Mersin'in merkez ilçe Toroslar Belediyesi'nin Ev Kadınları Eğitimi (EV-KA) Projesi kapsamında kadınlara hukuki hakları anlatıldı.
Toroslar Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Toroslar Belediyesi, Toroslar İlçe Halk Eğitim Müdürlüğü ve Mersin Rotary Kulübü işbirliğiyle yürütülen ve TORTEK bünyesinde eğitim gören kadın kursiyerlere yönelik hazırlanan EV-KA Projesi çerçevesinde gerçekleştirilen eğitim seminerlerinin bu haftaki bölümünde kadınlara 'Hukuk ve Medeni Kanun' konusunda bilgiler verildi. Toroslar Belediyesi Konferans Salonu'nda Mersin Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Seher Yalçınkaya Çetin tarafından verilen seminerde, kadının toplumdaki yeri, boşanma, nafaka, velayet, mal rejimi, kadına yönelik şiddet ve şiddete karşı kadınların hukuki hakları anlatıldı. Seminere, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Toroslar İlçe Halk Eğitim Müdürü Yusuf Gülgen, Mersin Rotary Kulübü 2012-2013 Dönem Başkanı Taner Gürağaç ve komite üyeleri, usta öğreticiler ve kadın kursiyerler katıldı.
Seminerde konuşan Mersin Rotary Kulübü Dönem Başkanı Gürağaç, bu yıl 6'ncısı gerçekleştirilen projeye sunduğu katkılarından dolayı Belediye Başkanı Tuna'ya teşekkür etti. Kadınların eğitimin çok büyük önem taşıdığını vurgulayan Gürağaç, "Çünkü bu ülkeyi ve geleceği emanet edeceğimiz çocukları kadınlarımız eğitiyor. Bilgili kadın, bilgili çocuk demektir. Eğitimli çocuk, aydınlık yarınlar demektir" dedi.
Soru ve cevap şeklinde gerçekleşen seminerde katılımcılara, medeni haklarını bilmeleri konusunda uyarılarda bulunan Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Avukat Çetin de yeni Medeni Kanun'da kadınlarla ilgili birçok yasal düzenlemelerin yapıldığını söyledi. Konuşmasında erken yaşta evliliğin suç olduğunu dile getiren Çetin, "Ne yazık ki, 12-13 yaşlarındaki kızlarımız imam nikahı ile evlendiriliyorlar. Bu bir suçtur. Önceki yasaya göre kadın ve erkek evlenme yaşı farklıydı. Kızlar için 15, erkekler için 17 olan evlenme yaşı yeni yasada her ikisinde de 17 yaş olarak düzenlenmiştir. Yani 17 yaşın altındaki kişilerin evlenmesi de suç olmaktadır. Reşit olunduktan sonra anne ve babanın rızasına gerek kalmadan kişiler istedikleri kişiler ile evlenme hakkına sahiplerdir. Her şeyden önce bu insanlık hakkıdır" diye konuştu.
Seminerin ardından söz alan Toroslar Belediye Başkanı Tuna ise proje ile kadının toplumdaki yerini güçlendirmeyi amaçladıklarını kaydetti. Projeyi hayata geçiren Mersin Rotary Kulübü'ne teşekkür eden Tuna, "Kadınlarımız hukuk semineri ile haklarını ve sorumluluklarını öğrendiler. Belediye olarak amacımız, huzurlu ve mutlu aileler oluşturmaktır. Aileler mutlu olursa toplum da mutlu olur. Hedefimiz, mutlu Türkiye'dir. Düzenlenen bu eğitim seminerleri ile de kadınlarımızın girişimcilik ruhunu desteklemeyi ve kadının toplumumuzdaki yerini güçlendirmeyi amaçladık. Konusunda uzman kişilerce verilen bu eğitim seminerlerinin daha önce olduğu gibi bu yıl da son derece faydalı olacağına inanıyor, seminerlere katılan kursiyerlerimize teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.
Daha sonra projeye sunduğu katkılarından dolayı Avukat Seher Yalçınkaya, Başkan Tuna'ya bir teşekkür plaketi sunarken, Mersin Rotary Kulübü Dönem Başkanı Gürağaç da semineri veren Çetin'e bir teşekkür belgesi takdim etti.
(KYM-Y)

17.01.2013 16:19:11 TSI

Editör: Wan Haber