Toyota Pazarlama ve Satış A.Ş. CEO'su Ali Haydar Bozkurt, 2013 otomobil satışlarının 2012 rakamlarına paralel olmasını tahmin ettiklerini belirterek, Toyota'nın 2013 hedefinin 36-37 bin adet olduğunu söyledi.
Toyota'nın Adana bayisi Toyota Plaza Mıçı, 'Uluslararası Çevre Dostu Bina Değerlendirme Sistemi-BREEAM Sertifikası'nı mükemmel derece ile aldı. Bu kapsamda Toyota Plaza Mıçı'da basın toplantısı düzenleyen Bozkurt, 'BEREEAM' sertifikasına sahip olunmasının o kadar da kolay olmadığını ve çok ciddi şartlara sahip olunması gerektiğini kaydetti. Mıçı Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mıçı'nın da bulunduğu toplantıda Toyota Plaza Mıçı'nın sertifikayı mükemmel derecesi ile almaya hak kazandığını hatırlatan Ali Haydar Bozkurt, "Özverili ve ilave bazı maliyetleri de içeren bir çalışmaydı. Tüm Mıçı ailesine teşekkür ediyorum. Aylarca süren çalışma, iyi bir disiplin gerektiren gayretlerin ardından bu sertifikayı bize getirdiler" diye konuştu.
Bozkurt, Türkiye otomotiv sektöründe bu sertifikadan sadece iki tane olduğuna dikkat çekerek, bunların ikisinin de Toyota Adana bayilerinde bulunduğunu ifade etti. Bu durumun kendileri için ayrı ve gurur verici olduğunu kaydeden Toyota Pazarlama ve Satış CEO'su Bozkurt, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Umarım bu sertifikalar diğer bayilerime örnek teşkil edecek. Artık Toyota'nın bayrağını en başta taşıdığı çevre ağlısı konusunda ciddi bir hareket başlatacak. 20 yıl öncesinde az insan çevreyi konuşuyordu. Bu gün ise atılan her adım da çevre konuşuluyor. Firmalar yatırımlarını artık çevreye uygun şekilde dizayn etmeye başladılar. Bu tür yatırımlar bu gün artık bir gönüllük işi olmaktan öteye gitmeye başladı. 10 yıl önce bu işe soyunanları kahraman olarak niteliyorduk. Toyota 1970'te ilk çevreci otomobille ilgili çalışmaları başlattığında çevre ile ilgili çalışmaları bu denli dile getirmiyordu. Dünyadaki ekolojik dengelere bakıldığında anlaşıldı ki bu çalışmalar hiç de boş yere değilmiş. Tüm dünyada çevreyi koruma bilinci üzerine ciddi çalışmalar başlandı. Daha yaşanılası bir dünya için Toyota için 360 derece sürdürülebilirlik konusunda hassasız. Toyota'nın atık sularında akvaryum balıklarının yetiştirildiğini gördük. Tesislerimizde enerji tasarrufu ile ilgili ciddi çalışmalar yapılıyor."
Ali Haydar Bozkurt, Toyota'nın 14 yılda 5 milyon hybrit otomobil sattığını vurgulayarak, "Gerekli arge yatırımlarını yapmış geçtiğimiz yıl 8 milyar Euro'luk arge yatırımıyla tüm endüstriler dahil bu alanda en fazla bütçe ayıran Toyota. Bir çok başarının aynı anda gelmesi gibi bu kişisel olarak da bizi mutlu ediyor Adanalı olduğum için. Bu tesisler Toyota'nın a standartlarını fazlasıyla karşılayan bir tesiste bulunuyoruz" şeklinde konuştu.

"ADANA'DA PAZAR PAYIMIZ VE SATIŞ ADETLERİMİZ ARTTI"
Toyota'nın Adana'daki satışlarının belli bir başarı çizgisinde olduğunu ifade eden Bozkurt, "Mıçı'nın da devreye girmesiyle buradaki pazar payımız ve satış adetlerimizi arttı. Bin 300'lü adetlerde satış yaparken artık 2 bin 200'lü adetlere çıktık. Pazar payımız 3.1 iken 4.5 bandına çıktı. Adana'nın doğu ve batı çıkışında iki mükemmel tesisle satışlarımızı ve pazar payımızı yükselttik. Bayilerimize markamıza katkılarından dolayı teşekkür ediyorum. Adana'da hedefimiz 2 araçtan birinin Toyota olması. Bu iki mükemmel tesisle bunu başaracağımıza inancım var. Bizim birçok bayiimiz çok üst seviyede hizmet veriyor. Biraz çabayla bir çok bayiimizin bu sertifikayı alacağını düşünüyorum. Çevre duyarlılığı ile konuşuyorsanız belli maliyetleri göze alacaksınız. Bunda birinci etken çevreye zararı en aza indirmek" dedi.
2012 senesinin sektörün beklediği paralelde geliştiğini vurgulayan Bozkurt, şunları söyledi:
"Cari açıkla ilgili soğutma dediğimiz bazı ekonomik tedbirler vardı ve onlarda birer birer uygulandı. 2012 yılı 2011 yılı pazarına göre yaklaşık yüzde 10 civarında daha düşük seyredeceğini tahmin ediyorduk. Gerçekten de 2012 yılında pazar yüzde 10 daraldı. Bütün sektör bunu bekliyordu. Hazırlıklarda bu doğrultuda yağıldı. Geçen senenin son çeyreğinde bir miktar ÖTV artışı oldu. Bunu bir çok firma fiyatlarına yansıtmadı. Nitekim yüzde 10 daralmayla geçen sene kapandı."

"2013 BEKLENTİLERİ, 2012'YE PARALEL"
Bozkurt, 2013 beklentilerinin 2012 rakamlarına paralel olmasını tahmin ettiklerini belirterek, "Yani bir tık belki daha iyi olabilir. Ama yine 800 binleri göreceğimiz bir pazar olacağını zannetmiyorum. 780-790 bin adet bir şey olur. Neden öyle olur; bu artan vergi bu yıl fiyatlara yansıtılmaya başlandı. Onun dışında faiz oranlara iyi bir yerde. Aylık yüzde 1'in altına inmek hep bizim sektörümüzün işlerine yardımcı olur. Ama 0.86'ları gördük. Vergi artışı ve bunlar birbirini biraz götürür gibi görünüyor. Büyüme beklentisi yüzde 4'ler civarında görünüyor. Tabi önümüzdeki dönem daha iyi anlayacağız nereye gideceğini ama en azından öyle bir projeksiyon var. Geçene ki yüzde 10 kayıp geri gelmez diye düşünüyoruz. Ama her şey bugünkü seyrinde giderse. Çok daha güzel bir gelişme olur. Elbette ki o zaman başka şeyleri konuşuruz" ifadelerini kullandı.
Toyota özeline bakıldığında geçen sene başında 34-35 bin adet araç satış hedefi koyduklarını aktaran Ali Haydar Bozkurt, 2012 yılında 34 bin 500 gibi bir rakam elde ettiklerini söyledi.
Bu yıl satışların 36-37 binlerde olacağı tahmininde bulunan Bozkurt, "Burada sıkıntımız ne kadar çok satabileceğimizle ilgili değil. Ne kadar çok araç bulabileceğimiz ile ilgili. Fabrikalardan istediğimiz kadar araç alamıyoruz. Mesela Yaris Hybrit, 3-4 ay sıra yazan bir modelimiz olacak yanılmıyorsam. Ben 3 bin tane istiyorum. Fabrika bana 500-600 tane verebiliyor. Bu sadece bizim için geçerli değil, tüm Avrupa için geçerli. Bu şartlarda 36 binleri konuşuyoruz. Ama daha fazla ürün alabilirsek yıl içerisinde, bu sayıyı 40 binlere kadar taşımayı hedefliyoruz. 2014'teki hedefimiz 50 binin üzerinde bir adet ile yılı kapatmak" dedi.
Ali Haydar Bozkurt, "Dünyanın her yerinde iyi teşviklerde veriliyor, insanlar motive ediliyor insanlar hybrit otomobil kullansın diye. Ancak bizde yeni yeni özellikle Toyota Yaris bu konuda öncü oldu. Özel teşvik verilmiyor. Çevreci, fiyatları neredeyse dizel ile paralel, yavaş yavaş tüketici bilinçleniyor. Hybrit kaç kilometre gidecek deniyordu, elektrikli araçla karıştırılıyordu. Artik insanlar daha bilinçli, yarım saat gittik yolda kalırız demiyorlar. Ciddi anlamda ilgi var, 2020 yılına kadar Toyota'nın tüm modellerinin en az bir hybrit versiyonu olması gibi stratejisi var. Bunu Türkiye'de devam ettiriyor."
Ali Haydar Bozkurt, son olarak yerli otomobil üretimi ile ilgili olarak şunları söyledi:
"Fiziksel olarak mümkün, ama ekonomik olarak imkansız demiyorum ama kolay değil. Önce tabağımızda ki yemeğe bakalım. Burada mevcut üretim yapan dünya markaları var. Bunların kullandığı yerlilik oranlarını artıralım. Bunun yanında bu markalar bir model üretiliyorsa yenilerini eklemeleri için ortam hazırlayalım. Bu şekilde Türkiye otomotiv üssü haline gelebilir. Top önümüzde yuvarlanıyor, vurup gol atma şansımız var. Bu fırsatı değerlendirilmesi gerek. Öncelikle önümüzdeki fırsatları değerlendirerek Türkiye'yi otomotiv üssüne çevirelim. Şu ana kadarda bir babayiğit çıkmadı. Bu olmaz diyenlerden değilim bu nasıl olur diyenlerdenim. Bu imkansız demem, ciddi bir yatırımdan bahsediyoruz bu birde risk içeriyor. Bunların hepsini göze almak gerekiyor. Bu yatırıma girecek özel sektör devlet politikasıyla desteklenirse buna girilebilir belki. Ama büyük bir yatırımdan ve büyük bir riskten konuşuyoruz. Dünya devleri bile rekabet etmekten kaçınıyor."
(ERN-Eİ-Y)

22.01.2013 18:12:33 TSI

Editör: Wan Haber