TPAO Adıyaman Bölge Müdürü Murat Demir, TPAO olarak hedeflerinin 2023'e kadar ülkenin petrol ihtiyacını karşılar hale gelmek olduğunu söyledi.
TPAO Adıyaman Bölge Müdürü Murat Demir, "Türkiye'nin 2023 hedefi, ülkenin dünya ekonomisinde belirli bir yere gelmesinin verdiği güvenle oluşmuştur. Bundan dolayı bizimde bu çerçevede kendimize bir hedef belirledik. TPAO Genel Müdürlüğü olarak bizim hedefimiz 2023 yılında ülkemizin petrol ve doğalgaz ihtiyacı karşılamaktır. Bunu gerek yurt içi gerekse yurt dışındaki faaliyetlerle ve çalışmalarla yapıyoruz. Yurt içindeki potansiyelimiz belli bir seviyede. Yerli üretim yaklaşık günde 50 bin varil. Tüketimimiz ise günlük 600 bin varil civarında. 600 bin varillik günlük tüketimi yurt içindeki kara sahalarımızdan karşılayacak yeni çok büyük keşifler olur mu, yoksa olmaz mı bilinmez. Çalışmalarımız aralıksız sürüyor ancak bu noktada ihtimaller biraz düşük gözüküyor. Hedefimize ulaşabilmek için gerek yurt içindeki karalarımızda ve denizlerimizde gerekse yurt dışında değişik ülkelerdeki arama faaliyetlerimizi aralıksız sürdürüyoruz. TPAO 2023 hedefine ulaşırsa yani ülkemizin ihtiyacı olan petrol ve doğalgazı üretebilirsek işte o zaman kendimizi başarılı olmuş sayarız. Bu başarı elde edildiği zaman Türkiye dünyadaki en büyük 10 ekonomi içinde yer alır. Çünkü yıllık petrol faturamız 60 milyar doları bulmakta. Yıllık 60 milyar dolar petrole yani enerjiye vereceğimiz parayı ülkemizde kalkınmamızda kullanacak olursak, 2023 hedefimize mutlaka ulaşırız. Sismik gemi alımlarıyla ilgili çalışmalarımızda son safhalara gelindi. Sismik gemimiz alındıktan sonra önümüzdeki 2 ila 3 yıl içinde denizlerdeki sismik çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Bunun neticesinde hem Akdeniz'de hem de Karadeniz'de sismik çalışmalar neticesinde doğalgaz ve petrol olan yerleri tespit edip, bu alanlarda sondaj yapıp, ekonomik bir keşif yaptıktan sonra ülke ekonomisine kazandırma yolunda çalışmalarımız devam edecek. Karadeniz bölgesindeki sondaj çalışmaları halen devam ediyor. Önümüzdeki yıllarda da Karadeniz bölgesinde sondaj çalışmaları olacak. 2013-2014 yılları arasında Akdeniz bölgesinde deniz sondajı yapmak için program yapıldı. Bu alanlarda da bir aksilik olmazsa 2013 yılının sonlarında veya 2014 yılı başlarında sondaj çalışmaları başlayacaktır.
Şu anda sorumluluk alanımız Adıyaman bölgesidir. TPAO hem Türkiye'de hem de yurt dışında faaliyetlerine devam ediyor. Yurt dışında, Azerbaycan'da, Kazakistan'da ortak proje faaliyetlerimiz devam ediyor. Libya'daki olaylardan dolayı, Libya'daki çalışmalarımızı beklemeye aldık. Libya'daki sorunlar çözüme kavuştuğu zaman oradaki çalışmalarımıza devam edeceğiz. Bu olaylar yaşanamadan önce TPAO'nun yaptığı petrol keşifleri Libya'da son yıllarda yapılan önemli keşifler olmuştu. Yurt dışındaki faaliyetlerimiz artarak devam ediyor" dedi.
(CK-ÖK-E)

18.01.2013 12:13:40 TSI

Editör: Wan Haber