Trabzon Kent Konseyi Başkanı Mustafa Yaylalı, Uzun Sokak Caddesi'nin açık bir alışveriş merkezine dönüştürülmesinin kent ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını belirterek "Uzun Sokak, bir alışveriş merkezinde olması gereken tüm fonksiyonları içinde barındırmasına rağmen, plansız ve düzensizlikler yüzünden cazibe merkezi haline dönüşememektedir" dedi.
Mevcut alışveriş merkezlerinin kentlerin tanıtım ve markalaşması için çok önemli bir yer tuttuğuna dikkat çeken Yaylalı "Bulundukları kentlere olan katkıları yanında yerel esnaf ve tüccar açısından olumsuzluklar da doğurmaktadır. Kentlerin ekonomisi için önemli olan, harcanan paranın o kentte kalmasıdır. Hatta, ülkelerin cari işlemlerinin açık vermesi nasıl sorun oluşturuyorsa, kentlerin de bu konuda açık vermesi ciddi sosyal, ekonomik sorunlar oluşturur. Alışveriş merkezlerinin istihdamda ve diğer alanlardaki katkısı kadar, kent ekonomisinden götürdükleri de etraflıca değerlendirilmelidir" diye konuştu.
"Zorla ayakta durmaya çalışan esnaf açısından değerlendirildiğinde, alışveriş merkezlerine karşı olmadan bunların yanında esnafın da yenilenmesi, yenilenmeye teşvik edilmesi ve bu kapsamda yeni projeler üretilmesi önemlidir" diyen Yaylalı "Kentlerin, açık alanlarında yapılacak çalışmalarda bunun topluca yenilenme ve bu yenilenmenin içinde herkesin bulunmasının zorunlu bir durum olduğu ilgili taraflara net bir şekilde ifade edilmelidir. Dünyada bunun birbirinden farklı birçok örneği bulunmakla beraber, oluşturuldukları kentlerin sosyal yapısı, tarihi, kültürel değerleri gibi benzemezlikler dikkate alındığında kopyalamanın doğru bir yol olmadığı net bir şekilde ortaya çıkacaktır. Yani gidilip görülen bir açık alışveriş merkezi uygulamasının Trabzon özelinde doğru sonuçlar ortaya çıkaramayabileceğini unutmamak gerekir. Özellikle yaşayan halkın veya çalışma yapılan açık alanın kullanıcı profilinin büyük ölçüde etken olduğu bu tür çalışmalarda hassas davranılmalı, tabir yerinde ise kaş yapayım derken göz çıkarılmamalıdır" şeklinde konuştu.
Trabzon Kent Konseyi olarak Uzun Sokak Açık Alışveriş Merkezi Projesi'ne önem verdiklerine dikkat çeken Yaylalı "Uzun Sokak, bir alışveriş merkezinde olması gereken tüm fonksiyonları içinde barındırmasına rağmen, plansız ve düzensizlikler yüzünden cazibe merkezi haline dönüşememektedir. Uzun Sokak'ın ana güzergahının ve ara yollarının fonksiyon belirlenerek yeniden düzenlenmesi, sokağın görsel olarak yenilenmesi, güvenlik açısından gerekli tedbirlerin modern yöntemlerle sağlanması, düzenlenebilecek sokak etkinliklerinin araştırılması, sorunların ve ihtiyaçların tespiti, esnafın, mağaza çalışanlarının kısacası tüm tarafların isteklendirilmesi, tanıtım, tek başına marka değerinin oluşturulması gibi birçok yönü olan bu uzun soluklu çalışma ülkemiz için de önemli bir adım olacaktır" ifadelerini kullandı.
Proje ile ilgili anket yaptırdıklarını kaydeden Yaylalı "Trabzon Kent Konseyimiz, sokak ve alışveriş merkezi kullanıcılarının ardından sırası ile Uzun Sokak'taki tüm esnafımızla, mağaza çalışanları ile, mal sahipleri ile ve diğer işletmelerle bu anket çalışmalarına devam edecek ve bunların sonuçlarını başta plancılar ve kent yöneticileri olmak üzere projeyi somutlaştıracak taraflarla paylaşacaktır. Sabırla, ortak aklı oluşturarak, ilgili tüm tarafların bu projenin içinde olmalarını sağlamaya çalışacağız. Bu çalışmalarda üstün katkı ve istekleri ile yönlendirici ve irdeleyici çalışmalar yapmakta destek veren ve kent için hassasiyetlerini bu kapsamda da vurgulamakta olan Yürütme Kurulu Üyelerimiz Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Trabzon Esnaf ve Sanatkâr Odaları Birliğine özellikle teşekkür ederiz. Çalışmamızın sonuçları aşama aşama kamuoyu ile paylaşılacaktır" dedi.
(BK-ÖS-Y)

18.02.2013 13:46:23 TSI

Editör: Wan Haber