Trabzon'un Akçaabat ilçesi Yıldızlı beldesindeki Toplu Konutlar'da site yönetimi ile site sakinleri arasında tartışmalara neden olan ısı pay cihazları ile ilgili Makine Mühendisleri Odası Trabzon Şubesi tarafından bir açıklama yapıldı.
Makine Mühendisi Zafer Öztürk tarafından yapılan açıklamada, 18 Nisan 2007 tarihinde kabul edilen 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanunu'na göre merkezi ısıtma sistemine sahip yapılarda ısıtma giderlerinin adil paylaştırılabilmesi için projelendirme, uygulama aşamalarında ısı pay ölçme sistemleri kullanılmasının zorunlu olduğu vurgulandı. Öztürk, 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yürürlüğe giren Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde bu uygulamayı destekleyecek hükümler bulunduğunu ifade ederek "Yasaya göre merkezi sistemle ısıtılan mahallerdeki enerji tüketimi, yakıt cinsi ne olursa olsun, ısı pay ölçer, debimetre gibi cihazlarla ölçülüp, tüketilen enerji maliyeti kadar kullanıcıya mali yükümlülük getirmeyi amaçlamaktadır. Buna göre müteahhitler, kat malikleri, daire sakinleri bu sistemleri tesis etmekle yükümlüdür. Bina yönetim kurulu, yöneticileri yasanın kendilerinden istediği hükümleri kat maliklerinden talep etmeleri yasa gereği normal bir uygulamadır. Dolayısı ile bu uygulamanın dışında kalmak isteyen kat malikleri yasaya aykırı hareket edeceğinden hukuki yaptırımlarla karşı karşıya kalabilirler" dedi.
Ancak buna rağmen ısıtma giderlerinin paylaştırılması görevini yürütecek olan özel firmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirileceğine dikkat çeken Öztürk "Trabzon ili için bu uygulamayı yürütecek firma henüz yetkilendirilmediği için, bu uygulamanın hayata geçmesi ancak yetki alan firmanın faaliyeti ile başlayacaktır" diye konuştu.
(BK-ÖS-Y)

05.02.2013 13:47:58 TSI

Editör: Wan Haber