Bölge: Bişar Ulutaş

Şerefiye Mahallesi’ndeki Van Sosyal Mesken Konutları, depremin ardından ailelerin de görüşü alınarak yıktırılmıştı. Sosyal Mesken Konutları yıktırıldıktan sonra konut sahiplerine TOKİ tarafından 500 TL kira yardımı yapılmış ve aynı yerde inşa edilmek üzere ihaleye çıkmıştı. Sosyal Meskenler olarak bilinen eski konutların yıkılmasının ardından geç de olsa yapılan konutlar, nihayet tamamlandı. Ama yeni fiyat listesi kafaları karıştırdı.

Söz konusu konutlar yapılmadan önce 3+1, toplamda 102 metrekarelik daireye 70 bin 524 TL ödemek için sözleşme imzalayan hak sahipleri, yapılan anlaşma ile eski dairenin parasının düşmesiyle 30 bin TL ödeyeceklerdi. Zira yeni fiyatlarda söz konusu dairelere, 90 bin ile 110 bin TL arası fiyatlar biçildi.

MAHKEMELİK OLDULAR

Fiyat konusundaki tartışmalar yüzünden hak sahipleri hukuk mücadelesi başlattı. Hak sahiplerinden Tahir Tekin söz konusu mağduriyetlerinin bir an önce giderilmesi gerektiğini ifade etti.

Tekin, "Bizler daha önce eski konutlarda ikamet ediyorduk. Varılan anlaşma gereği TOKİ burada kentsel dönüşüm kapsamında konutlar inşa edeceğini belirterek, bizimle sözleşme imzaladı. Bizler 2011 yılında sözleşme imzaladık. Orada bulunan 180 hak sahibi ile yapılan sözleşmede 3+1 toplam 102 metrekarelik daireler için 70 bin 524 TL'ye anlaştık. Bu miktarın 41 bin TL'si eski konutlardan düşüldü ve geriye kalan 30 bin TL'sinin ödenmesi kararlaştırıldı. 156 aylık taksitle 189 TL olarak ödenmesi konusunda bizlerle anlaşıldı. Ama, anlaşmadan sonra hak sahiplerine haber verilmeden konutlara başlarken daireler 147 metrekarelik yapıldı. Oysa bizler 102 metrekarelik daire için sözleşme imzalamıştık. Şimdi 30 bin TL ödememiz gerekirken, 90 bin TL ile 110 bin TL arasında bir meblağ ödememiz gerektiği belirtiliyor. Bizler bu duruma itiraz ettik, henüz bir sonuç almış değiliz. Normalde dairelerimize Ocak 2016'da taşınmamız gerekiyor. Ama bu sorun henüz çözülmedi" ifadelerini kullandı.

TOKİ tarafından ödenen kira yardımının kendilerinden alınacağını söyleyen Tekin, “Bugüne kadar TOKİ'nin ödediği kira yardımlarının da bizden alınacağı ifade ediliyor. Bizler gerçekten de mağdur durumdayız. Bir an önce bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Eğer bu sorun çözülmezse, büyük mağduriyet yaşarız" ifadelerini kullandı.

Editör: Wan Haber