Zonguldak'ta yaşanan maden faciasında kömür altındaki Ahmet Şeker'e ulaşma çalışmaları sürüyor. Ayrıca, 100 kişilik kurtarma ekibi resmi tatil gününde de çalışacak.
Zonguldak'ta 7 Ocak 2013 tarihinde yaşanan maden faciasında, Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessesi'nde galeri açma işlemini sürdüren firmanın taşeron işçileri, metan gazı püskürmesine maruz kaldı.
Yaşanan faciada 9 işçiden 7'sinin cesedi çıkartılırken, bir işçi ise ağır yaralı olarak kurtarıldı. Yüksel Koca ve Hüseyin Kürekçi'nin cesedi ise beş gün sonra çıkartılabildi. İki işçinin cesetleri de, adli tıptan gelecek sonuçla belli olacak.

93 METRE KALDI
Öte yandan, olayın yaşandığı andan itibaren metan gazı seviyesini indirmeyi başaran ekipler, bölgede çalışmalara başladı. Türkiye Taşkömürü Kurumu Talisiye ekipleri yer altında kalan işçilere ulaşma için olay anından itibaren çalışmalarını genişletti. Fakat yaklaşık bin 500 metreküp kömür, 158 metrelik koridora 2 buçuk metre yüksekliğindeki tavana kadar ulaştı. Yer altındaki kepçe de toprak altında kaldı. Beş ton kapasiteli vagonlar ile birlikte facianın yaşandığı630 metre kodundan, tonlarca kömür çıkartıldı.

EKİPLER GÖÇÜĞÜN ORTASINDA
Türkiye Taşkömürü Kurumu ekipleri kömürü boşaltma çalışmalarına aralıksız devam ederken, talisiye ekipleri de kurtarma çalışmalarını sürdürüyor. Ekipler, geceden bu yana 5 tonluk vagonlarla 30 ton kömür boşalttı. 158 metrelik alanın 65. metresine ulaşan ekipler, henüz Ahmet Şeker'e ulaşamadı.

TATİLDE DE ÇALIŞILACAK
Bu arada, hafta sonu Pazar günleri resmi tatil uygulamasının olduğu TTK Kozlu Müessese Müdürlüğü'nde, 13 Ocak 2013 Pazar günü de çalışmalar devam edecek. Ekipler, resmi tatil gününde de Ahmet Şeker'e ulaşmaya çalışacak. Dörtlü vardiya halinde 25'erden 100 kişilik ekibin çalıştığı maden ocağında, kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere ağaç direkler gönderildi.

SAVCI TEDBİRLİ DAVRANDI
Yüksel Koca ve Hüseyin Kürekçi'nin günler sonra çıkartılan cesetleri Atatürk Devlet Hastanesi Morgu'na kaldırıldı. Otopsinin ardından işçilerin yakın akrabaları kimlik tespiti için odaya alındı. Bazı akrabalar cesetleri teşhis ederken bazıları çelişkiye düştü. Bunun üzerine olayı inceleyen cumhuriyet savcısı, ailelerden ve cesetlerden alınacak örnekleri Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderme kararı aldı.

CENAZELER KARIŞMIŞTI
17 Mayıs 2010 tarihinde, TTK'nın Karadon Müessesesi'nde taşeron firma işçilerin galeri açma çalışmaları sırasında grizu patlaması meydana gelmişti. 30 madencinin öldüğü olaydan günler sonra çıkartılan cenazelerin 6'sı karıştığı için diğer aileler tarafından toprağa verilmişti. Yeniden mezarları açılan 6 madencinin cenazeleri, yapılan DNA testleri sonucunda düzeltilmişti. Son yaşanan facia sebebiyle, cumhuriyet savcısı karışıklık yaşanmaması sebebiyle Adli Tıp Kurumu'ndan gelecek sonuca göre hareket edecek.
(SO-Y)

12.01.2013 13:36:35 TSI

Editör: Wan Haber