Sosyal Konut sahipleriyle kentsel dönüşüm kapsamında arsa ve ek bedel karşılığı sözleşme yaparak yeni konut yapan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından anlaşmaya aykırı yüksek bedel talep edilerek vatandaşların mağdur edildiğini söyleyen Van İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut, “TOKİ’nin kendi birim fiyatına göre yaptığı hesapta bir hata var” dedi.

TOKİ tarafından kentsel dönüşüm kapsamında Van’da sosyal konutların yerine yapılan 3+1 daireler için, 70 bin TL olarak anlaşma yapılmasına karşılık hak sahiplerinden 90 ile 110 bin TL arasında fiyat istenilmesi tepki yarattı.

Şerefiye Mahallesi’nde Sosyal Meskenlerin yerine TOKİ tarafından hak sahipleri ile anlaşılarak kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutlara taşınmaya hazırlanan vatandaşların sevinci yarım kaldı.

 Toplu Konut İdaresi Sosyal Meskenler’de konutu olan hak sahipleri arasında arsa fiyatları yapılacak binaların maliyetinden düşürülerek yapılacak. Yeni konutlar için 156 ay vadeli 30 bin TL ödeme yapılması konusunda anlaşma yapıldı. Ancak binaların teslim edilme aşamasına gelmesinde sözleşmeye aykırı olarak  TOKİ tarafından 30.000 TL yerine 90 ile 110 bin TL arasında değişen  bedel talep ediliyor.

Sosyal Meskenler’de kentsel dönüşüm kapsamında evleri yıkılan hak sahipleri bu duruma tepki göstererek mağdur olduklarını sorunun biran önce çözülmesini istediler. Sorunlarını Van Kent Konseyi’ne bildiren hak sahiplerinin mağduriyetiyle ilgilenen Van İnşaat Mühendisleri Odası sorunun çözümü için çalışma başlatacaklarını açıkladı.

Hak sahipleri ile bir araya gelen Van İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut,  TOKİ ile hak sahipleri arasında yapılan sözleşmeler üzerinde inceleme yaptıklarını ve  talep edilen bedele göre   hak sahiplerinin mağdur edildiğini söyledi.

“TOKİ’nin hesabında hata var”
Soruna daha sonradan vakıf olduklarını söyleyen Van İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Kamuran Turgut “Ortada mağduriyet söz konusudur. Bu mağduriyeti kimse inkâr edemez. Hak sahiplerinin mağduriyetini görmemek için kör olmak gerekiyor. Bir inşat yapılınca Bayındırlık birim fiyatı esas alınarak yapılıyor. Bu yıl Van’da 7 katlı bir binanın birim fiyatı 750 TL’dir. 7 kattan aşağı olan binalar için ise birim fiyatı 700 TL’dir. 2014 yılında bu fiyat ise 715 TL’ydi. Tabi burada %25 müteahhit karı da var. Biz bunu baz almıyoruz. Hak sahiplerinin TOKİ ile yapmış olunan bir anlaşma var. TOKİ ile yapmış olunan anlaşmaya göre 84 metrekare 2+1daire için 53 bin 500 TL üzerinden anlaşma yapılmış. 110 metrekare 3+1 daireler için ise 75 bin  TL anlaşma yapmış. Yalnız bazı arkadaşlar bu daireler bize küçük geliyor. Bize bu dairelerimizi büyütün demişler. Onlarda daireleri büyütmüşler, daire metrekaresini 147 metrekareye çıkarmışlar. 147 metrekareye daireye de 110 bin TL civarında bir fiyat çıkarmışlar. Burada bir kere bir hata var. 110 bin TL dairenin metrekaresi 630 TL’ye geliyor. Bunu da 147 metrekareyle çarptığınız zaman ortalama 95 bin TL’ye tekabül ediyor. Burada bir kere 15 bin TL bir mağduriyet var. TOKİ’nin kendi birim fiyatına göre yaptığı hesapta bir hata var” dedi.

“TOKİ’nin sağladığı rant var”
Turgut, hak sahiplerinin mağdur olduğunu belirterek, “ Hak sahiplerinin arsalarını  52 bin TL olarak hesaplamışlar. Bizim inşaat mühendisleri arkadaşlarımız bilirkişi olarak mağduriyetleri dile getirmişler. İnşaat mühendisleri bilirkişi raporuna göre  hak sahiplerinin mağdur olduğu açıktır. TOKİ kabul etmek zorundadır. Çünkü vatandaş burada mağdurdur. TOKİ’nin orada kendine sağladığı bir rant var. TOKİ şuan orada 9 katlı bina yapıyor ama yan taraftaki arsaların imar durumu 4 kata müsadelidir. Orada zaten Toki’nin 5 kat bir fazlası var. Van Büyükşehir Belediyesi’nin mevcut imarı şuan 4 kata müsaadelidir. Ama TOKİ 9 kat yapmış. Buda demek oluyor ki vatandaşın arsa değeri daha da artırılmalıdır. O bölgede şuan TOKİ dışında 9 katlı bir yapı yoktur. Arsa sahiplerinin olarak da buradan da bir hak sahipliği var. TOKİ burada bir rant elde etmiştir ve bu rantı da arsa sahipleri ile paylaşmak zorundadır. Bilirkişi raporunda da sözleşme yapan insanlarımızın mağdur olduğu apaçık ortadadır.  İnşaat Mühendisleri Odası olarak bilirkişi raporu üzerinde gerekli görüşmeleri yapacağız. Raporlar üzerinde gerekli inceleme yaptıktan sonra kamuoyuna geniş açıklama yapacağız” diye konuştu.

Mağdur olan hak sahipleri ise  Van Milletvekillerinin, yetkililerin sorunlarını  çözmesini, istediler.  (Hacı Yılmaz - Vansesi)

Editör: Wan Haber