TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için özel sektörün önünün açılması çağrısında bulunarak, "Sistemi yenilememiz lazım. Bir ülkenin sisteminin yeniden inşası ancak yeni bir anayasa ile mümkün olur. Bu hedefimize ilerlerken tek bir isteğimiz var; o da devletimiz ve sistem bizim ayağımıza engel olmasın" dedi.
Aydın Ticaret Odası (AYTO) Kahveci Bilal Ağa Konağı Kültür Evi, Aydın'ı Tanı'TIR, yenilenen Ticaret Borsası ve Ticaret Borsası laboratuarı ve Kredi Garanti Fonu Şubesi'nin açılışını yapmak üzere Aydın'a gelen TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu'na, çevre il ve ilçelerden gelen TOBB üyesi oda ve borsa başkanları, Aydın Vali Vekili Halil Canavar, AK Parti Aydın milletvekilleri Mehmet Erdem, Ali Gültekin Kılınç, Semiha Öğüş, MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, AYTO Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Sanayi Odası (AYSO) Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çerçioğlu ve çok sayıda davetli eşlik etti. Aydın Ticaret Borsası'nda düzenlenen törene katılmak üzere borsa binasına gelen Hisarcıklıoğlu, Aydınlı Efeler tarafından karşılandı. Girişte Efelerin zeybek gösterilerini ilgiyle izleyen Rifat Hisarcıklıoğlu, Aydın Ticaret Odası tarafından yaptırılan Aydın'ı Tanı'TIR'ını gezdi. Ali Uzunırmak tarafından zeytinyağına bandırılmış incir ikram edilen Hisarcıklıoğlu, tanıtım TIR'ı için AYTO'ya teşekkür etti.

"BÜTÜN TÜRKİYE'YE ZEYTİNYAĞI YEDİRELİM"
Açılış törende konuşan Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı, bünyelerinde 2002 yılında kuru incir ihracatçısı üyelerine yönelik 3 personelle kurulan laboratuarın tek birimden bugün 8 birim ve 33 personelle bütün gıda analizlerinin yapılabildiği Avrupa standartlarında bir laboratuar haline geldiğini söyledi. Laboratuar sayesinde Aydın'da 8 olan ihracatçı sayısının bugün 108 olduğunu ifade eden Bosnalı, "Maalesef zeytinyağı Türkiye'de az tüketilmekte. Türkiye'de kişi başı zeytinyağı tüketimi 1.5 kilogramdır. Çiçek ve diğer bitkisel yağlar 18 kilogramdır. Dolayısıyla zeytinyağını bizim halkımıza yedirebilmemiz için Ayvalık Ticaret Odası ile bir kampanyamız olmuştu. Siz bu konu üzerinde hassasiyetle durmuştunuz, yaklaşık 4 milyon TL kaynak sağlamak için yola çıkmıştık. Bizden istenen 2 milyon TL'lik kısmını hazırladık. Diğer 2 milyon TL'yi de siz verirseniz halkımıza zeytinyağı yedirmek için büyük bir kampanyayı başlatmak istiyoruz" şeklinde konuştu.
Daha sonra kürsüye gelen AYTO Başkanı İsmial Hakkı Dokuzlu, göreve geldikten sonra Aydın'da oda ve borsalarla ciddi birliktelik yakaladıklarını ve bu birlikteliğin neticesinde Aydın'a yaş sebze ve meyve gümrük kapısını açtırdıklarını ve havaalanı konusunda ciddi bir ilerleme kaydettiklerini söyledi. Hızlı tren çalışmalarının meyvelerini almaya başladıklarını dile getiren Dokuzlu, "TOBB'un Aydın'a yaptıracak olduğu Tarım Lisesi'nin yanı sıra bu okulun yanında spor salonu ve konferans salonu yapılmasını arzu ediyoruz. Tarım Lisesi'nin okul kompleksine dönüştürülmesini istiyoruz. TOBB'dan bugüne kadar çok güzel destekler aldık, bu isteğimizin de yerine getirileceğini ümit ediyorum. Başkanımızdan bunun müjdesini bekliyoruz" dedi.
TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ise, Türkiye'nin geleceğinden çok umutlu olduğunu ifade ederek, "Türkiye nereden nereye geldi. 30 yıl önce sadece 3 milyar lira ihracat yapan Türkiye'den bugün 150 milyar dolar ihracat yapan bir Türkiye haline geldi. Bunu kim yaptı? Bunu hep birlikte başardık. Türkiye'nin bu başarısı müthiş bir başarı hikayesi. İnsan ömründe 30 sene çok uzundur ama bir milletin tarihinde 30 sene göz açıp kapayıncaya kadar biter. Allah rahmet eylesin rahmetli Özal bizi bizden daha iyi tanıyormuş. Bizim ufkumuzu bir açtı. Müthiş bir girişimcilik ruhumuz olduğu ortaya çıktı. İşte tütünden, üzümden ve fındıktan başka hiçbir şey ihracat etmeyen Türkiye'den bugün Avrupa'ya ve tüm dünyaya sanayi ürünü ihraç eden bir Türkiye haline geldik. Türkiye'nin 150 milyar dolarlık ihracat gelirinin yüzde 92'sini sanayi ürünleri oluşturuyor. Yürüyen çamaşır makinesinden nereye geldik. Avrupa'da satılan her dört beyaz eşyadan biri Türk malı, Avrupa'da satılan her üç televizyondan biri Türk malı" diye konuştu.

"DEVLET VE SİSTEM AYAĞIMIZA ENGEL OLMASIN"
Kendisinin iş hayatına atıldığında Türkiye'nin dünyanın 28. büyük ekonomisi olduğunu hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Benim neslim aldı bunu 18'liğe getirdi. Şimdi bizim bir hedefimiz var; 2023'te Cumhuriyetimizin 100 yaşında dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasında yer almayı hedefliyoruz. 2002 genel kurulumuzda bu hedefi koyan ilk biz olduk. Bunun şuanda devlet politikası haline gelmesinden büyük gurur duyuyoruz. İnşallah hep birlikte 10 yıl sonra dünyanın en büyük ekonomisine sahip 10 ülke arasına girmek istiyoruz. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girerken hepimiz bugüne göre 2.5 kat daha zengin olacağız ama bir tek talebimiz var. Devletimiz ve sistem bizim ayağımıza engel olmasın, başkada hiçbir şey istemiyoruz. Parada istemiyoruz, pulda istemiyoruz. Tek isteğimiz bu. Bu ilk 10'dakiler var ya hangi şartlarla mücadele ediyorlarsa, rekabet ediyorlarsa bize de o imkanlar sağlansın o kadar" şeklinde konuştu.

"SİSTEMİ SIFIRDAN YENİLEMEK LAZIM"
Türkiye sistemindeki işleyişi verdiği fare ısırması örneği ile anlatan Rifat Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Bu sistem ile ancak bu kadar olur. Bu sistemi kökten, sıfırdan yenilemek lazım. Temelden itibaren yenilememiz lazım. Her türlü yapılacak yama bize zarar veriyor. Çünkü bir tarafını düzeltirken diğer taraf açılıyor. Sistemi yenilememiz lazım. Onun için Türk özel sektörü olarak diyoruz ki; bina temelden inşa edilir, orta kattan değil. Bir ülkenin sisteminin yeniden inşası ancak yeni bir anayasa ile mümkün olur. Yeni anayasada da dört siyasi parti bize seçimlerde söz verdi. Kendilerine teşekkür ediyorum. Meclis'te eşit ağırlıklı bir komisyon kurdular. Bizim güvencemiz Anayasa Uzlaşı Komisyonu'dur. Bu bir şeyin göstergesi olacak inşallah. Bu sivillerin yazdığı ilk anayasa olacak ama bizim isteğimi şu; hepsinin uzlaşı içerisinde birlikte 'Bu sivillerde birleşip uzlaşıp anayasa yapılabilirin' en somut göstergesi olsun. Sistemin inşasının buradan başlanması lazım."
Konuşmaların ardından TOBB'a bağlı oda ve borsa yetkilileri Rifat Hisarcıklıoğlu'na çeşitli hediyeler verdi.
(SK-MB-İK-CC-E)

16.02.2013 15:58:22 TSI

Editör: Wan Haber