Torbalı Belediye Başkanı İsmail Uygur, Başkanlıktaki 9 yılını yaptığı basın toplantısıyla değerlendirdi. Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Uygur, kendisine kimseyi rakip görmediğini söyledi. Uygur, "Hiçbir belediye başkanı aday değilim demez. Bu 'Ben bu işi yapamadım' anlamına gelir çünkü. Ben aday olmak isterim. Partimde her hangi bir sorun olmazsa, ki şu an hiçbir sorun yok. 5-6 projemiz Genel Merkezimiz tarafından örnek proje seçildi. Diğer belediyelere örnek gösteriliyoruz. Genel merkezimiz bizi yakından takip ediyor. Günü geldiğinde bir sorun olmazsa, partim aday gösterip vatandaşlarımız da layık görürse tekrar adayım" dedi.
Torbalı'ya yapılan en büyük yatırımlardan Kültür Sarayı inşaatının uzun zamandır bitmediğine dair söylentiler ve eleştiriler olduğunu belirten İsmail Uygur, "Kültür Merkezi inşaatımızda sona geldik. Şu an dış camları kaldı sadece. Kış aylarının sona ermesi ile Kültür Merkezimizin açılışını yapacağız. Kültür Merkezimiz, Torbalı Belediyesi tarihinin en büyük inşaatıdır. Yaklaşık 16 milyon TL'ye mal oldu. Gecikmesinin sebeplerinden biri de bakanlıktır. Kültür ve Turizm Bakanı ilçemize geldiğinde, bizim talebimiz olmadan yardımcı olmak istediğini söyledi. Biz de evraklarımızı hazırlayıp, bizzat kendim Ankara'ya kadar gittim. Ancak her hangi bir destek alamadık. Neticede, kendi imkanlarımızla tamamladık. Her ilçeye nasip olmayacak bir yatırım. Bin 700 metrekare alana oturan bir inşaat, çelik çatısını bile 4 mühendise yaptırdık" diye konuştu.

"TEK KURUŞ DESTEK GÖRMÜYORUZ"
Torbalı Belediyesi'nin 9 yılda çok verimli bir yol katettiğini savunan Uygur, "Benden önceki belediyenin bütün yatırım harcamaları yıllık 230 bin liraydı. Bütçesinin 2 katı borcu vardı. Bugün ise 12 yerde aynı anda devam eden inşaatlarımız var. Bunlara altyapı, kanalizasyon ve asfalt çalışmaları dahil değil. Kültür Merkezi, köprü, kafeterya, düğün salonu gibi yatırımlar yapıyoruz. personelimizin maaşını hiç aksatmıyoruz. Bunları yaparken de kimseden tek kuruş destek görmüyoruz" dedi.
Açılışını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun yaptığı Masal Dünyası Parkı'nın pahalı olduğu eleştirilerine de cevap veren Başkan Uygur, şöyle konuştu: "Torbalı'da yılda 600 araç Söke'deki Masal Parkı'na gidiyordu. Bizden araç istiyorlardı, okullara araç temin ediyorduk. Oradaki park, bizimkinden daha küçük. Masal Dünyası Parkı biz yetişkinler için çok önemli olmayabilir, o parkın önemini anlayabilmek için çocuk olmak gerekir. Çocuklarımız evde televizyon ve bilgisayar arasına sıkışmışlar, onları sokağa çıkarmamız, birbirleriyle oynamalarını sağlamamız gerekiyor. Bu konuda bir çok çocuklu aileden tebrik ve takdir aldık. Pahalı olmasına gelince de, biz bu parkı Ankara'da gördük. Ankara'da Melih Gökçek 20 milyon TL gibi bir rakama mal etmiş. Bizimki 5.5 milyon TL. Türkiye genelinde en ucuza mal eden ilçe biziz diyebilirim."

"MART'TAN İTİBAREN İLÇEMİZDEKİ BÜTÜN BOZUK YOLLARI ONARACAĞIZ"
BOZUK yolların en kısa zamanda yapılacağını kaydeden Uygur, "Altyapı yapılırken kazmak zorundayız. Bu çalışmalar yollarımızı bozuyor. Kanal çalışmalarında eğim verebilmek için bazı yerlerde 4-5 metre derine indik. 146 Kilometre kazı yaptık. Bu çalışmaların büyük bölümü tamamlandı. Geçen yıl, vatandaşlarımızın şikayetleri nedeniyle zararı göze alarak yollarımızın bazılarını yaptık, ancak yağmurlar nedeniyle o yollar çöktü. Biz zaten çökeceğini bilerek yapmıştık. Yola çalışması yapabilmemiz için yağmurların sone ermesi gerekiyor. Tahminime göre mart aylarının sonuna doğru ilçemizdeki bütün bozuk yolları onaracağız" dedi.
Torbalı Sanayi Sitesi'nin bozuk yollarını asfaltlama gibi bir görevlerinin olmadığını kaydeden Uygur, "Sanayi sitesi konut sitesi konumunda. Bir inşaat yapılırken yol katılım ücreti ödenir, biz de gider yolları yaparız. Ama sanayi sitesinde kimse tek kuruş ödemedi. Bağlantı ve çevre yollarında her hangi bir bozukluk varsa söyleyin. Biz daha önce sanayi sitemizin yollarını asfaltladık, yine yapacağız. Ancak şehir merkezinde yollar bozukken, bizim belediye olarak sanayi sitesini asfaltlamamız doğru değil. Kentin içi kazılırken, yollar yapılırken sanayi sitesini asfaltlarsak vatandaşlarımız bize kızmazlar mı? Kimse bize mecburmuşuz gibi dayatmasın, ama sanayi sitemizi de daha önce olduğu gibi yine asfaltlayacağız" şeklinde konuştu.

"HIZLI TREN İLÇEYİ BÖLMÜYOR"
İlçeye kadar uzatılan hızlı tren hattının yer altına alınması konusunda da açıklama yapan İsmail Uygur, şunları kaydetti: "Hızlı treni yer altına almayı Ulaştırma Bakanlığı konuşturmadı bile. Yerin altından gitmek çok kolay değil çünkü. Karşınıza ne çıkacağını bilmiyorsunuz. Kaya da çıkıyor, su da çıkıyor ve bertarafını yapmak çok maliyetli. Tren yolu daha önce de vardı. Eğer bu bir bölünmeyse, ilçe zaten bölünüktü. Elektrikli, sessiz, klimalı lüks trenlerle 6 dakikada bir İzmir'e gideceğiz. 15 dakikada havalanında, yarım saatte İzmir'de olacağız. İlçemiz için önemli bir hizmet. Hızlı Tren Torbalı'yı şimdiden uçurmaya başladı bile. Geçen yıl belediye olarak 2 bin inşaat ruhsatı verdik."
Yeni bir belediye binası yapılacağını da ifade eden Belediye Başkanı İsmail Uygur, "Geçen yıl kamulaştırdığımız tariş'in yerinde 2-3 tapulu arazi daha var. Onlarla da anlaşıp, bu alana yeni bir belediye binası ve iş merkezi yapmayı planlıyoruz. Bunu yaparken şehir merkezindeki kiraları da biraz da düşürmeyi hedefliyoruz. İmar düzenlemeleri şu an yapılıyor. Projeleri aşağı-yukarı hazır. Altını da inebileceğimiz kadar inip, otopark yapacağız. Arazinin durumuna göre artık kaç kat ineriz bilmiyorum. Şimdi ki belediye meydanını da tren yoluna kadar genişletip büyük bir kent meydanı yapacağız. Altını da yine otopark yapacağız. Yaklaşık 30 bin metrekarelik bu otopark çarşımızın ihtiyacını karşılayacaktır" diye konuştu.

"BELEDİYEMİZİN MALİ DURUMU ÇOK GÜÇLÜ VE SAĞLAM"
Belediyelerde para kaynağının bitmeyeceğini belirten Uygur, şöyle devam etti: "Belediyelerde kaynaklar doğru kanalize edildiği zaman para bitmez. Bitirenlere ve borçlananlara da şaşıyorum. Belediyelerin kendi gelir kaynakları var. ben göreve geldiğimde 17 bin su abonesi, 18 bin emlak mükellefi vardı. 8 tahsildar vardı, siyah kaplı bir defterle vatandaşlardan para toplanıyordu. Vatandaşlarımız tahsildar peşinde koşuyordu. Benim mesleğim muhasebecilik. Bu iş böyle olmaz dedim. Bilgisayar sistemine geçtim, vezne kurdum. Vatandaşlarımız diledikleri saatte gelip, borçlarını ödeyebilmeye başladılar. Aldığımız her kuruşun makbuzunu kesmeye başladık. Hesapları kontrol altına aldım, netice de geldiğimiz nokta ortada. Belediyemizin mali durumu şu an çok güçlü ve sağlam."
Bütün sosyal alanların bir arada olduğu ve bazı bölgelerin ihmal edildiği yönündeki eleştirilere de cevap veren İsmail Uygur, şu açıklamayı yaptı: "Çamlık ve koruluk ilçemizin nefes alma bölgeleri. İnsanlar oraya gidiyorlardı. Doğal olarak sosyal alanlar da oralara yapıldı. Her yer yeşil alanımız yok. Olanları da hastane ve okul yapılması için bakanlıklara verdik. Çamlık bölgesi sosyal tesisler için müsaitti. Bende gidiyorum ve çoğu zaman oturacak yer olmuyor. Vatandaşlarımızdan bu konuda eleştiri almıyoruz. Onun yanında Torbalı Mahallesine de kafe yaptık, istasyon kafe de yaptık. Subaşı'da rahmetli başkanımız güzel bir sosyal tesis yaptı. Ayrancılar'da mesire alanı yaptık, şimdi bir rekreasyon alanı yapıyoruz. Yazıbaşı'da yarım trilyona yakın bir kamulaştırma yaptık, dev bir sosyal ve spor alanı inşa ediyoruz.kuşçuburun'da yıkılan okulun yerine bir tesis yapıyoruz, ihalesi tamamlandı. Çaybaşı'da yaptığımız tesisin kaba inşaatı bitti. Atatürk Mahallesinde belediye arazisi yok. Bizden önceki yönetim buradaki belediye arazilerini imara açıp, vatandaşa satmış. Hiçbir sosyal alan yaratılmamış. Bir oyun grubu koyduk, onu da şahıs arazisine koyduk. Adam yarın ben ev yapacağım derse kaldırmak zorunda kalacağız. Sosyal tesislerimiz ilçemizin ihtiyacını karşılıyor. Gittiğimiz zaman hayatındaki belki de ilk defa eşi ile birlikte bir kafeye gidip oturan ailelerimizi görüyoruz ve çok mutlu oluyoruz. Bu konuda ev hanımlarımızdan takdir gördük, vatandaşlarımız çok memnun. Sosyal tesislerimizi yaparken, evden hiç çıkmayan vatandaşlarımızı da düşündük."
Okul yeri konusunda belediye olarak her zaman yardımcı olduklarının altını çizen Başkan Uygur, "Okul ihtiyacı sürekli var. onlarca okul yeri belediyemiz tarafından verildi. Belediyenin bütün yerlerini okul yapılması için verdik. Beni tanıyan herkes okullara ve camilere ne kadar destek verdiğimi bilir. Bu konudaki hassasiyetimiz ortada. Ancak nüfus artmaya devam ettikçe, ihtiyaç da devam ediyor. Belediyemizin artık arazisi kalmadı. Özel idare bizden 3 okul yeri için inşaat ruhsatı istiyor. Ancak bu araziler bile hala belediye arazisi. Araziyi almadan inşaat ruhsatı istiyorlar. Ruhsatlardan biri de yıkılan Gazi İlköğretim Okulu yeri için. Oraya okul yapılması fiziki anlamda imkansız. 1.5 dönüm arsa yeterli değil. Bu arsa karşılığında kendilerine 7 dönümlük bir arazi verdik. Ancak onu da istiyorlar, onu da istiyorlar. Mecliste AK Partili arkadaşlarla birlikte ortak karar aldık. Gazi İlköğretim Okulu'nun yerini kent meydanı yapacağız. Bunun kararını beraber verdik. Daha sonra neden öyle bir açıklama yaptılar bende bilmiyorum. O araziye en fazla 5 derslik yapılıyor. Ancak bizim onlara verdiğimiz arazide 21 derslik yapılabilir. Bir tek Allah'ın kulu çıkıp o araziye okul yapılabilir desin yarın vereyim inşaat ruhsatını. Bakanlığa gittiler, onlar da veremedi ruhsatı. 2009 yılında da AK Partili arkadaşlar 'Hastane yapacağız ama Uygur izin vermiyor' diye propaganda yapıyorlardı. Ben de 'Ne kadar büyük bir başkanım da hükümeti engelliyorum' diyordum. Sağlık Meslek lisesinin arka tarafını bakanlığa verdik. Daha sonra obeziteyle mücadele kapsamında burayı verin spor tesisi kuralım, park yapalım dedik, vermediler. Şimdi moloz yığını olarak orada duruyor" dedi.

"TİCARET ODASI YÖNETİMİ BAŞARISIZ"
Yakında yapılacak Ticaret Odası seçimlerinde taraf olup olmadığı sorusuna da Uygur, "Ticaret Odamızın 2 bin 500'e yakın üyesi vardı. Ancak son kodlamalar gelince bu sayısı 1600'ü düşmüş. Sosyal medyada bir resim yayınlandı kimlerin masa başında olduğunu gördük. Bende hem kurum olarak hem birey olarak Ticaret odasının bir üyesiyim. Tabiki benim de söz söyleme hakkım var. Toplantı yapıyorlar, beni davet etmiyorlar. İster sev, ister sevme, bana hakettiğim yeri vermek zorundasın. Bu ilçede onlarca fabrika kapandı, bir kere gelmediler belediyeye. Şimdi de arkadaşlarımız bize sorduğu zaman, mevcut yönetimin başarısız olduğunu söylüyorum onlara" diye cevap verdi.

"BEN BURADAYKEN KİMSEYE ŞANS VERMİYORUM"
Hiçbir zaman rakiplerini küçümsemediğini belirten Uygur, "30 yıldır aktif siyasetin içindeyim. Hiçbir zaman rakibimi küçümsemedim. Ancak, hiçbir zaman da rakibime göre hareket etmedim. Kendime göre çalışırım. Aday olacağını söyleyen bütün arkadaşları tebrik ediyorum. Hizmete aday olmak güzel bir şey. Umuyorum ki onlar da bu ilçeye hizmet etme şansı bulur, ama ben yokken. Ben buradayken kimseye şans vermiyorum. Kamuoyu yoklamaları ve araştırmalar yapıyoruz. Onlar da yapıyorlar. Aynı sonuçlara ulaşıyoruz. Karşımda sivrilen hiç kimseyi görmüyorum. Umarım karşıma çıkaracak bir rakip bulurlar" dedi.
(CZ-ERG-Y)

20.02.2013 18:29:24 TSI

Editör: Wan Haber