Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde ilk kez katlı üretim modeli uygulanan serada ilk çilek hasadı yapıldı.
Gazipaşa'nın Hasdere köyünde 3,5 dekar alana ilçenin ilk katlı çilek serasını kuran Mustafa Yaman, ilk hasadını gerçekleştirdi. Birim alanda daha yüksek verimle kaliteli ve hijyenik koşullarda üretim yapmayı hedefleyen Yaman, "1 dönüm çilek bahçesine 5 bin çilek fidanı ekilir. Biz bu seradaki katlı sistemle 1 dönüm alana 22 bin çilek fidanı ektik. Bu da üretimin 4 kat artması demek. Ayrıca ürettiğimiz çileğin raf ömrü uzun oluyor. Çileğin toprakla teması yok, bal arısı ile üretim gerçekleşiyor. Dışarıdan hiçbir zararlının girmesi mümkün değil. Tertemiz, kaliteli ve hoş kokulu, aroması yüksek çilek üretiyoruz. Bu üretim modelini diğer çiftçilere tavsiye ediyorum. Başlangıçta maliyet yüksek ancak üretimde en az 3 kat artıyor. Ürün diğer çileklerden yüzde 80 ile yüzde yüz daha yüksek fiyatta alıcı buluyor" dedi.
Gazipaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Hasan Aslan ise serada topraksız tarımın geleceğin uygulaması olup giderek yaygınlaşmasını beklediklerini ve çeşitli ürünlerin bu şekilde yetiştirilebildiğini söyledi. Aslan, "Topraksız tarım uygulamalarda hava koşullarına bağlı kalınmıyor. İş gücünden tasarruf sağlanarak topraksız olduğundan yetiştirilen ürüne hastalık bulaşmıyor. Bundan dolayı bu tip ürün yetiştiriciliği iyi tarım uygulaması sınıfına giriyor" dedi.
Aslan, ilçede 10 bin dönümü aşkın alanda örtü altı çilek üretimi yapıldığını da sözlerine ekledi.
Normal çilek tünellerindeki üretimin aksine sera içine kat kat döşenen olukların saksı haline getirilmesi ile yapılan katlı üretimde, toprak yerine Hindistan cevizi kabukları kullanılıyor.
(AMT-SK-GS-E)

19.01.2013 16:43:25 TSI

Editör: Wan Haber