Kiracılar için yapılan konutların kiraya verilmesi üzerine harekete geçen AFAD Van İl Müdürü Cafer Giyik, "Kiracı olarak kendisine konut çıktığı halde konutunda oturmayanların tespitini yapıp konutlarını geri alacağız." dedi.

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 yılında meydana gelen depremlerde evi yıkılan ve ağır hasar gören vatandaşlar için TOKİ tarafından 15 bin 341 konut yapılarak teslim edildi. Hak sahiplerinin ardından kiracılar için de harekete geçen TOKİ kiracı vatandaşlar için de yeni konutlar yaparak anahtarlarını teslim etti. Ancak kendisine konut çıkan bazı vatandaşlar konutlarına taşınmak yerine sattı veya kiraya verdi. Bunlar için çalışma başlatan Van İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), kiracı konumunda olup kendisine ev çıkıp bunu satan veya kiraya veren hak sahiplerini tespit ettikten sonra konutları geri alacağını belirtti.

Konuyla ilgili bilgi veren Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Cafer Giyik, kiracı konumundaki vatandaşlara Van’da da 700, Erciş’te bin 200, olmak üzere toplamda bin 900 konut verdiklerini söyledi. Zaman zaman vatandaşların bunları birbirlerine sattığına dair duyumlar aldıklarını ifade eden Giyik, "Normal kiracı konutlarının dışında hak sahibi afetzedelerin de satış yaptığını duyuyoruz. Bu satışların hiçbir yasal zemini yok. Bu satışların hiçbir değeri ve tapuya tescil kabiliyeti yok. Hepsinin tapusu bizde ve biz bunları ipotekli olarak vatandaşlara vereceğiz." ifadelerini kullandı.

Vatandaşların ileride problem yaşamamaları için bu tür satışlardan uzak durması gerektiğini belirten Giyik, "Kiraya vermek gibi bir engel yok, ama vatandaş kiracı olarak bize başvurmuş kuraya tabi tutmuşuz, sonra da kendisine ev çıkmış. Deprem mağduriyeti olduğu için kendisine ev vermişiz. Ama vatandaş gidip kiracı olarak kendisine çıkan evde oturmuyor ve başkasına kiraya veriyor. Eğer gidip oturmayacaksa, mağdur değilse neden başvuru yapıyor. Demek ki fiili olarak bu vatandaşların ihtiyacı yok. Bunları ihtiyacı yoksa belki ihtiyacı olan birine çıkacaktı bu konut. Bu durum bizleri çok üzmektedir. Biz burada konutların gerçekten hak eden vatandaşlara ulaşmasını istiyoruz. Ama hak sahibi sistemine göre de konutları alanların satış yapmaması gerekiyor. Kiracı olarak kendisine konut çıktığı halde konutunda oturmayanların tespitini yapıp konutlarını geri alacağız." dedi. CİHAN

Editör: Wan Haber