Toprak Mahsulleri Ofise (TMO) Gaziantep Şube Müdürlüğü heyeti Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Ömer Çelik'i ziyaret etti.
Başkan Çelik'i makamında ziyaret eden heyet israfın önlenmesi için yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Heyet yılda 2,1 milyar ekmeğin çöpe gittiğine dikkat çekerek bunun ekonomik olarak 1,5 milyar TL'ye israfa neden olduğuna işaret etti.
Başkan Çelik ise ekmek israfının bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini ifade ederek, "Ekmek bizim için kutsaldır. El emeği ve alın teri ile tarladan soframıza ulaşır. Yerde gören öperek kaldırır. Sofralarımızın vazgeçilmez asla değişmez öğesidir. Son yıllarda gittikçe artan ekmek israfı, ekonomimize vurduğu büyük yaranın yanında manevi değerlerdeki erozyonunda bir göstergesidir. Eskiden öpüp başımıza götürdüğümüz, yere düştüğünde kendimizi suçladığımız ekmek için şu an reva görülen çöp kutusu çocuklarımızı iyi eğitemediğimizin ve kendimizin de ekmeğe yeterince değer vermediğimizin en temel göstergesidir. Borsa olarak israf konusunda ne kadar geç kalınsa da sonuna kadar destek olacağımızın bilinmesini isteriz. Naçizane tavsiyemiz ekmek israfını önlemenin en kolay yolu, her öğün için sadece tüketebileceğimiz kadar ekmek almaktır" dedi.
Başkan Çelik, sağlıklı bir yaşam için beyaz ekmekten uzak durulması gerektiğini de hatırlatarak, "Vatandaşlarımızdan ekmek tüketirken beyaz ekmekten uzak durmalarını ve tam buğday ekmeği tüketmelerini tavsiye ediyorum. Beyaz ekmeğin hiçbir besleyici değeri yoktur. Buğdayın içinde bulunan Posa, vitamin ve mineral bakımından yoksun bir ekmek türüdür. Buğdayda bulunan tüm değerli ve faydalı besin maddeleri atılmıştır. Beyaz ekmek yiyerek sadece karnımızı doldurup, açlığımızı bastırıyoruz. Açlığımızı geçiştirmekten başka bir işe yaramadığı gibi vücuttaki kan şekerini yükselmekte, bağırsak hastalıklarına neden olmakta ve vücudumuzun gereksinim duyduğu vitamin ve minerallerden vücudumuzu yoksun bırakmaktadır. Bunun yanında tam buğday unu ile yapılmış bir ekmekte ise çinko, iyot, E vitamini, D vitamini, OMEGA 3 ve OMEGA 6 yağ asitleri, kalsiyum, proteinler ve karbonhidratlar bulunmaktadır. Tam buğday unundan yapılan ekmekle beslenen kişilerde şişmanlık, şeker hastalığı, kalp-damar hastalıkları ve kanser daha az görülmektedir. Tam buğday ekmeğinde posa ve kepek olduğu için bu ekmekler kabızlığa neden olmaz" diye konuştu.
(HD-ÖZ-Y)

31.01.2013 20:35:32 TSI

Editör: Wan Haber