Haber: Salih SERTKAL

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından depremden sonra Van'da yapılan ve depremzede yurttaşlara fahiş fiyatlarla satılan TOKİ'lerde yurttaşlar kendi kaderine terk edildi. Edremit'te bulunan AFAD TOKİ'de yaşayan yurttaşlara dezenfekte edilmemiş içinde yer yer katı atıkların çıktığı içme suyu vererek insan sağlığı tehdit edilirken, yine aynı TOKİ alanından 10 bine yakın konutun kanalizasyon atığı Van Gölü'ne akıtılıyor.

Türkiye genelinde her il ve ilçede Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından inşa edilen konutlar, her yerde olduğu gibi Van'da da insan yaşamını ve çevreyi tehdit ediyor. Van merkez başta olmak üzere Erciş ve Edremit ilçelerinde depremzedeler için sözde yapılan TOKİ'lerde dört duvar arasına yerleştirilen yurttaşlar, en temel ihtiyaçları olan başta su, yol, kanalizasyon, çöp gibi birçok sorunla boğuşuyor. TOKİ tarafından Van'ın Edremit ilçesi sınırları içinde inşa edilen AFAD TOKİ alanı birçok sorunu olduğu için Edremit Belediyesi tarafından devir alınmazken, alanda birçok sorun yaşanıyor. AFAD TOKİ tarafından su isale hattı tam olarak oluşturulmadığı için tankerlerle, su patlaklarının olduğu ya da yer altında çıkan kaynak suyu olarak belirttikleri yerlerden dezenfekte edilmemiş bir şekilde kirli suyu TOKİ sakinlerine içiriyor. 

Hidroelektrik Santrali'nden alınan su yurttaşlara içiriliyor

AFAD TOKİ'de bulunan 5 bin 600 konutta yaşayan on binlerce kişiye içme suyu vermekle mükellef olan TOKİ tek su deposu ile bu ihtiyacı karşılamaya çalışıyor. Söz konusu su deposunda depolanan suyun tutulduğu alanın üstü açık bir şekilde bırakılmış durumda. Su deposunda her an suyun içine atılacak yabancı bir madde on binlerce insanın hayatına mal olması açısından büyük bir tehlike arz ediyor. TOKİ tek su deposuyla içme suyu yetiştiremediği konutlarda yaşayan yurttaşların tepkisini dindirmek için mazot kokan, içinde kimi zaman katı atıkların çıktığı su tankerleriyle yurttaşlara kirli su taşıyor. Edremit ilçesinde bulunan Hidroelektrik Santrali'nin içinde bulunan yer altından sızma yapan ve yetkililer tarafından sözde kaynak suyu olarak belirtilen yerden dezenfekte edilmeden, klorlanmadan içinde temizlik malzemesi olarak kullanılan yer silme paspası ve fırçanın bulunduğu yerden tankerlere su doldurarak yurttaşlara içme suyu veriyor. Yine aynı alanda isale hattının patlak olduğu yerde, varillerle su depolamaya çalışılarak içme suyu dezenfekte edilmeden halka veriliyor.

""

TOKİ kanalizasyon pisliğini arıtmadan Van Gölü'ne akıtıyor

Söz konusu alanda bulunan AFAD TOKİ'deki 5 bin 600 konutun tüm kanalizasyon atığı arıtılmadan direkt Van Gölü'ne akıtılıyor. TOKİ alanından direkt Van Gölü Kadembas mevkiine doğru akıtılan kanalizasyon hattının geçtiği yerleşim alanlarda da büyük bir görüntü kirliliğine sebep olurken, aynı zamanda ağzı açık rögarlardan yayılan koku yurttaşları rahatsız ediyor. Gelişi güzel bir şekilde döşenen ve çevresel hiçbir hassasiyet gözetilmeden yapılan kanalizasyon hattı üzerinde herhangi bir arıtma tesisi kurmayan TOKİ kanalizasyon suyunu tüm katı atıklarıyla beraber Van Gölü'ne akıtarak büyük doğa katliamına neden oluyor. Kanalizasyon suyunun akıtıldığı göl sahilinde büyük bir kirlilik yaratılırken, söz konusu kanalizasyon akıntısı yüzünden sahilde 5 kilometrelik alan tamamen tahrip edilmiş durumda. 

TOKİ'nin yaptığı yollarda sürekli kazalar meydana geliyor

Söz konusu AFAD TOKİ alanında yapılan ara arter ve ana yollar kullanılamaz halde. TOKİ'nin yaptığı yolların büyük bir kısmında çökmeler meydana gelirken, konutlar arasında bulunan ara arterlerde de yapılan yollar şimdiden bozulmaya başladı. Yolların bozuk olmasından kaynaklı şimdiye kadar birçok kazanın meydana geldiği ve ölümlerin yaşandığı TOKİ yolunda, rögar kapaklarının bazılarının hala açık olması dikkat çekiyor.

""

'TOKİ bizi kendi kaderimize terk etti '

Yaşanan sorunlara ilişkin görüş bildiren yeni TOKİ sakinlerinden Hüseyin Afşin adındaki yurttaş, tankerlerle verilen sulardan benzin, mazot, yosun kokularının geldiğini belirtti. TOKİ tarafından içme suyu amacıyla tankerlerle verilen suları kullanmadıklarını belirten Afşin, maddi durumu iyi olmayan ailelerin mecburiyetten kaynaklı bu kirli suyu içmek zorunda olduğunu aktardı. Verilen suya ilişkin görüş bildiren Kamile Göl adındaki yurttaş ise, halkın depremde sonra TOKİ tarafından yerleştirilen konutlarda kendi kaderine terk edildiğini söyledi. İçme suyu amacıyla verilen suların pas, kir aktığına dikkat çeken Göl, ileriki tarihlerde tehlikeli hastalıklara yol açmadan bu tehlikenin önüne geçilmesi gerektiğini dile getirdi. DİHA

Editör: Wan Haber