Kar yağışı nedeniyle Edremit TOKİ afet konutlarında yaşam durdu. Kar temizliğinin yapılmaması ve buzlanma nedeniyle araçların inip - çıkamadığı, minibüslerin kısıtlı çalıştığı, çöplerin toplanmadığı, ara sokaklarda biriken karlarının temizlenmediği TOKİ afet konutlarında yaşam rezalete döndü. Vatandaşlar tepki göstererek yetkilileri göreve davet etti.

2011 depreminde evleri yıkılan hak sahibi depremzede vatandaşlar için AFAD tarafından TOKİ’ye yaptırılan afet konutlarında yeterli kar mücadelesinin yapılmaması nedeniyle vatandaşlar mağdur oldu. TOKİ’de çok sayıda araç mahsur kaldı TOKİ’ye gidemeyen ve Van’da yakınlarının yanında kalan binlerce vatandaş yaşanan ilgisizliğe ve sahipsizliğe tepki gösterdi.

“Valimize, belediye başkanlarımıza sesleniyoruz”
Kar mücadelesinin zamanında ve yeterince yapılmadığını belirten TOKİ sakinleri “Kış mevsimi ve kar yağışı TOKİ sakinlerinin kabusu oldu. Kar ve buzlanmadan dolayı iki gündür araçlar inemez çıkamaz durumda. Otobüsler yalnızca ana yola kadar gelebildi. Hastası, yaşlısı işi olan insanlar iki gündür mahsur durumda. Burası on binlerce insanın yaşadığı şehir merkezi ama köyden farkı kalmadı. İşe gidemiyoruz, evimize dönemiyoruz. Çünkü yeterince kar temizliği tuzlama yapılmıyor. Öte taraftan TOKİ ana yolları yol yapı tekniğine uygun yapılmadığından yollarda sürekli sorun yaşanıyor. Yazın Edremit TOKİ yolunda onlarca kez trafik kazası meydana gelirken kışın da araçlar kar ve buzlanma nedeniyle çıkamıyor. Kış memleketi şehrimizde Toki evleri yapılınca ilgililer bu yolların kardan buzdan işleyemez işlevsiz hale geleceğini düşünmediler mi? Etüt’ünü yapmadılar mı? Yapılan yolların uygun olmadığını görmediler mi? Vatandaşlar ulaşıma uygun yeni bir yol yapılmasını isteyerek yetkililerden sorunlarının çözülmesini istediler. Valimize belediye başkanlarına, yetkililere sesleniyoruz; lütfen bu halkın sorununu artık görün ve çözün” dediler.

“Bu kadar duyarsızlık sahipsizlik olamaz”
Kar yağışı sonrası çöplerin iki gündür toplanmadığını, ana arterler dışında ara yolların açılmadığını dile getiren TOKİ sakinlerinden Sadettin Çabuker “ TOKİ konutlarında yaşamayı biz seçmedik. Deprem sonrası burayı gösterdiler bizde taşınmak zorunda kaldık. Burada yazın ayrı bir çile kışın ayrı rezalet yaşıyoruz. TOKİ halkı kaderine terk edilmiş sanki. İnsanlar evlerinden çıkamıyor. İşine gitmek isteyen gidemiyor. Evine dönmek isteyen dönemiyor. Ben evime dönebilmek için karda kışta 6 saat uğraştım. Yeni TOKİ yolundan çıkamadım, eski yolu denedim karla kaplı, Çimento Fabrikası yolundan çıkmaya çabaladım ancak yollar temizlenmemiş. İlgililer görevini yapmamış. Mecbur kalınca Van’a geri dönmek zorunda kaldım. Benim gibi binlerce insan perişan oldu. Çoluk çocuğumuz hastalandı. Günlük tedavisi olanlar olumsuz etkilendi. Bu kadar duyarsızlık sahipsizlik olamaz. Kurumlar arası kopukluk bizi mağdur ediyor” diye tepki gösterdi.

“TOKİ konutlarında yaşam rezalete dönüştü”
Edremit TOKi konutlarında 4 yıldır her kış ve kar yağışında aynı sorunları yaşadıklarını kaydeden vatandaşlar TOKİ konutlarında yaşamın rezalete dönüştüğünü söylediler. TOKİ afet konutlarında sahipsizlik ilgisizlik nedeniyle insan yaşamı ve sağlığını etkileyen sorunlar meydana geldiğini ifade eden vatandaşlar, “ Kar kış nedeniyle çile çekiyoruz. TOKİ’de yaşadığımız sorunları herkes biliyor görüyor. Bizde dile getiriyoruz.. Ancak belediye TOKİ konutları devralmadığı gerekçesiyle sorunlarla yeterince ilgilenmiyor. AFAD yetkilileri sorunları çözmek belediyenin görevi oraya müracaat edin

diyor. Arada kalmışız. Kurumlar arası çekişme vatandaşa mağduriyet olarak yansıyor. Biz bu ülkenin bu kentin insanıyız. Kurumlar ödeme ve tahsilata gelince gereğini yapıyor ancak hizmete gelince sorumluluktan kaçıyorlar. Deprem görmüş bu insanları daha mağdur etmeye, daha fazla çile çektirmeye kimsenin hakkı yoktur. Seçim zamanı kapımızı çalan vaatlerde bulunan siyasi partiler, siyasitçiler sorunlarımız karşısında üç maymunu oynuyorlar. Görmüyorlar, duymuyorlar konuşmuyorlar. Ayıptır, yazıktır günahtır. TOKİ konutlarında yaşamaya bizi bin pişman ettirdiler. Devletin varlığını TOKİ’de görmek hissetmek istiyoruz” diye konuştular.

Çöpler toplanmıyor
Ulaşımın aksadığı, yolların buz pistine döndüğü TOKİ konutlarında biriken ev çöpleri iki gündür belediye tarafından toplanmıyor. Binalarda biriken çöplerin alınmaması durumunda sağlık sorununun meydana gelmesinden endişe ediliyor.

Editör: Wan Haber