Tokat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cihat Zülfüoğulları, artık ölüm defin ruhsatının sadece hekim tarafından verilebileceğini belirterek, "Artık vatandaşın defin ruhsat işlemleri için telefon etmesi yeterli olacak" dedi.
Sağlık Bakanlığı 'Ölüm Bildirim Sistemi' genelgesi ile ülke genelinde cenaze defin işlemlerini standarda bağlamak ve vatandaşın işini kolaylaştırmak için düğmeye bastı. Bu uygulamaya konulan cenaze nakil ve defin işlemleri hakkında yönetmelik çerçevesinde ölüm belgesi (gömme izin belgesi) için vatandaşın telefonla ilgili kuruma müracaatı yeterli olacak. Komuta merkezinde görevli ekip bölgeye en yakın doktoru yönlendirecek. Doktor sağlık bakanlığı aracı ile köy veya mahalleye giderek vatandaşın defin izin belgesini ücretsiz olarak düzenleyerek teslim edecek. Elektronik ortamda işlemler kısa sürede yapılarak ölen kişiye ait bilgilerin sisteme aktarılmasını sağlanacak. Tokat Halk Sağlığı Müdürü Dr. Cihat Zülfüoğulları, Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşların kötü gününde iş ve işlemlerinde yardımcı olmak, defin ruhsatı düzenlenmesinde daha önceden hekime ulaşmada yaşanan sıkıntıların ortadan kaldırılması için başlatıldığını söyledi. Bu anlamda ÖBS genelgesi doğrultusunda Nüfus Genel Müdürlüğü ile ortak protokol hazırlandığını belirten Zülfüoğulları, "Artık defin işlemleri için vatandaşın ulaşabileceği tek bir hat numarası belirledik. Tokat il geneli için 0356 214 21 00 numaralı telefonu arayan vatandaşlarımız 7/24 hazır bulunan bir ekibi defin işlemleri için cenazenin olduğu eve çağırabilecek. Vatandaşların daha sonra nüfus müdürlüklerine gitmesine gerek kalmayacak. Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda bilgisayar, yazıcısı ve her türlü alt yapı ve birlikte aracı ile birlikte cenaze evine giderek işlemlerini yerinde halledeceklerdir. Vatandaşlarımızın ise hekime ölen kişinin nüfus cüzdanını teslim etmeleri gerekmektedir" dedi.
Zülfüoğulları, Sağlık Bakanlığı'nın artık ölüm defin ruhsatlarının sadece hekim tarafından verilebileceğini talimatını bildirmiş olduğunu belirterek, "Ancak çok özel istisnai durumlar hava şartlarının kötü olduğu bölgeler ayrı tutulmuştur. Bu gibi durumlarda yine muhtarlarımız tarafından olumsuz hava şartları tutanakla kayıt altına alınmak kaydı ile defin ruhsatı verilebilir. Ancak çok olumsuz bir durum yoksa hekim tarafından düzenlenmesi zorunlu hale gelmiştir. Bu zorunluluktan dolayı vatandaşların işlemlerini kolaylaştırmak adına alt yapımızı hazırladık" diye konuştu.
(Nİ-SLH-Y)

15.01.2013 14:45:19 TSI

Editör: Wan Haber