Bartın'da, sigortacılık yapan Osman Turna isimli vatandaş çocukluğundan beri topladığı 350 parça eserle bir koleksiyon oluşturdu.
Bartın merkezde 1880'li yıllarda Bartın'da pazara gelerek mal alan vatandaşların konaklaması için yapılan tarihi Taşhan'da sigortacılık işi yapan Osman Turna, çocukluğundan beri meraklısı olduğu tarihi eserleri toplayarak iş yerine ait bir odasında koleksiyon haline getirdi. Turna'nın 350 eserlik ürün topladığı ve koleksiyonu görmek için çok sayıda ademisyenlerin ve turistlerin olduğu öğrenildi.
Turna, koleksiyonunda, tılsımlı hırka, tılsımlı mendil, tılsımlı taslar ve Osmanlı döneminde savaşlarda kullanılan birçok eserin yer aldığını belirterek şöyle konuştu: "Koleksiyon merakım küçük yaşlarda başladı. Önce ufak objeler toplamaya başladım sonra tasavvuf ve tekke eserlerini topladık. Çeşitli tarikatlara ve dervişlere ait eşyalarım var. Bunları çeşitli müzahirlerden çeşitli antikacılardan alıp bir müze mantığı içerisinde Bartın'da dedemizden kalan tarihi handa sergiliyorum."
Müzenin ziyaretine çeşitli akademisyenlerin geldiğini anlatan Turna, şunları söyledi: "Tarihi eser koleksiyonu yerli ve yabancı turistlerin hizmetine açtık. Burada birçok tekkelerde kullanılan eserlerimiz var. Bunlar 'Tılsımlı Gömlekler, Şifa Tasları' tılsımlı ürünler bunlar en önemli eserlerimizdir. Bu Tılsımlı Gömlek ve Tılsımlı Mendil'leri savaşa giderken zırh altına kendini koruyacağı inancı ile giyildiği biliniyor. Bunların çeşitli müzelerde örnekleri var. Aynı zamanda çeşitli anlamlar ifade eden tılsımlı mühürler var. Bu mühürlerde çeşitli zamanlarda kötülüklerden koruyacağı inancı ile kağıtlara basılarak insanlara verilmiştir. Aynı zamanda şifa tasları var. Bu taslara çeşitli hastalıklara karşı iyi olacağı düşüncesiyle şifa taslarında su içilmesi söylenmiş. Burada önemli olan inanmaktır. Bu inancı olan insanlar bundan çok defa şifa görmüşler. Bunları çeşitli zamanlarda parça, parça toplama çalıştık. Bu toplama sonucunda 350 parçalık koleksiyonumuz oluştu"
(DK-OA-HO-Y)

25.12.2012 14:44:14 TSI

Editör: Wan Haber