AFAD Van İl Müdürü Osman Uçar, çoğunluğu Edremit kiracılarda olmak üzere Kalecik ve Bostaniçi’nde toplam 120 konutun satışa çıkarılacağını söyledi. Resmi yazışmalardan gelecek sonuca göre satışlar, AFAD ya da TOKİ tarafından gerçekleştirilecek. Arsa bedelinin de vatandaştan alınacağı konutlar, deprem koşullarına göre değil mevcut TOKİ koşullarına göre satılacak. Dolayısıyla konutların fiyatı 130 bine kadar çıkabilecekken ödeme koşulları da verilen peşinata göre değişebilecek. Ancak her yıl için yüzde 2’lik bir yıpranma payı indirimi yapılacak. Afet Konutları, sosyal meskenler konutlarından biraz daha ucuza alıcı bulacak. 

Taksitlerinizi ödeyin uyarısı yaptı 
“Vatandaşlarımızın kafası karışık. Ödememe durumunda borçların silineceği veya konutların hibe edileceği şeklindeki sözlere inanılıyor. Vatandaşların bu yanlış düşüncelere kapılmamaları ve borcunu imkanları dahilinde zamanında ödemeleri gerekiyor. Faize veya icraya mahal vermemeleri gerekiyor. Konutların taksit ödemeleri başladı, özellikle uyarıyorum. Hacizlere kadar varan durumlarla karşılaşılmadan vatandaşların hassasiyetle davranmalarını istiyorum. Bu borç eninde sonunda ödenecektir yoksa ciddi sıkıntılar ortaya çıkar.”

Söylenenleri dikkate almayın 
“Bazı muhtarların borçlarınızı ödemeyin, silinecek, konutlar hibe edilecek veya indirim yapılacak sözlerine inanmayın. Kesinlikle resmi olarak konuşulan veya bize gelen herhangi bir şey yok. Şu anda gündemde öyle bir şey yok ama sonraki süreçlerde hükümetin politikası bilinmez. Birkaç yıl sonra hükümet indirim kararı alırsa ona bir şey diyemem ama şu an böyle bir şey yok. 7269 sayılı Afet Konutları kanununa göre 3 yıl üst üste ödemeler yapılmazsa, bütün haklar ellerinden alınır ve haciz yöntemiyle konutlara el konulur. Bu uygulanır mı uygulanmaz mı, süre uzatılır mı bunu bilemiyoruz. Ayrıca 3 yıllık kira bedeli, yıpranma payı gibi tüm hizmetlerin karşılığı da tahsil edilir. Şu an tek çare borçların ödenmesidir.”

Yılda yüzde 60 faiz biner 
“Kat mülkiyeti kanununa göre, faiz oranları yüksek. Aylık yüzde 5, yıllık ise yüzde 60’ı bulan faiz oranları var. Bu da anaparayı geçen bir rakama tekabül ediyor. Herkes daha yolun başında, şu ana kadar ödenmedi bir şey olmaz denilmesin.”

Yasa dışı anlaşmalı satışlar 
“Kesinlikle hiçbir geçerliliği yoktur. İleride çok büyük sorunlarla karşılaşılabilir. Ödemeleri bitirilmeyen TOKİ konutlarının satışı yasal değildir. 18 yıl taksit ödeme süresi var. O döneme kadar ne olur bilinmez. 18 yılın sonunda konut, hak sahibinindir. Bir vefat durumu yaşanırsa ailenin diğer bireyleri arasında büyük sorunlar ortaya çıkabilir.” (Van Ekonomist)

Editör: Wan Haber