TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi, Eylül ayı için açıklanan yüzde 9.1'lik işsizlik oranının işsizlikteki yükselişin iyice belirginleştirdiğine ve son 5 yıldır ilk kez, önceki yıllara ait bir değerin üstüne çıkardığına dikkat çekerek, 2012'de gözlenen işsizlikteki düşüş eğiliminin sürdürülemeyeceğinden kaygılı olduğunu açıkladı.
TOBB ETÜ Sosyal Politikalar Uygulama ve Araştırma Merkezi (SPM), 'Eylül ayı işsizlik rakamlarını' değerlendirdi. TOBB ETÜ SPM, Eylül ayı için açıklanan yüzde 9.1'lik işsizlik oranının işsizlikteki yükselişin iyice belirginleştirdiğine ve son 5 yıldır ilk kez, önceki yıllara ait bir değerin üstüne çıkardığına dikkat çekerek, 2012'de gözlenen işsizlikteki düşüş eğiliminin sürdürülemeyeceğinden kaygılı olduğunu açıkladı. SPM, tarım dışı işsizlik oranındaki 0.3 puanlık artışın ise sanayi üretimi ve dolayısıyla imalat sanayi kapasite kullanım oranlarındaki daralmadan kaynaklandığını bildirdi.
SPM'nin her ay düzenli olarak yayımladığı, Misafir Araştırmacı Esra Doğan ile Yardımcı Araştırmacı Emrah Çetin'in hazırladığı 'Sanayide Gelişmeler ve İstihdam Eğilimleri' çalışmasının Aralık 2012 sayısında, Temmuz ayı ile birlikte yükselişe geçen işsizlik oranının, Eylül ayında da artarak yukarı doğru hareketine devam ettiği bildirildi. Geçen yılın Eylül ayında yüzde 8,8 olarak gözlenen oranın 0,3 puanlık artışla yüzde 9,1'e çıkmasının bir başka anlamı olduğu ifade edilen çalışmada, "2008 yılından bu yana tüm işsizlik rakamları incelendiğinde; verinin, ilk kez bu dönemde, önceki yıllara ait bir değerin (2011-Eylül) üstüne çıktığı görülmüştür. Başka bir deyişle; 2012 yılına ait işsizlik rakamları, Temmuz ayından bu yana süren yükselişine rağmen, son 5 yıllık verilerin altında seyrediyordu. Eylül ayında ilk kez işsizlik oranı, 2011 yılına ait Eylül dönemi verisinin üstüne çıktı. Böylece işsizlikteki yükseliş belirginleşti ve bu durum, 2012'deki düşüş eğiliminin üçüncü ve dördüncü çeyreklerde sürdürülemeyeceği kaygısına yol açtı" denildi.
Çalışmada, Eylül 2012'de imalat sektöründeki istihdamın bir önceki aya göre 27 bin kişi azalarak, 4 milyon 378 bine düştüğü, işsizliğin yükselişe geçtiği Temmuz ayından bu yana imalat sektöründeki istihdamda gözlenen toplam azalmanın ise 64 bini bulduğu kaydedildi. Çalışmada, geçen senenin aynı döneminde yüzde 11,3 olan tarım dışı işsizlik oranının yüzde 11,6'ya yükseldiği vurgulanarak, bu oranın bu yılın Ağustos döneminden 0,3 puan yüksek olduğu anlatıldı ve "Eylül dönemine ait tarım dışı işsizlik verisinin bir önceki döneme göre artmasının ardında ise, sanayi üretiminde, imalat sanayi kapasite kullanım oranındaki düşüşe de yansıyan daralma yatmaktadır" ifadelerine yer verildi.

SANAYİDEKİ TOPARLANMA ZAMAN ALACAK
Sanayinin ana itici gücü olan imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların yöneticilerinin TCMB İktisadi Yönelim Anketi'ne verdikleri yanıtlara göre hesaplanan ve yöneticilerin gelecek döneme dair beklentilerini gösteren, 'İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı'nın (KKO), Eylül ayında geçen aya göre 0,3 puan düşerek yüzde 74'e gerilediği ifade edilen çalışmada, bu oranın geçen yılın aynı dönemine göre 2,2 puan daha düşük olduğu bildirildi. Çalışmada bu durum, "Açıklanan bu kapasite kullanım oranı son altı aydaki kapasite kullanım oranları arasında en düşük olanıdır. Bu aylık daralma, sanayideki toparlanmanın zaman alacağını göstermektedir" şeklinde yorumlandı.
Eylül ayında, tüketim malları imalatı alt sektöründeki kapasite kullanım oranında gözlenen 0,9 puanlık artışa karşın, yatırım malları alt sektöründe 2,1 ve ara malları alt sektöründe 0,4 puanlık düşüşler görüldüğü belirtilen çalışmada, "Bu düşüşler gıda ve içecekler alt sektöründeki kapasite kullanım oranı düşüşüyle de desteklenmiştir. Sonuç olarak, imalat sanayi genelindeki daralma devam etmiş ve imalat sanayi kapasite kullanım oranı, son 6 aydaki en düşük değerini almıştır. Bu gelişmeler imalat sektöründeki istihdama, bir önceki aya göre, 27 bin kişilik azalma olarak yansımıştır. Bununla birlikte, iş gücüne katılım oranındaki 0,3 puanlık artış, iş gücündeki 199 bin kişilik (yani 0,7 puanlık) artış karşısında yetersiz kalmış ve işsiz sayısı 94 bin kişi artmıştır. Tüm bu gelişmeler, işsizlik oranında Temmuz ayından beri süregelen yükselişin devam etmesine neden olmuştur" denildi.
(EY-ÖZ-E)

18.12.2012 11:28:30 TSI

Editör: Wan Haber