Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Ağustos ayı başında toplanacak Yüksek Askeri Şûra’nın (YAŞ) heyecanını yaşamaya başladı. Üç yıldır Genelkurmay 2. Başkanlığı görevinde bulunan Orgeneral Yaşar Güler’in Jandarma Genel Komutanlığı’na atanması ve terörle mücadele operasyonlarında aktif rol alması bekleniyor.

2019'DA GENELKURMAY BAŞKANI OLACAK

YAŞ, kritik görevlerde devir teslimlere sahne olacak. Aynı zamanda, alınacak kararlar yakın geleceğin komuta kademesini de şekillendirecek. Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Galip Mendi, rütbesinde 4 yıllık süreyi tamamlayarak emekli olacak. Yerine Orgeneral Güler’in atanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Orgeneral Güler’in YAŞ’ta Jandarma Genel Komutanlığı’na atanmasının ardından, 2017’de Kara Kuvvetleri Komutanlığı ve 2019’da Genelkurmay Başkanlığı’na kadar yükselmesi öngörülüyor.

EMEKLİLİĞİNİ TALEP ETMEZSE...

Habertürk'ün haberine göre; Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na geçen yıl atanan Orgeneral Salih Zeki Çolak ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevinde ilk yılını tamamlayan Orgeneral Abidin Ünal’ın bir yıl daha görev süreleri bulunuyor. Geçen yıl YAŞ üyeliğine atanan eski Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk emekliliğini talep etmezse bu görevi bir yıl daha sürdürecek.

Oramiral Bülent Bostanoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na 2013 yılında atanmıştı. Bostanoğlu’nun görev süresi geçen yıl, 1 yıl süreyle uzatılmıştı. TSK Personel Kanunu’nda 2014 yılında yapılan değişiklik, Bostanoğlu’nun görev süresinin yaş haddine yani 2018’e kadar uzatılmasına imkân tanıyor. Bu yöndeki bir kararı Genelkurmay Başkanı’nın teklifiyle hükümetin vermesi ve Cumhurbaşkanı’nın onaylaması gerekiyor. Aksi halde Oramiral Bostanoğlu 30 Ağustos itibariyle emekliye ayrılacak. Bu durumda Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na yükselecek.

3-603.jpg

YAŞAR GÜLER KİMDİR?

1954 yılında Bayburt'ta doğdu. 1974 yılında Kara Harp Okulu'ndan Asteğmen rütbesiyle, 1974 yılında da Piyade Okulu'ndan Teğmen rütbesiyle mezun oldu. 1984 yılına kadar Kara Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı muhabere birliklerinde takım komutanlığı yaptı. 1986 yılında Kara Harp Akademisi'nden mezun olarak kurmay subay oldu. Kurmay Subay olarak sırasıyla Yurt İçi Batı Bölge Komutanlığı'nda Seferberlik Şube Müdürlüğü, Harekât Başkanlığı ile Harekât ve Eğitim Şube Müdürlüğü, Kara Kuvvetleri Denetleme ve Değerlendirme Başkanlığı'nda Plan Ve Program Subaylığı ile Harekât ve İstihbarat Üyeliği, 12. Piyade Tümen Komutanlığı'nda Harekât ve Eğitim Şube Müdürlüğü, 12. Mekanize Tugay Komutanlığı'nda Mekanize Piyade Tabur Komutanlığı, Kara Kuvvetleri Komutanlığı Mebs Daire Başkanlığı'nda Plan ve Konsept Subaylığı, Bosna-Hersek Barış Gücü Görev Kuvveti İkmal Subaylığı, Başbakanlık Askerî Danışmanlığı'nda Kara Proje Subaylığı, Güney Avrupa Müttefik Kuvvetleri Karargâhı'nda (Afsouth Napoli/İtalya) Bilgi Sistemleri Başkan Yardımcılığı ve Proje Yönetim Şube Müdürlüğü, TSK Barış İçin Ortaklık Eğitim Merkezi Komutanlığı ve Genelkurmay Eğitim ve Teşkilat Daire Başkanlığı'nda Tatbikat Şube Müdürlüğü görevlerini yürüttü.

2001 yılında tuğgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla 10. Piyade Tugay Komutanlığı ve Genelkurmay Mebs Plan ve Koordinasyon Daire Başkanlığı görevlerini yürüttü, tümgeneral rütbesine ise 2005 terfi etti. Bu rütbede sırasıyla Mebs Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı ile Genelkurmay Eğitim Daire Başkanlığı görevlerini yürüttü ve 2009 yılında korgeneral rütbesine terfi etti. Bu rütbede sırasıyla MSB Harita Genel Komutanlığı, 4. Kolordu Komutanlığı ve Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı görevlerini yürüten Güler, 2013 yılında Orgeneral rütbesine terfi etti ve Genelkurmay II. Başkanlığı'na atandı.

Editör: Wan Haber