Van şehir merkezinde bulunan askeri araziler Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) devredildi. Arazilerde bulunan eski askeri lojmanlar çetin kış koşullarına rağmen yıkılmasına başlatıldı. Van İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Genel Sekreteri Yunus Haylaz, “Bunların tamamen halka açık, halkın kullanabileceği, park alanları, yeşil alan olarak kullanılması gerektiği düşünüyoruz” dedi.
 

Van merkezinde uzun yıllar askeri birim olarak hizmet veren, Van’ın sosyal yaşamı etkileyen ancak kentin büyüyüp gelişmesi ile birlikte zaman içinde şehirde sıkışarak işlevini kaybeden rant değeri yüksek 7 askeri arsa Milli Emlak Müdürlüğü kanalıyla TOKİ’ye devredildi. TOKİ’ye devredilmesinin ardından çetin kış şartlarına rağmen arazide bulunan binalar yıkılmaya başlandı. Van İl Koordinasyon Kurulu (İKK) Genel Sekreteri Yunus Haylaz, bu alanların TOKİ’ye devredildiğini ve belediyeler ise buna karşı park yapılması yönünde mahkemeye verildiği belirtti. Haylaz ,”TMMOB da bu konu ile ilgili toplantı yaptık. Bu alanların park olması için. Fakat yasadan dolayı bir şey yapamıyoruz. Bizimki sadece eylem ve etkinlikte kalıyor. Mimarlar Odası ve Şehir plancılarının verdiği bilgiye göre buralar TOKİ’ye devredilmiş, TOKİ buralarda bina yapacak, İpekyolu Belediyesi de mahkemeye gitmiş o alanın park yapılması için” şeklinde konuştu. Mühendisler ve mimarlar olarak buraların park olması gerektiğini söyleyen Haylaz,”Van nüfusun en yoğun olduğu illerden biridir. Bu tür alanların TOKİ’ye ya da devlet kurumlarına devredilmesi, belediyeler bir yana biz TMMOB olarak yüzde yüz karşıyız. Yani bu tür alanların herhangi bir kamu kuruluşuna devredilmesine tamamen karşıyız. Bunların tamamen halka açık,halkın kullanabileceği,park alanları,yeşil alan olarak kullanılması gerektiği düşünüyoruz.Bu konuda zaten Mimarlar Odası,Peyzaj Mimarları ve Şehir Plancıları Odalarımız şuan rapor da hazırlıyorlar. Bu konuların içine kesinlikle kamu kuruluşlarının girmesi yanlıştır,öyle bir şey yapılmaması lazım. Yasal olarak herhangi bir yere başvurmadık. Son çıkan torba yasasında bu yetkileri elimizden almaya çalışıyorlar” dedi.

“Beton yığınlarını yapılması bir katliamdır”
Askeri alanların TOKİ’ye devredilmesinin bir katliam olduğunu belirten Çevre Derneği(ÇEVDER) Başkanı Ali Kalçık ise, ”Biz bu alanlarda TOKİ’nin girmesini istemiyoruz. Çevre örgütleri olarak elimizde gerekeni neyse yapacağız. Bu alanlara beton yığınlarını yapılması bir katliamdır. TOKİ bunu rant olarak kullanıyor. Bu alanların ticarileşmesini istemiyoruz. Van bu kadar beton yığını haline gelmişken bu alanların TOKİ’ye devredilmesi bir katliamdan başka bir şey değildir. Bu Van’a yapılan en büyük haksızlıktır” ifadelerini kullandı. Kalçık, bu yerlerin park ve yeşil alan olması gerektiğini belirtti. Mahalle sakinlerinden Akın Çiçek ,”biz bu mahallede bu alanların park yapılmasını istiyoruz. Çocuklarımız şehir merkezinde sıkışıp kaldılar tek umudumuz burası. Çocuklarımız için buranın yeşil alan olması lazım. Biz burada TOKİ’nin bina yapılmasını istemiyoruz. Rahat nefes almak istiyoruz. Lütfen yetkililer tekrar düşünsün” şeklinde konuştu. Yıllarca bu topraklarda yaşadığını belirten Ferit aydınlar ise torununu alıp gezmek istediğini ama betan yığınlarında başka bir şey olmadığını ifade ederek bu yerlerin park olması gerektiğini söyledi.

Merkur Haber - Felemez ASKAN

Editör: Wan Haber