Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen "Gazeteci Gözüyle Arap Baharı ve Ortadoğu'yla İletişim" konulu seminere katılan TRT Kahire Temsilcisi Mehmet Akif Ersoy, gazeteci bakışıyla Arap dünyasındaki gelişmeleri değerlendirdi. Suriye'deki kaosa değinen Ersoy, parçalanmış bebek cesetlerinin Suriye'nin gerçeği olduğunu söyledi.
Marmara Belediyeler Birliği'nin Eminönü'nde bulunan merkez binasında düzenlenen programda TRT Kahire Temsilcisi Mehmet Akif Ersoy'un katılımıyla "Gazeteci Gözüyle Arap Baharı ve Ortadoğu'yla İletişim" konusu işlendi. Kaddafi'nin öldürülmesinden kısa bir süre önce son röportajı gerçekleştirerek dikkat çeken TRT Kahire Temsilcisi Mehmet Akif Ersoy'un verdiği seminerde, "Arap Baharı nasıl başladı?", "Mısır ve Gazze'de son durum ne?", "Ortadoğu'da hangi iletişim metotları kullanılıyor?", "Yerel Yönetimlerin son durumu ne?", "Türkiye'deki belediyeler Ortadoğu'yla iletişimini nasıl kurmalı?" konuları masaya yatırıldı.
MISIR'DA İSLAMCILAR GÜÇ KAYBEDİYOR SANILDI
Ersoy, sözlerinin başında, "Televizyonlarda izlediğim haberlerin yüzde 80'ini eliyorum. Mısır, Suriye, Yemen, Libya, Tunus'ta yanlı, taraflı, maksatlı, bazen de bilinçsizce komik yayınlar yapılıyor. Nasıl ki Etiler'in Bebek'in, Tarabya'nın nabzını tutmak Türkiye'nin nabzını tutmak değilse, Kahire'nin nabzını tutmak da Luxor'un Aswan'ın nabzını tutmak değildir. Mısır'da medya, İslamcılara karşı ciddi bir güçtür. Öyle haberler yapıldı ki son aylarda bütün dünya 'Müslüman Kardeşler güç kaybediyor', 'Mursi düşüyor', 'Yeni bir halk ihtilalı başladı' gibi düşünmeye başladı. Halbuki ayaklanan siyasi gruplar çok kuvvetli değildi. Ancak şunu da unutmamak lazım ki, ülkede Mursi lider ama kadrolar halen Mübarek'in kadroları ve bunun sıkıntısı bir süre daha yaşanır" diye konuştu.
LİBYA'DA KABİLELER SİLAH BIRAKMIYOR
Libya'da ise Kaddafi sonrasında inanılmaz bir kaos başladığını belirten Mehmet Akif Ersoy, "Libya'da kaos devam ediyor. Devlet kabilelere silah bıraktırmak istiyor. Ancak kabileler bırakmayacağını açıkça söylüyor. Devlet bu kez bu kabileleri polis ve asker olarak bünyesine almak istiyor. Kabileler bunu da kabul etmeyerek, 'Resmi devlet görevlisi olmayız, dışarıdan silahlı güç olarak devlete yardım ederiz' diyor. Libya'da, İtalyanlar yol ve Fransızlar petrol ihalelerini alırken, ölüm hala kol geziyor ve halk, akşam dokuzdan sonra sokağa çakamıyor" derken, medyanın ise 'Kaddafi gitti, her şey düzeldi' algısı yaydığını söyledi.
"PARÇALANMIŞ BEBEK CESETLERİ GÖRDÜM"
Suriye'deki son durumla ilgili de bilgiler veren TRT Kahire Temsilcisi Mehmet Akif Ersoy, "Suriye tüyler ürperten bir noktaya geldi. Esad gidecek ama düştükten sonra da bombalar patlamaya devam edecek. Suriye'de Esad'ın bombalarıyla vücutları parçalanmış bebek cesetleri gördüm. Şu anda Suriye'nin gerçeği parçalanmış bebek cesetleridir. Hiçbir ideolojinin parçalanmış bebek cesetlerinden önemli olduğunu düşünmüyorum. Suriye'de artık hiçbir şey istemeyen, özgürlük dahi istemeyen insanlar var. Zavallı halk sadece bu savaşın bitmesini istiyor" şeklinde konuştu.
Programın ardından TRT Kahire Temsilcisi Ersoy'a teşekkür eden Marmara Belediyeler Birliği Basın-Yayın Danışmanı Fatih Sanlav, çini işlemeli vazo hediye etti.
(HÇ-ET-Y)

14.01.2013 15:15:31 TSI

Editör: Wan Haber