Samsun Barosu Avukatlarından Ceza Hukukçusu Avukat Mustafa Remzi Toprak, İskilipli Atıf Hoca'nın vefat yıl dönümü nedeniyle bir açıklama yaparak, bu yargılamanın ve idamın bir cinayet olduğunu ileri sürdü.
İstanbul Fatih Camii Dersiamlarından (bu güne nispetle profesör) ve idamından önce Kabataş Lisesi'nde Arapça öğretmeni olan İskilipli Muhammed Atıf Hoca'nın 4 Şubat 1926 yılında idamının bir cinayet olduğunu iddia eden Ceza Hukukçusu Av. Toprak, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti Türkiye Büyük Millet Meclisi Kararı ile hocanın itibarını iade etmelidir. Bu devletin halkına borcudur. Bu itibarın iadesi kararı hukuk devleti olabilmenin gereğidir. Ölen öldüğü ile kalmamalı her türlü hukuksuzluk er geç gündeme gelip adalet tecelli etmeli, adalet tecelli etmese bile sorumlular sorumluluğunu itiraf etmelidir. Türkiye tarihi İskilipli Hoca'nın idamı gibi bir cinayetin benzerini çok az yaşamıştır. Bu hadisenin sebebi hocanın Şapka Kanunu'ndan çok önce şapkayı da eleştiren ve Milli Eğitim Bakanlığı'nca takdirname ile taltif edildiği Frenk Mukallitliği (Batı Taklitçiliği) kitabındaki fikirledir. Hocanın fikir suçlusu ve fikir mahkumudur. Fikrinden dolayı idam edilmiştir" dedi.
Hocanın yargılandığı davadaki birkaç kritik noktayı tekrar gündeme getirmek istediğini ifade eden Av. Remzi Toprak, "Bu konuda her şey yazılıp çiziliyor. Gündeme getirilmeyen gündeme gelse de satır aralarında kaybolan önemli bir husus vardır. Bu önemli birkaç hususu dikkate aldığımızda bu idama neden cinayet dediğimiz açıkça ortaya çıkacaktır. İskilipli Atıf Hoca'nın ilk duruşması 26 Ocak 1926'da yapılmış, hoca duruşmadan 9 gün sonra 4 Şubat 1926'da idam edilmiştir. Bu yargılama topu toplamı 9 gün sürmüş, yargılama başladıktan itibaren 9. gün sanık idam edilmiştir. Bu davada savcı hocanın 3 yıl hapsini istemiştir. Mahkeme reisi kendini savunması için bir gün süre vermiştir. Nihayetinde idama mahkum edilen bir kişinin bir günde savunma hazırlamasının imkan ve ihtimali olmamasıdır" diye konuştu.
En son İstanbul Kabataş Lisesi'nde öğretmen olan hocanın suçu yazdığı Frenk Mukallitliği kitabı ve bu kitapta savunduğu fikirleri olduğunu hatırlatan Av. Toprak, "Farklı bir fikir savunmanın idamla cezalandırılmasının hukuka da hakkaniyete aykırılığı bir yana, adil bir yargılanmanın adil bir savunma sürecinin olması ve hiç yoksa temyiz incelemesinin olması gerekir. Savcının 3 yıl hapis istediği bir dosyada idam kararı verilip ertesi gün sanığın idamı hukuk vicdanını ciddi şekilde yaralar. Ayrıca insanların idam edilmeleri onların inançlarının dikkate alınmamasını gerektirmez. İdam sehpasında kendisine bir sürü hakaretler yapılan hocanın bedeni akşama kadar ipten indirilmemiş bilahare yıkanmadan namazı da kılınmadan toprağa gömülmüştür. İskilipli Atıf Hoca'nın itibarı iade edilmelidir" şeklinde konuştu.
(MAY-SLH-Y)

04.02.2013 17:32:11 TSI

Editör: Wan Haber