Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), köylerde ve kırsal alanlarda uyguladığı Tarımköy Projesi kapsamında 5 bin 747 konut üretti. Konut atağını köylere kadar taşıyan TOKİ, söz konusu proje kapsamında altyapısı, konutları, sosyal donatıları, yolu, çocuk parkı ve çevre düzenlemesiyle modern köyler inşa ediyor.

Sadece binaların değil yeşil alan, okul ve sağlık ocaklarının da bulunduğu proje kapsamında, toprağı olmayan çiftçilere tarım arazisi ve işletme kredisi de veriliyor. TOKİ Başkanı Ergün Turan, sadece büyük şehirlerde değil Anadolu'nun dört bir köşesinde yeni yaşam alanları oluşturduklarını belirterek, Tarımköy Projesi'nin sadece bina yapımını kapsamadığını söyledi.

Bu proje ile TOKİ'nin altyapısı, konutları, sosyal donatıları, yolu, çocuk parkı, sağlık ocağı, okulu bulunan, çevre düzenlemesi yapılmış modern köyler inşa ettiğini anlatan Turan, nitelikli konut atağını kırsal bölgelere kadar taşıdıklarının altını çizdi.

'MODERN BİR KÖY'

Turan, köyden kente göç sonucu oluşan çarpık kentleşmenin ülkenin en önemli sorunları arasında yer aldığını, şehirlerin bu sorununa el atarken diğer taraftan kırsalda yaşayan vatandaşlara cazip yaşam alanları sunmak için bu projeyi uyguladıklarını belirtti.

Proje kapsamında vatandaşlara tarıma elverişli arazi tahsis edildiğini, dağınık durumdaki yerleşim yerlerinin bir araya toplandığını dile getiren Turan, ayrıca yerel mimari dokunun, korunarak yenilendiğini söyledi.

Turan, vatandaşlara sosyal tesisleri ve altyapısıyla hazır modern bir köyde yaşama imkânı sunduklarının altını çizdi.

ÇİFTÇİYE KREDİ İMKANI

Projenin sadece bina yapımını kapsamadığını ifade eden Turan, "Proje kapsamında toprağı olmayan çiftçilere tarım arazisi ve işletme kredisi veriliyor. Mevcut köy mimarisi ve dokusunun korunmasına özen gösteriliyor. Tarımköyler sel ve deprem gibi afetlere karşı zemini sağlam ve korunaklı yerlere yapılıyor" diye konuştu.

ANKET DÜZENLENDİ

Tarımköy Projesi, nüfusu 40 binden az ilçelerde gerçekleştiriliyor. Resmi başvuru öncesinde yapılacak konut sayılarını belirlemek için başvuruyu yapan valilik, kaymakamlık veya belediye tarafından anket düzenleniyor.

Sonuçların değerlendirildiği form ile konut talep yazısı TOKİ'ye gönderiliyor. Bu yazı idareye ulaştıktan sonra da proje için çalışmalar başlıyor.

Sabah

Editör: Wan Haber