TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Aydın Ticaret Odası'nın tarihi bir binayı restore edip müzeye dönüştürerek Türkiye ve TOBB bünyesinde bir ilki gerçekleştirdiğini belirtti.
Aydın Ticaret Odası (AYTO) tarafından restore edilerek müzeye dönüştürülen AYTO Kültür Evi Kahveci Bilal Ağa Konağı, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu tarafından açıldı. Açılışa AK Parti Aydın Milletvekilleri Mehmet Erdem, Ali Gültekin Kılınç ve Semiha Öğüş, MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Aydın Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, AYTO Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız, AYTO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu, Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Sanayi Odası (AYSO) Meclis Başkanı Yalçın Pekgüzel, AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Çerçioğlu, Kültür ve Turizm İl Müdürü Nuri Aktakka ve çok sayıda davetli eşlik etti.
TOBB Başkanı Hisrcıklıoğlu, katılımcılarla birlikte AYTO Kültür Evi Kahveci Bilal Ağa Konağı'nın açılış kurdelesini kesti. AYTO Kültür Evi Müdüresi Arkeolog İlknur Karaçayır tarafından karşılanan Hisarcıklıoğlu ve davetliler, AYTO Kültür Evi Kahveci Bilal Ağa Konağı'nda Aydın'ın 80-90 yıl öncesi sosyal ve ekonomik yaşamında izleri görme fırsatı buldu. Hisarcıklıoğlu, müzeye dönüştürülen binanın Aydın'a kazandırılmasını sağlayan ve dedesi Kahveci Bilal Ağa'ya ait bazı eşyaları bağışlayan torunu Bilal Sabuncu, AYTO yönetimi ve davetlilerle hatıra fotoğrafı çektirdi.
Hisarcıklıoğlu'na AYTO Kültür Evi Kahveci Bilal Ağa Konağı hakkında bilgiler veren AYTO Başkanı Dokuzlu, "Aydın'ın 80-90 yıl önceki yaşamı anlatan bu konak hem Cumhuriyet öncesi hem de Cumhuriyet sonrasından Aydın ve Ege Bölgesi'nden toplanmış eserleri ve envanteri barındırıyor. Bizim buradaki amacımız gelecek neslimize ve Aydın'da yaşayan büyüklerimize geçmişten bir nebze hatıraları bir araya getirtmek ve de hiç görmeyenlere de geçmişi hatırlatıp, gelecek nesillere aktarılmasını sağlamak" dedi.
Oda ve borsaların Türkiye'de ilklere imza attığına işaret eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da, ilklerin ilk anda hissedilemediğini belirterek, "Türkiye'de ilk defa benim bir odam, 'Kültür Evi' projesiyle adını duyurdu. Bu anlamda Aydın Ticaret Odasını kutluyorum. TOBB bünyesinde ilk kez bir eski bir eseri, bir tarihi binayı alarak sadece restore etmekle kalmayıp içerisinde önemli bir müze kurdu. AYTO Kültür Evi Kahveci Bilal Ağa Konağı'nda Aydın'ın geçmişten günümüze kültürü yaşatılıyor. Geçmişini bilmeyenin geleceğini bulabilmesi ve keşfedebilmesi mümkün değil. Geçmişini bileceksin ki, geleceğini kazanabilesin. İşte Aydın Ticaret odam bunu yapmış. Bu bir vizyon işi kendilerini kutluyorum" şeklinde konuştu.
Ekonomik gelişiminde tanıtımın önemine işaret eden Hisarcıklıoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Bugün açılışını yaptığımız Aydın'ın tanıtıldığı Aydın'ı Tanı TIR'ı, Aydın Ticaret Odam ve kalkınma akansının Aydın'ı ve ürünlerini tanıtmak için verdiği gayretin sonucunda hizmete sunuldu. Bir odadan veya borsadan beklenenler budur. Ancak bunu yapabiliriz. Reklam çok oldu ama bizim Hakkı'da üyesinin cebine para koyamaz ama Aydın'ın ekonomisine böyle katkı sağlayabilir. Üzerlerine düşen görevleri de en iyi şekilde yapıyorlar, hepsinden Allah razı olsun"
(SK-MB-İK)

16.02.2013 15:46:34 TSI

Editör: Wan Haber