Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), tarımsal bölümlerin ağırlıklı olacağı bir meslek lisesi yapmak için Aydın Valiliği'nden yer istedi.
Aydın Ticaret Borsası ve Aydın Ticaret Odası, TOBB'un Aydın'da gerçekleştirmek istediği okul projesini görüşmek üzere Vali Kerem Al'ı makamında ziyaret etti. Ziyaret Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Bosnalı, Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı Mustafa Ali Parmaksız ve Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Hakkı Dokuzlu ile İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Özmen hazır bulundu.
Proje hakkında Aydın Valisi Kerem Al'ı bilgilendiren Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, TOBB'un Aydın'daki kendisine bağlı oda ve borsa seçimleri öncesinde okul protokolünü imzalamayı arzu ettiğini belirterek, "Aydın Ticaret Borsası olarak bizim arzumuz tarım kenti Aydın'da bir 'Tarım Lisesi' açılmasıdır. İsminde 'Tarım' ifadesinin geçmesini önemsiyoruz. Bu yapılamayacaksa dahi tarımsal bölümlerin ağırlıklı olduğu bir meslek lisesi açılabilir" dedi.
Bir arazi tahsisi yapılmasının ardından TOBB heyetinin Aydın'a gelerek incelemeler yapacağını ve en kısa sürede Ankara'da protokolün imzalanacağını ifade eden Aydın Ticaret Borsası Başkanı Adnan Bosnalı da, "Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin illerde okul yapma kampanyası var. Aslında bu haberi TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Aydın ziyaretinde açıklayacaktı. Ancak bu ziyaret ertelenince, okul yapımı için bizden yer bulunması istendi. Bizde hemen bugün kolları sıvayarak yeri bulmak için sizleri ziyaret ettik. Okulun yeri ve ne tür olacağı konusunu bizlere bırakmış durumdalar. Bizden arsa dışında bir beklentileri yok. 24 derslik bu okulun tarım kendi olan Aydın'ın tarıma dayalı ara eleman yetiştirilmesi için Meslek Lisesi olması yönünde görüşlerimiz var" diye konuştu.
OKUL ÇEŞTEPE'YE YAPILACAK
Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mustafa Özmen'in de görüşünü alan Vali Al, daha sonra konuyu netleştirmek adına TOBB Genel Sekreteri ile telefonda görüştü. Görüşme sonrasında Vali Al, TOBB'un inşa edeceği okulun, içinde 11 Anadolu Lisesi, 1 Kız Meslek Lisesi, 1 Spor Lisesi, İmam Hatip Lisesi, Güzel Sanatlar Lisesi, Bilim Sanat Merkezi ve Otizm Okulu'nun bulunduğu 164 dönüm üzerine Çeştepe'ye yapılmasını düşündüklerini söyledi. 30 Ocak'ta gerçekleşecek Valiler Toplantısı için Ankara'da bulunacağını belirten Al, okul protokolünün de bugün imzalanabileceğini ifade etti. Okulun ismi konusunda bir isim belirlenmezken, okulun protokol sonrasında bu yıl temelinin atılacağı ve 2013-2014 eğitim dönemine yetiştirilmesi bekleniliyor.
SOĞUK HAVA DEPOSUNDA SÜREÇ DEVAM EDİYOR
Aydın'da yapılması planlanan soğuk hava deposunun son durumunu soran Vali Kerem Al'a bilgi veren Aydın Akyüzlü, "Sizin de katılımınızla yapılan toplantının ardından Aydın'da bir soğuk hava deposu yapılması yönünde oy birliği ile bir karar alındı. Aydın Ticaret Borsası olarak bu konuda tüm plan ve dosyaları hazırlayarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na ilettik. Bakanlıkla yaptığımız son görüşmede son durum değerlendirmenin devam ettiği yönündeydi" dedi.
Kendinin de soğuk hava deposu projesine önem verdiğini kaydeden Vali Al; "Aydın için soğuk hava deposu projesini önemsiyoruz. Bu konuda Bakanlık Müsteşar Yardımcımızla görüşmüştüm. Bana her hangi bir sorun olmayacağını belirtmişti. Süreci takip edelim. Sıkıntı olursa zamanında müdahale edelim. GEKA bütçesinden EBSO'nun Aydın'daki binası satın alabilmek için 1 milyon TL kaynak ayırmıştık. Aydın Ticaret Odası'nın bu binayı satın almasıyla hem bir sorunu çözmüş olduk hem de alamız bize kaldı. İhtiyaç halinde bu kaynağı soğuk hava deposuna aktarabiliriz" diye konuştu.
"TÜTÜN DEPOLARINDA ÇÖZÜM ÜRETEMİYORUZ"
Aydın Ticaret Borsası ve Aydın Ziraat Odası'nın işbirliğiyle düzenlenen Aydın 1. Tarım Fuarı'nın gerçekleştirildiği TEKEL tütün depolarının Aydın'a kazandırılmasıyla ilgi süreç hakkında da bilgiler veren Vali Al; şunları söyledi: "Tütün depoları konusunda bir çıkış bulamıyoruz. Çözüm için şimdiye kadar bir formül üretemedik. Tütün depoları Aydın Ticaret Borsası, Aydın Sanayi Odası ve Aydın Ticaret Odası'nın kullanımına geçseydi burada bir düzenleme yapabilirdik. Ancak kullanım konusunda halen bir sıkıntı yok. İstenirse önümüzdeki yıllarda da orada fuarımızı düzenleyebileceğiz"
(SK-MB-İK)

16.01.2013 16:02:14 TSI

Editör: Wan Haber