Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda (VAN TSO) düzenlenen imza törenine Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik, Van Valisi Aydın Nezih Doğan, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van Ticaret Borsası Yönetim Kurlu Başkanı Salman Toprak ve işadamları katıldı. Törende açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı M. Rıfat Hisarcıklıoğlu, Van’ın her şeyin en iyisine layık olduğunu belirtti. TOBB olarak daha önce Van’da iki ilköğretim okulu açtıklarını hatırlatan Hisarcıklıoğlu, “Şimdi de Van’a 24 derslikli bir fen lisesi ve 200 yataklı öğrenci yurdunu yapacağız. Okulumuzun Van’a hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı döneminde ‘Eğitime yüzde 100 Destek’ adı altında bir kampanya başlattıklarını belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Hüseyin Çelik ise, eğitimdeki bu kampanyanın en büyük destekçilerinden birinin TOBB olduğunu söyledi. Van’ın bir metropol olması nedeniyle artık bir fen lisesinin yetmediğini vurgulayan Çelik, “Şu anda Tuşba ilçemizde bir fen lisesi yapılacak. Lisenin yatılı bölümü olacak. Özellikle köyde, kırsal kesimde maddi durumu iyi olmayan ve şehirde okuma imkanı olmayan başarılı çocuklar imtihanla buraya girecekler ve eminim ki çok güzel çocuklar yetişecek. Bu güzellikten dolayı TOBB yetkililerine teşekkür ediyorum” ifadelerini kulandı.


Van Valisi Aydın Nezih Doğan ise, meydana gelen depremlerin ardından 920 dersliğin kaybedildiğini, ancak bu dersliklerin yerine devletin 3 bin 2 derslik yaptığını belirterek, “Şu anda 950 derslik inşaatımız devam ediyor. Tabi bu 3 bin 2 dersliğimizin üçte birlik kısmı hayırseverlerimiz gerçekleştirdi. Deprem sonrasında 76 milyon insan Van için tek yürek oldu. Bu çerçevede TOBB da Van’da bir fen lisesi yapacaktı. Ancak bazı aksaklıklar nedeniyle okul yapımı imza töreni bugüne denk geldi. Bugün çok anlamlı bir gündü. Bu anlamlı günü pekiştirecek bir imza olacağını düşünüyorum. TOBB Başkanı şahsında bütün işadamlarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

İmza törenine katılan Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da, Van’da çok renkli ve çok güzel bir gün yaşadıklarını belirterek, “Sabah kahvaltısında Van bir rekor kırdı. 18 bin küsürden 51 bin 793’e taşımış oldu. Bunun için Van’ı tebrik ediyor, Van’a uzaktan veya yakından gelen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Van depreminde bütün Türkiye’nin tek yürek olduğunu ve Van’a dualarıyla, yardımlarıyla geldiğini ifade eden Yılmaz, “Bütün etnik gruplarıyla, inanç gruplarıyla, bütün farklılıklarıyla millet olmanın şuurunu Van depreminde yaşadık” ifadelerini kullandı.

Van’ın genç bir nüfusa sahip olduğunu ve bunun iyi değerlendirilmesi gerektiğinin altını çizen Bakan Yılmaz, “İyi eğitmemiz lazım. Donanımlı bir nüfus olmalı ve istihdam imkanlarını arttırmamız lazım. Bu anlamda TOBB’un yaptığı girişimi çok büyük takdirle karşıladığımı belirtmek isterim. Başkanımıza ve yönetimine teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

İmza töreni ile devam eden program, plaket ve hediyelerin sunulması ile son buldu.

Kalkınma Bakanı Yılmaz ve beraberindekiler, imza protokolünün ardından helikopterle Hakkari’ye geçtiler.

Editör: Wan Haber