Trabzon ekonomisinin gelişmesi için önceliğin orta ölçekli sanayi olması gerektiği belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüm Sanayici ve İşadamları Derneği (TÜMSİAD) Trabzon Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Gökçen Alemdaroğlu, Trabzon'da üretimin olmazsa olmaz olduğunu belirterek "Kim ne derse desin. Bir Kayseri bir Konya'da sanayi uçuyor Trabzon niye sanayi kenti olamıyor.. Son 4-5 yıldır Trabzon'da sanayileşme sanayileşme dedik ama tuttular, 'Trabzon'da sanayileşme olmazmış' niye olmazmış, Trabzon'da yer yokmuş. Ben buna katılmıyorum. Şurada binlerce dönüm köyler var. Köyleri istimlak et, adamın hakkını, parasını ver. Düzle. Akyazı Projesi Trabzon'un önceliği değil. Bugün orda bin tane orta ölçekli iş yeri yapsanız orda her işletmede 5'er kişi çalışsa 5 bin kişi eder. Fındık entegre tesisleri yapılsın. Fındığı burada üretiyoruz. Ancak kimsenin aklından bu fındık ve mamülleri ile ve hatta çikolata yapmak işine gelmiyor. Fındık son mamül haline getirilsin. Bu yan sanayii de beraberinde getirecek. Yan sanayi onlara parça üretecek. Eskişehir'de ilk sanayi hamlesi Eti bisküvileri ile başlamış. Yavaş yavaş fabrikanın yanına ilave tesisler yapılmaya başlanmış, bugün Eskişehir bir sanayi ili olmuş. Karadeniz sahilinde fındıkla ismini duyuran bir Sağra var onun dışında da başka bir tesis yok" dedi.

"SÜRMENE'DE HADDEHANE KURULABİLİR"
"Senelerce Sürmene'ye tersane istedik istedik onu da yüzümüze gözümüze bulaştırdık" diyen Alemdaroğlu "Tamam gemi yapma, eskiyi sök. Bir tane haddehane kuralım burada. Eski gemiyi sök hurda gemiyi bunu jilet fabrikasına gönderme. Demir, profil oluştur, Trabzon'un inşaat demir işini karşıla. Bölgenin ihtiyacını karşıla. Bunu yapalım. Burada haddehanenin veya gemi söküm yerinin olması demek yan sanayinin oluşmasını sağlayacak. Bunlar yeterli değil ama bir şeydir. Şimdi aynı bölgede lojistik merkezi oluşturulmaya çalışılıyor. Bu da çok önemli. Ancak Lojistik merkezi projesi de Sürmene Tersanesi gibi önümüze konulup sonra unutulmasın" şeklinde konuştu.
Trabzon'da ve Türkiye'nin birçok yerinde artık insanların kolay para kazanma yoluna girdiğini, emeksiz paranın istendiğini ifade eden Alemdaroğlu "Çalışacak işçi bulamıyoruz. Sanat okullarından bize gelen stajer öğrenciler bu işi yapmak istemiyor. Sonra bu stajer öğrencilere alışveriş merkezlerinde bize göre daha düşük bir maaşla çalışır halde görüyoruz. Daha önce İran transit yük taşımacılığı vardı, büyük bir potansiyeldi. Tamir bakım sanayisi vardı. O sanayi zamanlarında her atölyede 10 kişi, 15 kişi çalışırdı. İran'a transit yük taşımacılığı bitince otomatik olarak Trabzon'da her geçen gün geriye gitti. Ardından sanayi esnafı zor duruma düştü. Her işletmede bir kişi iki kişi çalışır duruma geldi. Sonraları Trabzon-Sochi kapısı açıldı. Bir gemi ile başlandı daha sonra 20-25 gemi ve Ro-Ro'ya çıktı. Burada yaklaşık 10 bin kişi üzerinde sektör oluşturdu. Bunların sanayi ve tamir bakım işleri oldu. Bunu da elimizde tutamadık, bu da Samsun'a kaydı. Esnaf arkadaşlarımız elaman bulamama sorunu yaşıyor. 3 aydır gazetelere ilan verdik. Bir tane başvuru yok. Sanayi emek işi ancak insanımız emek sarfetmedin para kazanmak derdinde" açıklamasında bulundu.
"Bizim stadyum neyimize. Bizim için öncelikli olan sanayi, üretim" diyen Alemdaroğlu "Trabzon'da şuan fındık bitiyor, şehir de bitiyor. Uzunsokak'ta eskiden küçük bir tekstil mağazan veya gömlek dükkanın varsa fabrikatör gibiydin ama şimdi şartlar değişti. Alışveriş merkezleri ve benzeri yerler vatandaşın gözünü açtı. Vitrindeki veya raftaki gömlek veya pantolonu vatandaşın önüne koymaktan veya denemesine izin vermekten imtina edenler şimdi sinek avlıyor. 'Alıcıysan uğraşayım' zihniyeti Trabzon'da yer etmişti ve milleti bıktırmıştı. Şimdi Trabzon insanı maalesef alışveriş merkezleri ile birlikte müşteri memnuniyetini tanıdı" şeklinde konuştu.
(BK-ÖS-Y)

16.01.2013 12:24:31 TSI

Editör: Wan Haber