Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, 2012 yılı içerisinde tüm Türkiye'de ele geçirilen uyuşturucunun yüzde 71'inin bölge müdürlüklerine bağlı 6 gümrük kapısında yakalandığını açıkladı. Yakalanan uyuşturucunun piyasa değerinin 107 milyon 787 bin 514 TL olduğunu belirten Yalçın, "Müdürlüğümüz zehir tacirlerine göz açtırmamaya devam edecek" dedi.
Yalçın, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü nedeniyle bir basın toplantısı düzenleyerek Trakya Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü'nün çalışmalarını değerlendirdi. Kapıkule Gümrük Sahası'nda bulunan VİP Salonu'nda basın mensuplarıyla bir araya gelen Yalçın, 2012 yılı içerisinde tüm Türkiye'de ele geçirilen uyuşturucunun yüzde 71'inin Trakya Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü'ne bağlı 6 gümrük kapısında yakalandığını belirtti.

15 GÜMRÜK KAPISINDA ELE GEÇİRİLEN UYUŞTURUCUNUN 2 KATINDAN FAZLASI
2012 yılında uyuşturucu madde yakalama olayında tüm zamanların rekorunu kırdıklarını kaydeden Yalçın, "Geçen yıl Türkiye genelinde ele geçirilen uyuşturucunun yüzde 71'lik dilimi müdürlüğümüze bağlı kapılarda, geri kalan yüzde 29'luk dilimi ise Türkiye genelindeki diğer 15 bölge müdürlüğüne bağlı gümrük kapılarında ele geçirildi. 2012 yılında ele geçirilen 151 milyon 712 bin 400 TL'lik uyuşturucunun 107 milyon 787 bin 514 TL'lik bölümü, bölge müdürlüğümüz çalışanları tarafından ele geçirildi. Bu başarıyı elde etmemizde hükümetin ve bakanlığımızın sağladığı imkânların yanı sıra personelimizin de büyük çaba ve gayretlerin önemi büyük" dedi.

İTHALAT ARTMASINA RAĞMEN TAHSİL EDİLEN VERGİ ORANI YÜZDE 122
2011 ve 2012 yıllarında tahsil edilen vergi miktarıyla ilgili istatistiki bilgiler de veren Müslüm Yalçın, ithalatın yüzde 11 artmasına rağmen 2012 yılında tahsil edilen verginin 2011 yılına oranla yüzde 122 arttığını belirtti. Bunun nedenini, 2012 yılında kapıdan geçirilen canlı hayvan sayısının çok olmasına bağlayan Yalçın, "Canlı hayvanın vergisi yüksek oluyor. Bu nedenle tahsil edilen vergi oranı arttı. Ben bunu bir başarı olarak görüyorum" dedi.

YUNANİSTAN VE BULGARİSTAN'DAN GİRİŞ YAPAN YOLCU SAYISINDA AZALMA
2012 yılına ait sınır kapılarından giriş-çıkış yapan araç, yolcu ve TIR sayılarını da basın mensuplarıyla paylaşan Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, "2012'de ele geçirilen uyuşturucu miktarı bir önceki seneye oranla yüzde 92 arttı. 2008-2012 yıları arası Kapıkule'den giriş yapan sürücülerin en yoğun günde ortalama bekleme süresi 1 dakika, çıkış yapan araçlarda ise 38 dakika kısaldı. Ayrıca 2012 yılında Bulgaristan'dan giriş yapan yolcu sayısı yüzde 3, Yunanistan'dan giriş yapan yolcu sayısı ise yüzde 9 azaldı. Yine aynı yıl içerisinde el konulan yakıt miktarı bir önceki yıla oranla yüzde 47 artarken giriş-çıkış yapan TIR sayısı da yüzde 1 arttı" diye konuştu.
İşlemlerin daha hızlı yapılması için bölge müdürlüğü olarak birtakım öneriler de hazırladıklarını kaydeden Yalçın, "Tek durak, yolcu salonu çıkış sahasının TIR bölümüne eklenmesi, elektronik halat kilidi kullanılması, giriş TIR muayene işlemlerinin çıkıştaki uygulamaya benzer şekilde yapılması, ulaştırma programına yaşanan sıkıntılara ilişkin öneriler, Kapıkule'de inspektör ve veteriner hizmetlerinin aksaması nedeniyle ilgili öneriler, TIR parkı projesi gibi önerilerimiz çıkış işlemlerini daha da hızlandıracaktır" dedi.
(ORA-ÖK-Y)

24.01.2013 15:14:25 TSI

Editör: Wan Haber