yönde etkilenerek iş verimine de katkıda bulunmaları amaçlanmıştır. Genelge çalışanlarımız arasında yanlış anlaşılmalara neden olmuştur" denildi.
697 sayılı genelgenin yanlış anlaşılmalara sebebiyet verdiği gerekçesiyle yeni bir genelge yayımlayan Genel Müdür Vekili Mahmut Özçelik, 701 sayılı yeni genelgede icralık işçilerin hacizlerini kaldırmaları için yazılı uyarılarda bulunulmasını istedi. Yeni uygulamada işçilerin motivasyonlarının arttırılması için eğitim programları düzenlenmesi gerektiğini belirten Özçelik genelgede, "Ücretleri üzerinde çok sayıda icra takibi ve hacizler bulunan isçilerimizin belirlenmesini, bu işçilerin borçlarını kapatmaları ve ücretleri üzerindeki hacizleri kaldırmaları veya azaltmaları için yazılı olarak uyarılmasını, belirlenen işçilerin düştükleri zor durumdan kurtarılmaları ve motivasyonlarının artırılması için eğitim programları düzenlenmesi, çalışanlarımızın aile birliği, iş sağlığı ve iş güvenliği ile iş barışının devam etmesi açısından önem arz ettiği düşünüldüğünden uygulamanın bu şekilde yapılmasını rica ederim" dedi.
İcralık işçilere yönelik Sayıştay'ın 2011 denetimleri sonrasındaki raporda, "Çalışanlarımızın temlik, icra ve/veya nafaka kesintisi olduğu 200 bin TL üzerinde borcu olanların bulunduğu, yüklü miktarda borcu bulunan işçilerin maaş bordroları üzerinde yapılan incelemede hiç maaşlarının çıkmadığı veya ellerine cüzi miktarda para geçtiği görülmektedir. Bu işçilerin arasında devamsızlık yapma, hastane izni kullanma ve istirahat alma oranlarının yüksek olduğu, önemli bir kısmının da iş kazası geçirdikleri ve iş kazası istirahat kullandıkları görülmüştür. Bu işçilerin işyerlerinde daha dikkatsiz ve tedbirsiz davrandıkları anlaşılmaktadır. Bu durumun iş güvenliği açısından diğer mesai arkadaşlarını etkileyebileceği dikkatsiz, tedbirsiz ve disiplinsiz davranışları nedeniyle özellikle yer altı işyerlerinde vahim olaylara-kazalara neden olabilecekleri hususunun dikkate alınması gerekmektedir" denilmişti.
İcralık işçilere yönelik yayımlanan 9 Ocak 2013 tarihli 697 sayılı genelgede, "Kurumumuz taşkömürü üretimi faaliyetinde bulunmakta, yürütülen işler itibarıyla ağır ve tehlikeli işler kapsamında yer almakta ve çalışan işçilerimizin çoğunluğu yeraltında istihdam edilmektedir. İşyerlerimizde büyük çoğunluğu yeraltında çalışan işçilere ait icralık dosyaların bulunduğu tespit edilmiştir. Özellikle yeraltında yürütülen işlerin tehlike oranı yüksek olduğundan, buralarda küçük bir dikkatsizliğin bile onarılmaz hasarlara, can ve mal kayıplarına neden olabileceği dikkate alındığında icralık duruma düşen işçilerin akıllarının sürekli iş harici konularla meşgul olması ve konsantrasyon problemi yaşamalarının muhtemel bulunması nedenlerinden dolayı işlerini dikkatli yapamama olasılığı bulunmakta, kendilerinin ve yanında çalışanların sağlığı ve iş güvenliği açısından büyük risk oluşturmakta, dolayısıyla iş verimini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca sık sık haciz ve icralık duruma düşen işçilerimiz ile ilgili kararlara ait dosyaların takibini ve işlemlerini yürüten personel, muhasebe ve hukuk birimlerimizi yoğun mesai harcamak zorunda bırakıp, önemli zaman kaybına neden olmaktadır. Öncelikle çok sayıda icra takibi ve ücretinde hacizler bulunan işçilerimizin belirlenmesini, bu işçilerin borçlarını kapatmaları ve ücretleri üzerindeki hacizleri kaldırmaları için yazılı olarak uyarılmasını ve kendilerine bir yıl süre verilmesini, verilen bu sürenin sonunda da halen icra ve hacizleri kaldırmaya yönelik işlem yapmayan veya yeni hacizlere maruz kalan işçilere 4857 sayılı İş Kanunu'nun 18. ve 19. maddeleri uyarınca savunmaları alınmak suretiyle iş akitlerinin fesih edileceğinin kendilerine yazılı olarak tebliğ edilmesini, yapılan yazılı tebligata rağmen durumlarında bir değişiklik olmayan işçilerin 4857 sayılı İş Kanunu'nun 25/II-e maddesi hükmüne göre iş akitlerinin fesih edilmesini rica ederim" denilmişti.
Genel Müdür Burhan İnan tarafından yayımlanan 697 sayılı genelge, 8 işçinin ölümünden sonra yayımlanması nedeniyle tepki toplamıştı.
(OA-CC-Y)

24.01.2013 12:47:40 TSI

Editör: Wan Haber