Tokat Tarımsal Üreticiler Birliği Başkanı Gürsel Somuncu, Türkiye'de üretilen 45 milyon yaş sebze ve meyveden 3 milyon tonunun Tokat'ta yetiştirildiğini söyledi.
Yaş sebze ve meyve üretiminde önemli bir yere sahip olan Tokat, domates, kuru soğan, barbunya, fasulye, kiraz, şeftali üretiminde Türkiye'de ilk sıralarda yer alıyor. Türkiye'de üretilen 45 milyon yaş sebze ve meyveden 3 milyon tonunun Tokat'ta yetiştirildiğine dikkat çeken Somuncu, bu potansiyelin yatırım çalışmalarında göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Yaptığımız toplantılarda bu konuyu yeterince anlatamadığımız kanaatindeyim. Sivil toplum örgütleri olarak bundan bizlerinde kabahati olduğunu tahmin ediyoruz. O nedenle bundan sonra yapacağımız çalışmalarda yaş sebze ve meyve potansiyelinin göz ardı edilmemesi gerekiyor" dedi.
Tokat'ta tarımla ilgili son 3-4 yıldır çok ciddi çalışma olmadığını ileri süren Somuncu, "Ama bundan sonra bu tür çalışmaları teşvik edersek Tokat tarımı beklenen yerlere gelir. Ciddi projeler yapmaz isek bu küresel sermayenin Anadolu'da da hızlı ve süratli yayıldığı bir dönemde biran önce yeninden sinerji yakalanmasında fayda var. İyi bir çalışma ile bazı ürünlerimizi marka yaptık ama arkasını getiremedik. Teknoloji ne kadar gelişiyorsa tarımda aynı hızda gelişiyor. Biz bir dönem çok iyi çalıştık disiplin altına aldık. Siz iyi ürün elde etmek istiyorsanız iyi tohum bulundurmanız gerekiyor. O nedenle pazarı kaptırmamak adına daha iyi tarımsal çalışmalar yapmalıyız. Yeninden hamle yapıp çalışma yapmalıyız. Çok üretmek değil en iyisini üretip iyi bir şekilde pazarlamak ve onu da süreklilik arz etmek kaydı ile piyasada korumak" diye konuştu.
(Nİ-SLH-Y)

14.01.2013 11:07:04 TSI

Editör: Wan Haber