Buna göre TCDD, bundan böyle sadece altyapı işletmeciliği yapacak, ve demiryolu trafiğini yönetecek. Habertürk Gazetesi’nden Deniz Çiçek’in haberine göre taşımacılık görevi, Taşımacılık AŞ’ye verildi. TCDD’ye ait taşımacılık altyapısı (trenler, makinistler ve diğer tren personeli), taşımacılık AŞ’ye devredilecek. Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararıyla, TCDD’nin ana statüsü değiştirildi. Tren işletmeciliği görevi, TCDD’nin yetkisi dışına çıkarıldı. TCDD sadece altyapı operatörü olacak.

TCDD’NİN GÖREVİ TRAFİĞİ YÖNETMEK

TCDD, demiryollarının bakım ve onarımını yapacak, yeni yollar inşa edecek, üst yapı inşaatından sorumlu olacak. TCDD tren trafiğini de yönetecek. TCDD, gar ve istasyonların işletmesinden de sorumlu olacak.

TCDD’nin taşımacılık görevini Taşımacılık AŞ üstlenecek. TCDD sahip olduğu demiryolu altyapısını, Taşımacılık AŞ ile bu alanda özel faaliyette bulunacak özel sektör firmalarına eşit koşullar altında çalışacak.

Şirketler bu alt yapıyı kullanarak gerek yolcu, gerekse de yük taşımacılığı yapacak. Taşımacılık AŞ tren işletmeciliği ve bakımını da yapacak. TCDD taşınmazlarından taşımacılıkla ilgili olanlar, Taşımacılık AŞ’ye on yıl süreyle bedelsiz olarak tahsis edilecek. 

KAYNAK: SÖZCÜ

Editör: Wan Haber