İlhan Siyahtaş

On binlerce insanın yaşadığı Edremit TOKİ afet konutları yaşam alanında göl manzaralı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü binası yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı TOKİ konutlarında yaşayan vatandaşların sorunlarını görmemezlikten park, spor alanı gibi taleplerini duymamazlıktan geliyor.

Edremit TOKİ afet konutları 4. Etap CV-6’ da evlerin bulunan konut sahipleri dairelerin banyo, tuvalet, kalorifer boruları, bina duvarlarının çatladığını, konutların   döküldüğünü  belirterek yetkilileri göreve çağrdı. Sorunlarını defalarca yetkili firma ve site yöneticilerine iletmelerine rağmen bir sonuç alamadıklarını dile getiren  depremzede vatandaşlar, toplu dilekçe yazarak AFAD’a müracaat ettiler.

Binalarda can güvenliği yok

 Konutların oturulamayacak durumda olduğunu belirten 4. etap C-V 6 sakinlerinden Adnan Kanlıkılıçer “ Binamızda can güvenliğimiz yok. Yangın merdivenlerinin girişi bozuk, dış kapılar kilitlenmiyor, lambalarımız devamlı patlıyor, elektrikli fırınımız yandı. Sıkıntılarımız anlatmakla bitmez. Sorunlarımızın biran önce çözüme kavuşmasını istiyorum. TOKİ konutlarında park, spor alanı, alışıveriş merkezi yok. Bizleri buraya getirip hapis hayatı yaşatarak sırtlarını çevirdiler.  Burada binlerce insan yaşıyor. İnsana değer verilmiyor. Yetkililerin bizlere sahip çıkmasını istiyoruz. Konut için bizden 86 bin TL alacaklar. Yönetim en küçük bir gecikmede bizlerden icra ile almasını biliyor.  Ama sorunlarımızla ilgilenmiyor.  Konutlarda yapılan işler kalitesiz, eksik, noksan. Elektrik kabloları çıplak bir şekilde duruyor. Benim çocuğumun başına bir şey geldiğinde bunun hesabını kim verecek? Bu sorumsuzluğa artık son verilmelidir ” dedi.

Bize dilenci muamelesi yapılıyor

TOKİ konutlarına taşınmaktan memnun olmadığını söyleyen Hüsna Dumanlıdağ,“  Buraya geldiğimiz günden bu güne kadar hiçbir şey düzene girmedi. Sorunlarımız o kadar çok ki anlatmakla bitmiyor. Evlerimizin her tarafı damlıyor. Depremde bu kadar yorulup yıpranmadık.  İnsana değer verilmeyen TOKİ’de hayattan hiçbir şekilde memnun değilim, çünkü evlerin sorunları bitmiyor. Bir sorunu hallediyoruz, bakıyoruz evin başka bir tarafında başka bir sorun çıkmış. Eğer imkânım olsaydı TOKİ konutlarına asla taşınmaz, bu çileyi de çekmezdim.   Sanki ceplerinden ev verilmiş gibi bize dilenci muamelesi yapılıyor. Bıktık artık bu durumdan” diye konuştu.

Kapıcı ve kazan dairesi küflenmiş

Konut sakinlerinden Mehmet Sarıtaş, “Evlerimizde sürekli sorun yaşıyoruz. İşler kaliteli yapılmadığı için defalarca firma ve site yöneticisinin kapısını çalıyoruz.  Kapıcı ve kazan dairesi küflenmiş, daireler atık sular altında kalmış. Ancak ilgilenilmiyor, sorunumuz giderilmiyor.  Ya evleri sözleşmede yazıldığı şekilde yapsınlar veya bizlere ev versinler.  Biz neticede paramızla ev alıyoruz. Gençlerimizin, çocuklarımızın oynayacakları bir spor alanı, ailelerin gideceği park yok. Burası modern cezaevi gibi” dedi.  

Tesisatlarda gün arıza var

Evlerinin pis su altında kaldığını, sorunlarına ilgi gösterilmediğini belirten 4. etap C-V 7 sakinlerinden Cihan Bildik “  Apartmanımızın kapıları açık, yangın merdiveni kapısı açık, hiçbiri kullanılır halde değil. Bu kapılar neden kilitlenmiyor?    Firma kapıları babasının hayrına mı getirip taktı, hepsinin parasını aldı.   Kötü, kalitesiz yaptıkları işlerle neden ilgilenmiyorlar. Bu konutlar yapılırken denetleyenler, kontrol görevini yapmayanlar nerede? Lavabolardan ve tuvaletten akan pis sular evleri basıyor. Çünkü doğru dürüst malzeme kullanılmamış. Evlerde bulunan tesisatlarda hergün arıza var. Babalarının hayrına mı yapıyorlar? Bizlerden yarın öbür gelip bu dairelerin paralarını takır takır alacaklar. Burada öyle insan var ki kuru ekmeğe muhtaçtır. Biz vatandaş olarak paramız ile konutları alıyorsak konutların eksiklikleri ve sorunları da giderilmelidir.  Altı aydır evlerimize pis su akıyor, kimse gelip ilgilenmiyor. Milletvekilleri sorunlarımızla neden ilgilenmiyorlar.  En son emniyete burada biri ölürse bizden bilmesinler şeklinde müracaatta bulunacağım.  Çünkü firma ve site yönetimi güvenlik anlanında hiçbir tedbir almamış, kapılarımız devamlı açık, hiçbiri kilitlenmiyor. Ramazan ayında çektiğimiz sıkıntıları bir biz biliyoruz. Site sakinleri olarak 6 aylık pisliği geçen gün kendimiz temizledik. Bu çileye kim son verecek” şeklinde konuştu.

TOKİ sakinlerine sözlü tehdit

Haber yapmak üzere TOKİ afet konutları 4. Etap CV-6’ ya giden muhabirimiz Begüm inşaat firması yetkilisi tarafından haber yapılmaması yönünde uyarılırken muhabirimize sorununu anlatan site sakinleri de tehdit edildi.  Begüm inşaat firması taşeron yetkilileri sorununu anlatan vatandaşlara, “Gazeteci elli tane fotoğraf çeksin, haber yapsın bana dokunmaz. Bu sizlere zarar verir çünkü ben şimdi bir tane tutanak tutarım ondan sonra da sizin dairenize hiçbir Allahın kulu uğramaz. Sizin hiçbir sıkıntınızı gidermeyiz” diye konuştu. 

Toki'de Konutlar Yıkılıyor

Toki'de Konutlar Yıkılıyor

Toki'de Konutlar Yıkılıyor

Toki'de Konutlar Yıkılıyor

 

Editör: Wan Haber