Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği'ne (TMMOB) bağlı Ziraat Mühendisleri Odası'nın Tarım Haftası kapsamında meslekte emeği geçenleri ödüllendirdiği tören, Çankaya Belediyesi Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde (ÇSM) gerçekleşti.
Tarımsal öğretime başlanmasının 167. yıldönümü kutlamaları kapsamında her sene Ziraat Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ve mesleğe emeği geçenlerin ödüllendirildiği etkinliğe Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer'in yanı sıra Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık, Cumhuriyet Halk Partisi Bursa Milletvekili İlhan Demiröz, yeni bütünşehir yasasıyla Büyükşehir sıfatı kazanan Muğla Belediye Başkanı Osman Gürün, TMMOB'a bağlı odaların başkanları ve çok sayıda üniversitenin öğretim görevlisi katıldı.
Ödül töreni öncesi açılış konuşmasında tarım sektörünün geldiği noktayı konuklarıyla paylaşan ve bilgiler veren Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Dr. Turhan Tuncer, 13 ilde Büyükşehir Belediyesi kuran ve 16 bin köyün tüzel kişiliğini ortadan kaldıran Bütünşehir Yasası'nın amacının zaten kıt kanaat olan tarımsal üretimi sonlandıracağını belirtirken geride bıraktıkları dönemin de tarımsal üretim açısından felaket olduğunu sözlerine ekledi.
Türkiye'nin çeyrek yüzyılı aşkın süredir uygulanan yanlış politikalar dolayısıyla bugün ot ve samanı ithal eder konuma geldiğini hatırlatan Tuncer, 'Tarımda girdi ve çıktı fiyatları hesaplandığında toprağı ekmemek daha karlı bir hal almıştır. Bitkisel üretimdeki azalmaya koşut olarak istihdam da gerilemiş, 2000 yılında tarımda geçimini sağlayan çiftçi sayısı 7,8 milyon kişiyken 2011 yılı sonunda bu rakam 6,1 milyon kişiye düşmüştür. Son 10 yıllık süreçte ithal edilen ürünler ihraç edilen ürünleri geçmiştir. Hayvancılık sektörü de acınası durumdadır, son 30 yılda hayvan sayısı giderek düşmüş olup ilk kez hayvan ithal eder duruma gelmiş durumdayız. Ama giderek karamsarlaşan tabloya rağmen Ziraat Mühendisleri Odası olarak bizler daha çok üreten, yoksulu ve aç insanı kalmamış ve daha adil bölüşen demokratik bir Türkiye'ye olan inanç ve kararlılığımızla çalışmaya devam edeceğiz' diye konuştu.
Bütünşehir Yasası'nın en çok yerel yönetimleri etkilediğini ifade eden Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ise, tarım sektörünün son yıllarda yaşamış olduğu sıkıntılı sürecin kır-kent bütünlüğünü bozduğunu belirtti. Çankaya Belediyesi olarak meslek odaları ve üniversitelerle işbirliği halinde 'Kır-Kent Kardeşliği' üzerine bir proje geliştirmeye çalıştıklarını dile getiren Tanık, 'Bizim için kentte düzenli beslenebilme ve onurlu bir tokluk ortamının yaratılması sadece kır-kent kardeşliği üzerinden geliştirilebilir. Onun için kır-kent kardeşliğini sağlayacak bir yönetsel anlayışı ortadan kaldıran yapılanmaların değil tam tersine yerel toplulukların kendi ihtiyaçlarını belirleyebilecek bir temsil gücüne kavuşturacak örgütlenmeleri oluşturacak bir yapıyı kurmak lazım' diye konuştu.
Geçmiş yılın tarımsal sektörünün değerlendirildiği ödül töreninde mesleğe emeği geçen kişi ve kurumlara Ziraat Mühendisleri Odası'nın 'Özel, Basın, Bilim, Hizmet ve Teşvik' ödüllerinin yanı sıra meslekte 50. yılını dolduran üyelere ödülleri verildi.
(BK-ÖK-Y)

15.01.2013 10:43:51 TSI

Editör: Wan Haber