VAN TB binası önünde gerçekleştirilen programa Van Valisi İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, VAN TB Başkanı Enver Memduhoğlu, bazı sivil toplum örgütü başkanları ile temsilcileri katıldı.

Açılış programında konuşan VAN TB Başkanı Enver Memduhoğlu, 15 yıl boyunca Van ekonomisi için önemli çalışmalara imza atan borsalarının göreve geldikleri 2,5 yıl içerisinde büyümeye ve gelişmeye devam ettiğini belirtti.

Amaçlarının üyelerinin ihtiyaç ve beklentilerini karşılayacak kalitede hizmet sunmak, bölgemizin ticari ve ekonomik gelişimine katkı sunarak, kendilerini güncelleyerek faaliyetlerinin devamlılığını sağlamak olduğunu anlatan Memduhoğlu, “13 yıllık zaman diliminde 50 olan üye sayımız kısa sürede 300’e aşkın bir sayıya ulaşmıştır. Hizmetlerimizi daha geniş alana yaymak ve il sınırları dışındaki üyelerimize de ulaşabilmek amacıyla Hakkari ve Muş illerinde temsilcilik ofisleri oluşturduk. TRB2 bölgesini kapsayan illerden çok büyük bir bölümünü çalışma alanımıza dahil ederek gerçek üreticiye ve yatırımcıya hizmeti götürmenin mutluluğunu ve gururunu yaşamaktayız. Göreve geldiğimiz süreçle birlikte bölgede eksikliğini önemli ölçüde hissettiğimiz laboratuvarımızın kurulması için yoğun çalışmalar gerçekleştirdik. Laboratuvarımızın vizyonunu oluştururken bölgesel olarak hizmet vermesini ve ilgili tüm kurumların istifade edebilmesini hedefledik. Tüm bu çalışmalar neticesinde teknik ve fiziki altyapısı, teknolojik kapasitesi ile günümüzün ihtiyaçlarına göre dizayn edilmiş bölgenin tam donanımla en iyi laboratuvarını kurmuş olduk. Tarım ve hayvancılıkla iştigal eden vatandaşlarımızın tarımsal faaliyetlerini ve toprak ile ilgili işlerini daha bilinçli yapmalarını kolaylaştıracak, bölgemiz için son derece elzem olduğunu düşündüğümüz laboratuvarımızın bölgemize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Laboratuvarda yapılan analizlerden sonra kaliteli ve örnek bahçeler kurulmasına örnek teşkil etmesi adına sertifikalı ve garantili meyve fidanı satışına başladıklarını da sözlerine ekleyen Memduhoğlu, “Ziraat mühendislerimiz tarafından çiftçilerimize alacakları fidana dair hem teorik hem pratik bilgi verilmekte ve öncesinde ekim yapacakları toprak ve kullanacakları suya ilişkin gerekli tahliller de laboratuvarımızca yapılmaktadır. Misyonumuz gereği ülke ve bölge yatırımcılarına karşı sorumluluklarımızın bilinciyle projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Rektörümüz, uzman akademisyenlerimiz ve bal üreticilerimizle ortak hareket ederek, bölgemiz için katma değeri son derece yüksek olan bal ve yan ürünleri için ciddi fizibilite çalışmaları yapmaktayız. Tüm altyapı ve etüt çalışmalarının tamamlanmasıyla balımızın bölge, hatta ülke piyasasında hak ettiği yere gelmesini amaçlıyoruz. Kurumlar arası işbirliği, bilgi ve üretim paylaşımı ve müşterek çalışmaların önemine binaen 9 Mart’ta Orman Bölge Müdürlüğü ve borsamız arasında protokol imzaladık. Protokolle birlikte başta analizler olmak üzere uygun görülen tüm alanlarda sistematik olarak çalışmalar yürütülecek. Van için üreten, araştıran, somut projelerle hizmet eden yönetim anlayışımızla bundan evvel olduğu gibi bundan sonra da borsamızı ileriye taşımaya devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

6-195.jpg

Kurulan laboratuvarla ilgili açıklamalarda bulunan Van Valisi İbrahim Taşyapan ise, “VAN TB yeni bir hizmete daha adım attı. İlimizde büyük ihtiyaç olan bu laboratuarı da çiftçilerimizin ve üreticilerimizin hizmetine sunuyor. Bu çalışmalarından dolayı kendilerine teşekkür ediyorum. Üreticilerimize, çiftçilerimize bu tesisin hayırlı olmasını diliyorum. Artık bugün çiftçilikte, hayvancılıkta üretimler modern anlayışlarla yapılmaktadır. Teknolojik yöntem ve tekniklerle çiftçimizin faaliyetlerinde daha yüksek verim elde edeceğine inanıyorum. Bu anlamda borsalar önemli kuruluşlardır. Üreticilerimizi borsalara dahil olmaya, böylelikle kayıtlı ekonomiye katkı sağlamaya davet ediyorum. Son olarak laboratuvarın bölgemize ve ilimize hayırlı olmasını diliyor, emeği geçenlere bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Yapılan konuşmaların ardından Toprak Bitki ve Sulama Suyu Analiz Laboratuvarı’nın açılışı Van Valisi İbrahim Taşyapan, YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, VAN TB Başkanı Enver Memduhoğlu tarafından yapılması ve gezilmesi ile tören son buldu.

Editör: Wan Haber