Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Batman Bölge Müdürü Gökhan Akın, 2012 yılını değerlendirdi. Akın, 2012 yılı içerisinde 51 kuyunun sondaj çalışmasını bitirdiklerini ve günde 25 bin varil petrol ürettiklerini söyledi.
TPAO Bölge Müdürlüğü'de basın açıklaması yapan TPAO Batman Bölge Müdürü Gökhan Akın 2012 yılında TPAO'nun çalışmalarını ve ülkeye katkısını anlattı. Diyarbakır ve Nusaybin bölgesinde çalışmalarının devam ettiğini, yakın zamanda Şırnak'ın Silopi ilçesinde de sondaj çalışması yapacaklarını belirten Akın, "9 kuyu ile beraber sondaj çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
2011 yılında günlük petrol üretiminin 22 bin varil iken, bu miktarın 2012 yılında 25 bin varile çıktığını söyleyen Bölge Müdür Akın "İnşallah sene sonunda 8.5 milyon varillik bir petrol üretimi gerçekleştireceğiz. 2012 yılında Batman bölgesinde 8.5 milyon varillik bir petrol üretimi ülke ekonomisine katkı sağlamış olacağız" dedi.
"TÜRKİYE PETROL ÜRETİMİNİN YÜZDE 71'İ BATMAN BÖLGESİNDEDİR"
Batman'nın TPAO açısından önemli olduğunu söyleyen Akın "TPAO'nun petrol üretimin yüzde 71'i Batman bölgesinde çıkıyor. Batman blgesi bizim en eski bölgemiz ve ciddi rezervlere sahip. Halen yeraltında yüzde 80'e varan bir rezervimiz var. İspatlanmış ve işletilmeye hazır rezervlerdir. Batman bölgesindeki en büyük sıkıntılardan birisi petrolün gravitesinin düşük olmasıdır. Tabi bu her bölge için geçerli değil. Batı Raman ve Raman sahalarındaki gravite düşük olduğu için işletilmesi ve işletme maliyeti değişiyor. Son zamanlarda buhar enjeksiyon sistemimiz devam etmektedir. Bununla ilgili herhangi iyi ya da kötü bir sonuç daha elde edemedik. Bu biraz uzun soluklu bir iş. Bu projenin başlaması daha 4 ay oldu ve bunu bir sene gözlemesi gerekir. Üretim tesislerimizi yeniledik yeni kompresörler aldık. Komprasür sistemini ne kadar geliştirirseniz elde ettiğiniz karbondioksit gazını daha fazla kullanabiliyorsunuz. Arama ve sondaj faaliyetlerimiz arttı. özellikle son 10 yıldır hem bütçemizin artması hem de üretim kuyularının ve arama sondaj sayılarımızın artması çok sevindirici bir olaydır. Son 10 yıldır TPAO'ya ciddi bir bütçe aktarımı oluştu. Batman Bölgesi idare ve işletme bütçemiz toplam 33 milyon lirayı buldu. Giderek de bu rakam artıyor. Son 3 yılda yüzde 30 bir artış var. Bu bütçe aktarımı sondaj çalışmalarıyla alakalıdır" diye konuştu.
Batman Bölge Müdürlüğü olarak bu sene yine KKTC karasında bir sondaj yaptıklarını, personeli buradan gönderdiklerini anlatan Akın "Bu bölgenin dışında Ardahan taraflarında bir sondaj yaptık. Bu anlamda çalışmalarımız devam ediyor" dedi.
(MŞY-MET-Y)

10.12.2012 17:20:34 TSI

Editör: Wan Haber