Şarköy ilçesine bağlı, merkeze 35 kilometre uzaklıktaki, eski bir rum yer köyü olan Uçmakdereliler, Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya'dan konaklama için eski okulun derneğe verilmesini istiyor.
Uçmakdere Köyü Koruma-Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Ümit Kalfa, Işıklar (Ganos) Dağı eteğinde, denize 1 km mesafade kurulu olan köylerinin çok eski bir yerleşim yeri olduğunu ifade ederek, "Köyümüz, çok eski bir Rum köyüdür. Mübadele öncesi 2 bin 500 nüfusa sahip, eczanesi dahi bulunan, gümrüğü olan, ticaretin yoğun olduğu, tütüncülük ve ipek böcekçiliğinin geçmişte yapıldığı bir köydür. Şimdi yıkılmaya yüz tutmuş, tarihi rum evleri, üniversiteler tarafından kayıt altına alınmış tarihi asırlık çınarları, havası, içime doyulmaz suları, ıhlamur ve ada çayının, yüksek tepelerinde eşek ve katırla çıkılarak toplanan kaliteli üzümleriyle, son yıllarda yapılan yamaç paraşütü etkinlikleriyle tanınmaktadır. Eğitimin taşımalı sisteme dönüşmesiyle, köy içindeki okulumuz atıl kalmış durumda. Bu okulu 2 yıl önce, Tekirdağ'da izci kulübüne verdiler. Biz dernek olarak bu okulun bizim kullanımımıza verilmesini ve köyümüzü ziyaret eden doğa yürüyüşçülerine, yamaç paraşütü etkinliklerine katılan sporseverlere, yaz dönemi denizimize gelen turistlere pansiyon olarak kullandırmak istiyoruz. Okulun bahçesinde, yöremize ait ürünlerin satışının yapılması için de otantik standlar açmayı düşünüyoruz' dedi.
Kalfa, 'Eğer sayın valimiz Ali Yerlikaya kullanılmayan okulu derneğimizin hizmetine verirse, bundan hem köyümüz yararlanacak, hem de gelen ziyaretçilere yer göstermiş olacağız" diye konuştu

20.01.2013 12:35:47 TSI

Editör: Wan Haber