Trabzon'un Tonya ilçesinde kurulması planlanan çimento fabrikası ve taş ocaklarına karşı çıkanlar tarafından bir miting düzenlendi.
Tonya Çevre Platformu (TÇP) tarafından, çimento fabrikası ve taş ocaklarına karşı Tonya Cumhuriyet Meydanı'nda miting tertip edildi. TÇP, daha önce 16 taş ocağı ve çimento fabrikasına karşı imza kampanyaları düzenlemiş ve yaklaşık 3 bin 500 imzayı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na ulaştırılmak üzere Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne teslim etmişti.
Mitingde söz alanlar, Tonya'nın doğal güzelliklerle anılmasını istediklerini söyledi. Doğu Karadeniz Çevre Platformu Sözcüsü İnşaat Yüksek Mühendisi Sami Koç, "Ben yatırıma karşı değilim. Ama Tonya'nın kırmızı çizgisi vardır. Nedir bu kırmızı çizgi; Tonya'nın ve Fol Havzasının ekosistemini bozamayız" dedi.
Çevre Platformu üyelerinden Ahmet Bektaş ise, bölgede 16 taş ocağı kurulacağını belirterek, "Bölgemizde 16 adet taş ocağı kurulacak. Taş ocaklarının toplam alanı 7 bin 750 dönümdür. Yöremizde bir aileye düşen arazi, ortalama 5 dönümdür. Bir taş ocağı 96 ailenin arazisi büyüklüğündedir. Bu da yaklaşık olarak bir mahallenin veya bir köyün topraklarının yarısı demektir" diye konuştu.
Son olarak söz alan Mustafa Aydın, çimento fabrikasının yapımından bir an önce vazgeçilmesini isteyerek, "İnsanın özü doğadır, nefes aldığı yer doğadır. Hepimiz dinleneceğimiz zaman sakin, sessiz bir yere gitmek isteriz. Bunlar elimizde varken niye kaybedelim. Elimizden burayı kimse alamaz. Burada bizim turizm hayallerimiz var. Bunları söndürmeye izin vermeyeceğiz. Yol yakınken çimento sevdasından vazgeçtiğinizi deklere ediniz. Tonya'nın güzel coğrafyasını, değerlerini kaybetmeyelim" dedi.
(MBA-BK-OK-Y)

26.01.2013 19:36:48 TSI

Editör: Wan Haber