Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık, 2012 yılı olay sayılarında bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında bir artış olduğunu söyledi.
İl İstihdamı ve Mesleki Eğitim 2012 Yılı Değerlendirme Toplantısı Trabzon Valisi Dr. Recep Kızılcık tarafından bir otelde gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Kızılcık'ın yanı sıra Vali Yardımcısı Halil İbrahim Ertekin, Trabzon Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mustafa Sezgin ve çok sayına basın mensubu katıldı.
2012 yılının değerlendirme toplantısında Trabzon'un nüfus yapısı, istihdam, asayiş ve turizmine yönelik bilgiler veren Vali Kızılcık, Trabzon'da işsizliğin yüzde 6,3 oranında gerçekleştiğini belirti. Vali Kızılcık, asayiş olaylarında ise belli oranlarda artış olduğunu ancak bu artışın bazı olayların kanunda suç olarak yeniden düzenlenmesinden kaynaklandığını ifade etti.

BİLİŞİM SUÇLARI SUÇ ORANINI ARTTI
Trabzon'umuzun genelinde emniyet ve asayişi ile ilgili rakamlara bakıldığında 2012 yılında toplam 8 bin 484 olay gerçekleştiğine dikkat çeken Vali Kızılcık "2011 yılında Trabzon geneli polis sorumluluk alanında 7 bin 816 olay gerçekleşirken, 2012 yılında bu rakam 8 bin 484'e yükselmiştir. Yani 2012 yılı olay sayılarında bir önceki yıla göre yüzde 9 oranında bir artış olmuştur. Aydınlanma oranı ise yüzde 92'dir. Yeni kurulan Bilişim Suçları Müdürlüğü'nün internet aracılığı ile meydana gelen suçlara suç numarası vermesi, sporda şiddet olayı kabahatler olarak işlem görürken daha sonra 6222 sayılı kanunla yasa haline gelmesi ve önceki yıllarda suç kabul edilmeyen fiillerin suç olarak kabul edilmesinden dolayı; suç oranı il geneli olay sayılarında kısmi bir artış yaşanmasına sebep olmuştur. 2012 yılı bir önceki yıla göre mala karşı işlenen suçlarda yüzde 4 artış olurken, evden hırsızlık olaylarında yüzde 6, resmi kurumdan hırsızlık olayında ise, yüzde 48 oranında azalma olmuştur. 2011 Yılında Aydınlanma Oranı yüzde 60, 2012 yılında Aydınlanma Oranı yüzde 61'dir" dedi.

TRABZON'DA KİŞİLERE KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA SUÇ ORANLARI
Kişilere Karşı İşlenen Suçlarla ilgili rakamlar da veren Kızılcık "2012 yılında kasten adam öldürme sayısı 4 iken, bir önceki yıla oranla bir değişiklik olmamıştır. Kasten yaralama olayında ise yüzde 1 oranında azalma olmuştur. 2012 yılı bir önceki yıla göre hakkında yakalama emri bulunan ve yakalanan şahıs sayısında yüzde 27.7, tutuklanan şahıs sayısında ise bir önceki yıla göre yüzde 106 oranında artış olmuştur.
2012 yılında 225 adet tabanca, 6 adet tüfek, 19 adet kurusıkı, 30 adet bıçak ve bin 989 fişek ele geçirildi. bunun yanında 57 kilo eroin, 382 bin 911 paket sigara 6 bin 130 litre mazot ele geçirildi. kaçak sigara ve mazotta çok ciddi artışlar var. Genel ahlakın korunması, cinsel yollara bulaşan hastalıkların önüne geçilmesi ve fuhuşla mücadele kapsamında yapılan operasyonlarda; insan ticaretinden (2), fuhşa teşvik ve aracılıktan (46) olaya el konulmuştur. 2011 yılında fuhuştan 276 bayana işlem yapılırken 2012 yılında fuhuştan 402 bayana işlem yapılmıştır. bu bayanların 305'i sınır dışı edildi. fuhşa teşvik ve aracılıktan 2012 yılında 135 kişi yakalanırken bunların 10'u tutuklanarak cezaevine gönderilmiştir. fuhuş nedeniyle 2011 yılında 40 otel ve işyerinde işlem yapılmış iken 2012 yılında 62 otel, işyeri ve 123 bayana idari işlem yapılmıştır.

TRABZON'DA TOPLUMA KARŞI İŞLENEN SUÇLARDA DÜŞÜŞ
Vali Dr. Recep Kızılcık, topluma karşı işlenen suçlarla ilgili olarak 2012 yılında bir önceki yıla oranla topluma karşı işlenen suçlarda; genel güvenliği tehlikeye düşüren suçlarda (işyeri ve ev yangını vb) yüzde 8, aile düzenine karşı işlenen suçlarda yüzde 42, çevreye karşı işlenen suçlarda ise yüzde 72 azalma olduğunu söyledi. 2012 yılında bir önceki yıla oranla kayıp şahıslarda yüzde 2, intihar olaylarında yüzde 54, intihara teşebbüs olayında ise yüzde 9 oranında azalma olduğunu belirten Vali Kızılcık "İl genelindeki trafik kazaları toplam kaza sayısı yüzde 6 oranında arttı. Ölümlü kaza 19 adet, ölü sayısında ise yüzde 10'luk bir artış var. il genelinde araç sayısı 128 bin 235'tir. Geçen yıla oranla yüzde 9 oranında arttı" şeklinde konuştu.
Vali Kızılcık, İl Jandarma Komutanlığı sorumluluk alanında ise polis bölgesi paralelinde suç aydınlatma oranı ise yüzde 94 civarında olurken, olaylarda yüzde 15 oranında artış yaşandığına dikkat çekti.

İŞKUR'A BAŞVURUDA GEÇEN YILA GÖRE YÜZDE 46 ARTIŞ VAR
Vali Dr. Recep Kızılcık Trabzon'da özellikle kadınların iş hayatına katılma oranının yüzde 40 düzeyinde olduğunu ifade ederek "Şehrimiz kadın dostu bir şehirdir. Kadınların toplum hayatına, işgücüne katılması önem arz etmektedir. Kadınların istihdam kurslarına katılımının yüksek olduğunu görüyoruz. İstihdam rakamlarına baktığımızda ise 21 bin 646 kişi toplamda İşkur'a müracaat etmiştir. İŞKUR'a geçen yıla göre yüzde 46 oranında başvurularda artış var. Bunun nedeni İŞKUR'un danışmanlarının firmaları tek tek dolaşarak başvuru almasıdır. Ayrıca tanıtım etkinlikleri ile İŞKUR'a başvurular artmıştır. Geçtiğimiz Ekim ayında İstihdam Kariyer ve Girişimcilik Etkinliğinde başvurular alınmıştır. 2012 yılı itibariyle işe yerleştirme oranına baktığımızda 254 kamu, 5 bin 699 kişi özel sektör olmak üzere 5 bin 93 kişi işe alma talebi gerçekleştirilmiştir. İş-kur yapılan müracaatlar çerçevesinde 246'sı kamu 2 bin 992'si olmak üzere toplam 3 bin 238 kişi işe yerleştirildi. İşe yerleşmeyenler ise masa başı işi tercih ettiklerinden ve üretime yönelik işleri tercih etmemelerinden yerleşememektedir. İşe girenler arasında bin 148 kişinin kadın olduğunu görüyoruz. Özürlü ve hükümlülerde ise 971 özürlümüzün 167'si, 121 eski hükümlünün 2 tanesi işe girdi" bilgisini verdi.

TRABZON İŞSİZLİK ORANLARINDA AVRUPA ÜLKELERİNDEN DÜŞÜK
Trabzon'un istihdam yapısı ile ilgili bilgiler veren Vali Kızılcık, şunları söyledi:
"Trabzon'un istihdam yapısı incelendiğinde; İŞKUR VE SGK verilerine dayanarak ortalama çalışanların yüzde 56'sı hizmet sektöründe yüzde 25'ı inşaat sektöründe, yüzde16'sı sanayi sektöründe ve yüzde 3'ü tarım sektöründe çalışmaktadır. Aktif işgücü programlarından en fazla istihdam garantili Çağrı Merkezi ile Hasta ve Yaşlı Bakımı kursu tercih edilmiştir. 3 bin 630 kişilik bu yararlanıcıların yüzde 40'ını kadınlar oluşturmaktadır. Girişimcilik hem üretimimiz hem ihracatımız için önem arz etmektedir. Girişimcilik kurslarına katılan kişilere KOSGEB aracılığıyla krediler verilmektedir. Kişiler kendi işinin patronu konumuna gelebilmektedir. Bu kursa katılanlardan 262 kişi girişimcilik sertifikası almıştır. Aktif işgücü programlarından en fazla istihdam garantili Çağrı Merkezi ile Hasta ve Yaşlı Bakımı kursu tercih edilmiştir. 3630 kişilik bu yararlanıcıların yüzde 40'ını kadınlar oluşturmaktadır. Trabzon'da toplamda 132 kamu 3 bin 629 adet özel işyeri olduğunu söyleyebiliriz. İşini kurmak isteyenlere KOSGEB 31 bin TL civarında hibe verilmektedir. Girişimci olmak isteyenlere bu imkanlar sunulmaktadır. 294 kişiye girişimcilik eğitimi verildi. 2011 yılında 132 kişi kendi işini kurdu. Kendi işini kuranların içinde kadınlarımızın oranı yüzde 40'tır. 2012 yılında ise kimse işini kuramadığını görüyoruz. Bunun nedeni vatandaşlarımızın KOSGEB'ten kredi alamamasıdır. İlimizdeki istihdamın arttırılmasında projelerin önemi çok büyüktür."

TEŞVİĞİN BİTMESİ TRABZON'DA 600 KİŞİYİ İŞSİZ BIRAKTI
"5084 sayılı teşvik yasasının uzatılmaması ile ilimizde 600 kişi işsiz kaldı" diye Vali Kızılcık, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
Teşvikler bölgeler arası farklılığın giderilmesinde önemlidir. Özellikle cari açığın giderilmesinde çok çeşitli kriterleri göz önünde bulundurarak yapılmaktadır. Trabzon'umuzun 5. bölgedeydi. Ama kişi başına düşen milli gelire göre 3. derecede teşvik bölgesine girdi. Tabi bu bölgesel anlamda teşviktir. Teşvikler bölgesel anlamda verilmez. Ürün bazlı yani cari açığı giderici ürünlerin üretimi nerede olursa olsun teşvike tabidir. Şunu ifade edeyim ki 17 adet turizmden alınmış olan teşvik belgesi var. İşgücü piyasası araştırması yaptırdıktan sonra özellikle otelcilik ve servis hizmetlerinde ihtiyaç olduğunu gördük."
(BK-ÖS-Y)

29.01.2013 16:15:52 TSI

Editör: Wan Haber