Trabzon'da 'Şikenin 3 Temmuzu' adlı panel gerçekleştirildi.
Trabzon'da bir otelde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak Fotomaç Gazetesi'nden Turgay Demir, Taraf Gazetesi'nden Mehmet Baransu, Zaman Gazetesi'nden Erdal Hoş, Av.Erdem Egemen ile Av.Hakan Orhan katılırken moderatörlüğü ise Trabzon Barosu'ndan avukat Fatih Çakır'ın yönetti.
Yoğun ilgi gösterilen panele Trabzonspor Genel Sekreteri Hasan Yener, Yönetim Kurulu Üyesi Recep Denizer, Yılmaz Büyükaydın ve diğer yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Trabzonspor Genel Müdürü Sinan Zengin de katıldı. Panelistler konuşmalara geçmeden önce şike süreciyle ilgili bir sinevizyon gösterisi sunuldu.
Açılış konuşmasını yapan Av. Hakan Orhan, şike sürecinin 3 Temmuz'dan önce başladığı söyledi. Şike'nin varlığına inanmak için dosyaya ihtiyaç olmadığını kaydeden Orhan, "Hepimiz biliyoruz şike yoluyla hakkımızın alındığını. Bizim emeğimiz çalındı. Alın terimiz çalındı. Geçmişten bugüne kadar olacak sürece tekrar hafızalarda tazelemeye gerek var. Yapılmak istenen olayları unutmamızı sağlamamızı çalışıyorlar. Biz unutmayacağımızı göstermek için bunları tekrar hatırlamamız gerek. Evet soruşturma 3 Temmuz'da ortaya çıktı ama biraz daha geriye bakmaya gerek var" dedi.
Hakan Orhan, hukuku hukukçulara çiğnettiklerini iddia ederek, "Dünyada eşi benzeri görülmemiş 'Şike sahaya yansımadı' şeklinde söylemlerde bulundular. Adeta spor hukuku kavramından nefret eder hale geldik. 3 Temmuz aslında bir trafik kazası gibi. Faili belli vurana belli ama kimse karışmıyor. Türk futbolu aynı tecavüzcüsü ile evlendirilip kurtarılmaya çalışılıyor. Oysa hukukun gereği yapsa kimsenin gözünün yaşına bakılmasa Türk futbolu rahatlayacak" şeklinde konuştu.

TURGAY DEMİR: "SAHAYA YANSIMAYAN ŞİKE İCAT EDİLDİ"
Panele konuşmacı olarak katılan Fotomaç Gazetesi'nden Turgay Demir, şikenin icat edilmediğini ancak sahaya yansımayan şikenin icat edildiğini ifade ederek, "Biz dünyada çok fazla bir şey icat eden bir millet değiliz. Şikeyi de biz icat etmedik ama sahaya yansımayan şikeyi biz icat ettik. Dünyanın bütün liglerinde şike sonucu belli maç diye tanımlanır. Demek ki bizdeki sahalarda bir sorun var sahaya yansımıyor. Bizim duygularımızı çaldılar. Şikenin en büyük zararı budur. Ben insanların şike yapmalarına şaşırmıyorum. Paranın olduğu yerde hile hurda olabilir. Ama yaptıkları noktada utanmadıklarını görünce hayrete kapılıyorum. Trabzonspor, Beşiktaş Fenerbahçe benim için hiç farkı yok. Alın teri ile maç sonuçları kazanılacak kim kazanırsa kazansın" ifadelerini kullandı.

"TRABZONLU ÇOCUKLARIN GÖZYAŞLARINI ÇALDILAR"
Türk futbolunun çukura düşeceğini kaydeden Demir, şöyle konuştu:
"Bizim utanmamızı bekliyorlar çok ilginç. Bu kadar güzel futbol varken şike konuşuyoruz diye bizi ayıplıyorlar. Ya bir maçta şike yaptıysa binlerce insanın hakkını aldın. Kuldan utanmıyorsan Allah'tan utan. Bir başka savunma bizden önce yapıldı. Adam bana sen Fenerbahçe düşmanlığı ile şöhret olmak istiyorsun diyor. E ben şöhret olmak istesem Fenerbahçe yalakalığı yaparım 3 dakikada şöhret olurum. Ortada bir çukur var. Ben diyorum ki bu çukura Türk futbolu düşecek. Trabzonlu çocukların gözyaşlarını çaldılar."

ERDAL HOŞ: "ŞİKE SÜRECİ ÇOK ÖĞRETİCİ OLDU"
Futbol üzerinde memleketin bütün meselelerini anlamanın mümkün olduğunu belirten Erdal Hoş, "Futbol üzerinden bu memleketin bütün meselelerini anlamak mümkün. Şike süreci çok öğretici oldu. Bu ülkeyi yeniden tanıdım. Çok da değişmediğini gördüm. Zaman zaman x şahsa siyasiye kızıyoruz ama iş sosyolojik. Bu ülkede en uç askeri darbe. O bile zemin oluşmadan yapmaz. Bütün bunlara ahali razı. Ben sokaktaki vatandaşı arama şansı taraftarıyım. Ben sabah akşam Fenerbahçelilerle konuşuyorum. Suçlamadan onlara 'Allah aşkına kendinizi Trabzonsporluların yerine koyun' derim. Kaldı ki Trabzonspor'un büyük bir mesuliyeti var. Bu ülkede kadre uğrayan herkese bir örnek isyan modeli geliştirmek zorunda. Bu topraklarda adı değişse bile mazlum hep var. Sövmeden yıkmadan yakmadan bir isyan modeli oluşturmamız lazım" diye konuştu.

MEHMET BARANSU: "TRABZONSPORLULARLA EYLEM YAPMAYA HAZIRIM"
Aziz Yıldırım'dan korkmadığını kaydeden Mehmet Baransu, şike süreciyle ilgili sonuna kadar savaşacağını söyledi. Baransu, Trabzonspor'un bir kusuru olduğunda Aziz Yıldırım'ı eleştirdiği gibi Trabzonspor'u eleştireceğini kaydederek, "Şike süreci ile ilgili metin hazırlamadım. Zaten her şey gözümün önünde oldu. Eğer içimizde AK Parti, MHP ve CHP'liler varsa kusura bakmasın. Ben düz konuşan bir insanım. Çünkü orada videoda sevinen bir çocuk vardı. O çocuk için biz buradayız şuan. Kendi çocuklarımız için buradayız. Bu şike sürecini kapatanların çocuklarının yüzüne bakacak belki de yüzü yoktur. Ben Galatasaraylıyım bunu herkes biliyor. Anadolu'daki takımımın Trabzon olduğunu söyledim. Bundan gocunmam. Ama yarın Trabzonspor'un bir şeyi varsa Aziz Yıldırım'ı eleştirdiğim gibi Trabzonspor yönetimini de eleştirmeliyim" dedi.
Trabzonluların bir araya gelemediğini vurgulayan Baransu, şöyle konuştu:
"O kupanın içinde çok şey var. Onun için hangi çocuğun hayali var kimse bilmiyor. Hangi hayatlar var kimse bilmiyor. Ama düşündüğün zaman onun yanında sağında solunda çok şey var. Ben bunun mücadelesini veriyorum. Sadece sporla ilgili değil başka alanlarla ilgili değil. Aziz Yıldırım'dan veya başka birilerinden hiç bir şekilde korkmuyorum. Sizin ortanızda bir formanız var. 82 puan tertemiz diye bir fotoğraf çektirdik çok memnunum. Ben o 82 puanın ter temiz olduğunu inanıyorum. Orta da büyük bir ahlaksızlık var ama maalesef Trabzonlular bir araya gelemiyor."

"YILDIRIM DEMİRÖREN KİRLİLİĞİ TEMİZLEMEK İÇİN SEÇİLMİŞTİR"
Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören'in kirli olduğunu savunan Baransu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Ceza yiyen insanlar Federasyona geliyor. Bence bu insanların artık federasyona yaklaştırmama cezası verilmeleri gerekiyor. Gerçek ve tüzel kişileri ayıralım diyor sayın Başbakan güzel söylüyor. Milyonlarca taraftar üzülecek diyor peki Trabzonspor'un kaç milyon taraftarı var. Galatasaray'ın kaç milyon taraftarı var. Diğer takımları ne kadar taraftarı var. Şike sadece Trabzonspor'a yapılmadı. İlk yarıda 4 takım potadaydı. Trabzonspor 9 puan öndeydi. Bursaspor maçlarına bile şike yapıldı. Sonra Trabzonspor kaldı onun üzerine oynanıyor. Yıldırım Demirören kirli bir insandır ve kirliliği temizlenmek için seçilmiştir. Eğer temiziz diyorlarsa bu konuda adım atmak zorundalar. Bu olay kapatılmıştır çünkü oy için kapatıldı. Kimse kusura bakmasın. Ak Parti Aziz Yıldırım karşısında diz çökmüştür. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin Aziz Yıldırım karşısında diz çökmüştür. Aynı şekilde MHP diz çökmüştür. Başbakan'ın haberi yok uş. Başbakanın evinde Rıdvan Dilmen'in haftada bir ne işi var."

"TÜRK FUTBOLU BOĞAZINA KADAR KİRLİDİR"
Trabzonluların içlerindeki güce inanmadıklarını ifade eden Baransu, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bugün Aziz Yıldırım'ın 3 kişi kimyasını bozdu. Ben hep Trabzonlulardan gücümüz yok diyorlar. Siz içinizde ki gücünüzü inanmıyorsunuz. Ben hep yanınızda olacağım. Ben bu filmi Trabzonspor'un burada oynadığı her maç öncesi devre arasında gösteririm. Federasyon izin vermiyorsa maçtan önce dev 3 LED ekran ayarlarım Trabzon'da her maç öncesi yaptırırım. Fenerbahçe buraya geleceği gün her tarafta statta, havalimanında izlettiririm. Ben yaparım bunu. Eğer kupa Trabzon'a gelecekse bundan sonra sizin yapacağınız tek şey hukuk içerisinde radikal eylemler yapacaksınız. Yönetime gerek yok, Trabzon platformu taraftar derneklerini hepiniz bir araya gelseydiniz şuradan meclise yürüyelim deseydiniz yürümeye hazırım. Yeter ki herkes birlik olsun. AK Partili, CHP'li, MHP'lisi herkes olacak. Buradan meclise siz yürümeye kalkın Giresun'da sizi durduracaklar. Aman son verin pazarlığa oturacaklar. Bugün sizle pazarlığa oturacaklar. Aziz Yıldırım ile şunla bunla cezaevinde pazarlığa oturdular. AK Parti'nin önünde Meclis'te, CHP'nin önünde, Belediyenin önünde yapın bir açlık grevi istediğiniz yerde şurada durmaya hazırım. Orda dururum."

"EN BÜYÜK EYLEM UEFA'NIN ÖNÜNDE YAPILMALIDIR"
Trabzonspor taraftarının UEFA önünde açlık grevi yapmasından sonra kupanın Trabzon'a geleceğini kaydeden Baransu, "En büyük yapacağınız eylem UEFA'nın önünde olacaktır. Ya da İstanbul'dan UEFA'nın oraya kadar yürüyeceğiz diyin. Siz Kapıkule'ye vardığınızda dünya sizin eyleminizi konuşacak. Yalnız değilsiniz güçsüz değilsiniz. UEFA'nın önde açlık eylemi yapın tüm dünya sizi konuşacak. Eğer o UEFA 3 haftada kararını net bir şekilde açıklamazsa ben mesleği bırakırım dedim. Aynı anda hem UEFA'nın önünde hem Ankara'da, İstanbul'da aynı anda yapın. Ben 1 ay içerisinde o kupanın bir yerden alınıp yola çıkacağından çok fazla eminim. Bir kere sizin inanmamız gerekiyor. Psikolojiden çıkın Aziz Yıldırım kim, Federasyon başkanı kim. Siz kendi yol haritanızı belirleyin. Eylemden bir başka net bir ses olacağına ben inanmıyorum. Eğer bu ruhu kazandığınız gün inanın ki Trabzonspor o gün kazandı, Trabzon o gün kazandı. O gün bu kirlilikten siz ve hatta tüm Türkiye kurtulacak. O kupa da size gelecek" şeklinde konuştu.

"TRABZONLULARIN YERİNDE OLSAM MİLLETVEKİLLERİNİ TRABZON'A SOKMAM"
Deli dolu biri olduğunu ifade eden yazar Mehmet Baransu, "Ben dile dolu biriyim. Ben sizin yerinizde olsam hiç bir Trabzon Milletvekilini Trabzon'a sokmam. Burada ahlak bizim için önemli. Spor ahlak için yapılır. Biz maalesef ahlakımızı yitirmeye başladık. Düşmüş ahlakı ya ayağa kaldıracağız ya da bu ahlak batacak. Ama ben size söylüyorum bu ahlak kalkacak eninde sonunda. Bu pisliği artık kimse kaldıramaz. Bu pisliği artık kimse sırtında taşıyamaz" diye konuştu.
Konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçildi.
(OK-GÖK-MFS-MFS-S)

04.01.2013 22:14:36 TSI

Editör: Wan Haber