Van Bölge, Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde bulunan TRSM’de tedavi gören hastaların yaptıkları el sanatlarının yer aldığı serginin açılışına Van Valisi Aydın Nezih Doğan, İl Sağlık Müdürü Dr. Bilal Acar, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Vural Polat, İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yakup İmren, Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Dr. Özcan Öktem de katıldı. Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında 2013 yılında uygulanan ‘Biz de Varız Proje’yle şizofreni ve duygu durum bozuklukları gibi kronik ağır ruhsal bozukluğu olan hastalara hizmet vermek, hasta yakınlarını bilinçlendirmek, akut alevlenmeleri engelleyerek hastaneye yatış sıklığını azaltmak, hastaların sosyal becerilerini arttırarak topluma yeniden kazandırmak amacıyla 3 ayrı atölyede ebru, resim, el sanatları, tiyatro, takı tasarım gibi çalışmalar yapıldı. Bir otelde açılışı yapılan eserlerin sergilendiği sergiyi gezen Van Valisi Aydın Nezih Doğan, bu yöntemin sanattan önce tıbbi bir tedavi olarak uzun yıllardır kullanıldığını belirterek, “Edirne’de su sesiyle bir tedavi yöntemi olarak yapılmaktadır. Aynı hastanede, aynı yerde bu tip geleneksel sanatlar yoluyla da hastaların tedavisine ilişkin çalışmalar yapılmıştı. Bugün burada modern versiyonunu görüyoruz. İşin sanatsal boyutunu değerlendirecek değiliz, ancak bizim arkadaşlarımızın kendilerini ifade etme biçimi bu, bizi son derece mutlu etmiştir” dedi.

Van Bölge, Eğitim ve Araştırma Başhekimi Op. Dr. Özcan Öktem ise, TRSM’de 360 hastanın tedavi gördüğünü ve bunun 180’inin aktif olduğunu ifade ederek, “Hastaların eskiden kapalı ortamlarda tedavileri söz konusuydu. Proje kapsamında yaptığımız uygulama, hastalarımızı topluma kazandırmak amacıyla bakanlığımızın ön gördüğü tedavi sistemidir” şeklinde konuştu.

TRSM’de tedavi gören hastalar ise, el sanatları yapmakla açıldıklarını ve kendilerini daha iyi hissettiklerini belirttiler.

Editör: Wan Haber