Trabzon'da belde ve belediye başkanlarıın katıldığı toplantıda 6360 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu anlatıldı.
Büyükşehir Belediyesi Kanunu'ndaki değişiklik ve 26 ilçenin kurulması ile ilgili bilgilendirme toplantısı Trabzon'da bir otelde yapıldı. Toplantıya Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Türkiye Belediyeler Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Recep Şahin, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yıldız, Kaymakamlar, Defterdar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü, Milli Eğitim Müdürü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü, Özel İdare Genel Sekreteri, Mahalli İdareler Müdürü, Belde Belediye Başkanları, İlçe Yazı İşleri Müdürleri ve İlçe Mal Müdürleri katıldı.
Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, kanunun getirdiği deşikliklere değinerek kanunun insanların kalkınmasına ve refahına katkı sağlayacağını belirtti. Vali Kızılcık konuşmasında "Kanunun amacına uygun olarak uygulanması, yorumlanması başta ilimizin, bölgemizin ve insanımızın kalkınmasına ve refahına kaktı sağlayacağına inanıyorum. Dünyada değişmeyen nadir gerçeklerden bir tanesi değişimin kendisidir. 21. Yüzyılı yaşadığımız günümüzde insanın değişen taleplerine cevap verebilmek, onun ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılayabilmek için organize olmuş olan devlet yapısında da ona paralel düzenlemeler yapılması çok doğaldır. Ülkemizin yerel yönetim sisteminde bu kanun değişikliği ile önemli değişikliklerin geçirildiğini yerel ve bölgesel kalkınmanın gerçekleştirilmesinde yeni bir anlayışın hakim olmaya başladığını bu kanunla beraber görmekteyiz. Şüphesiz her değişim insanoğlunu korkutur. Bir gün evinizden şehir merkezine ya da şehrinizden başka bir şehre gitmeye kalktığınızda dahi 'Acaba yolda ne ile karşılaşacağım, acaba akşam orda hangi ortamda bulunacağım' diye bir heyecanın yaşanması çok tabi bir haldir. Kaldı ki uzun idari geçmişimizde önemli değişiklikler getiren bu kanununun uygulanmasında başta belde belediyelerimiz, ilçe belediyelerimiz, il özel idarelerimiz, köylere hizmet götürme birliklerimiz ki bunlar taşrada, şehir ve kırsal kalkınmanın insanın her an ihtiyaç duyduğu kamu hizmetlerinin sunumunda fevkalade aktif rol alan müesseselerdir. Bunların bundan sonraki yaşamlarına devamda fonksiyonlarını daha iyi şekilde yerine getirmesiyle, bazılarının hayatlarının son bulduğunu bazılarını farklı pozisyonlara ulaştığını görüyoruz. Bu geçiş döneminde yüce parlamentonun çıkarmış olduğu kanunun çıkarıldığı gibi uygulanabilmesi ve bu çerçevede yorumlanabilmesi büyük öneme haizdir. İşte bu yorumların ülke genelinde aynı anlayışla yapılması bugün burada gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısı ile daha da mümkün olacak, böylece iller arasındaki farklı yorumlamalar ortadan kaldırılacak ve 1,5 yıllık geçiş döneminde hizmetlerin temel hedefimiz olan vatandaş memnuniyetini sağlayacak şekilde kesintiye uğramadan sürdürülebilmesi sağlanacaktır. Bu bilgilendirme toplantısı sayesinde geçiş dönemini en az hata ile, mümkünse hatasız bir şekilde gerçekleştirip ülkemizin 2023 hedeflerine ulaşmasında bu kanunun önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Kişi başına düşen milli gelirin 11 bin dolar olduğu ülkemizde şehirlerin daha iyi bir yapılaşmaya kavuşacağına olan inancımız ifade ediyorum" dedi.

"KİMSE ENDİŞE ETMESİN HER ŞEY DAHA GÜZEL OLACAK"
Trabzon Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise kanunla birlikte herşeyin daha güzel olacağını kaydederek "Bugüne kadar maddi imkansızlıklarla halkımıza hizmet etmiş ve 2014 mahalli seçimleri sonrasında büyükşehir belediyesi olacak olan 29 ilimizde belde belediyeleri için yeniden seçim yapılmayacak. Böylece belde belediye başkanlarımız görevlerini tamamlamış olacaklardır. Onların kıymetini asla unutmayacağız. Onlarla omuz omuza birlikte hizmet etmeye devam edeceğiz. 2014'e kadar belde belediye başkanlarımızın hizmetleri aynı titizlikle sürecektir. Tüm kurum ve kuruluşlar bir ve beraberiz. Bu yeni uygulama hepimiz için, bu kent içindir. Birlikte motive olmakla gelişecektir. Biz azimli olursak her şey büyükşehir belediyesinde daha güzel olacak. Altyapıda birliktelik, kaynakların daha iyi kullanılmasını bu yasa getirirken, imarda da bütünlük sağlayacaktır. Hiç kimsenin önü kesilmeyecektir. Hiç kimse telaşla adım atmasın. Hiç bir sıkıntı olmadan gelişme aynı şekilde devam edecektir. İlçelerimizin gücü daha da artacaktır. Büyükşehir genel bütçe vergi gelirlerinden aldığı yüzde 5 payın yüzde 6'ye çıkmasıyla, ilçelerimizin aldığı yüzde 2,5'luk payın yüzde 4,5'lara tırmanmasıyla önemli bir güce sahip olacaklardır. Beldelere ve köylere daha güçlü ekonomik gücün gelmesi temin edilmiş olacaktır " diye konuştu.
Daha sonra söz alan Mahalli İdareler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Yıldız'ın yönettiği toplantıda "6360 Sayılı Yasanın Getirdiği Değişiklikler ve Yenilikler, Yasaya Göre Yapılacak Devir, Tasfiye ve Paylaşım İş ve İşlemleri, Mahalli İdarelerde Oluşan İhtiyaç Fazlası Personelin Tespiti ve Kamu Kurumlarına Devri" konuları hakkında bilgi verdi.
Yıldız, kanunun getirdikleri üzerinde dururken "Mevcut büyükşehir belediyelerinin sınırı il sınarlarına genişletildi. Nufusu 750 binin üzerinde olan illerin il belediyeleri, sınırları il mülki sınırları olmak üzere büyükşehir belediyelerine dönüştürüldü. Büyükşehirdeki il özel idarelerinin, belde belediyelerinin ve köylerin (orman köyleri dahil) tüzel kişilikleri kaldırıldı. Büyükşehire dönüştürülen illerde 24 artı 2 yeni ilçe kuruldu. Nufusu 2 binin altında olan 559 belde belediyelerinin tüzel kişiliği sona erdirildi. Yerel yönetimler alanında yaşanan bazı sıkıntıların giderilmesi amacıyla yerel yönetimlerle ilgili kanunlarda çeşitli değişiklikler yapıldı. belediyelerden bu kanunun Temel kişiliği kaldırılarak köye dönüşenbelediyelerden bu kanunun yayımlandığı tarihe kadar belediye kanunun 8 inci maddesindeki usule uygun olarak katılımla nufusunu 2 binin üzerine çıkaranlar tüzel kişiliklerini devam ettirecekler. Tüzel kişiliği kaldırılarak köye dönüşen belediyelerin komşu oldukları il, ilçe ve nufusu 2 binin üzerindeki belde belediyelerine, belediye meclisi kararı ile mahalle olarak katılımlarına imkan sağlandı. Kanun genel itibariyle, ilk mahalli idareler seçiminde yürürlüğe girecek olup, mevcut köy ve belde belediyelerinin tüzel kişiliği ilk mahalli idareler seçimine kadar devam edecektir. Mevcut il ve ilçe belediyeleri de hahihazır statülerini ilk mahalli idareler seçimine kadar sürdürecektir. Belediyelerin bu kanunla sorumluluk alanına giren yerleşim yerlerine seçimden önce hizmet götürebilmesine imkan sağlandı. Yeni kurulan ilçe belediyelerine, merkezi bütçe yedek ödenek tertibinden bir defaya mahsus GBVG'inden alacakları aylık payın 3 katı kadar ilave kaynak aktarılacaktır" şeklinde konuştu.
Öte yandan yeni kanunla birlikte Büyükşehir belediye sayısı 16'dan 29 çıktı. Büyükşehir İlçe Belediyesi 143'dan 500 çıkarken, Belde belediyesi sayısı bin 977'den 393'e düştü. Toplam belediye sayısı ise 2 bin 950'den bin 393'e gerilemiş oldu. Toplam köy sayısı ise 34 bin 283'den 18 bin 201 olarak kaldı.
(BK-ÖS-Y)

07.01.2013 15:31:14 TSI

Editör: Wan Haber