Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) "Bayat ekmekli yemek tarifleri" kitabında vatandaşları ekmek israfına karşı hem uyarıyor hem de faydalı bilgiler veriyor. Düzce Valiliği, "Ekmek İsrafını Önleme" kampanyasına destek veriliyor.
TMO ekmek israfının önüne geçmek için vatandaşları uyarmaya devam ediyor. Hazırladığı broşürlerin yanı sıra bastırdığı kitap ile bayat etmeklerin nasıl değerlendirilebileceğini anlatıyor.
Kitapta ev için ekmek alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili "Ekmek almadan önce; tüketecek kişi sayısı, tüketilecek yemek ve evde bulunan ekmek miktarı gibi unsurlar dikkate alınarak tam olarak ne kadar ekmeğe ihtiyaç duyulduğu tespit edilmelidir. Ekmek; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından üretim izni alan yerlerden alınmalıdır. Aynı gün tüketilemeyecek ise ambalajlı ekmek satın alınması tercih edilmeli, ekmek ambalajsız ise saklama koşullarına dikkat edilmelidir. Alışveriş yaparken ekmeğin ezilmemesine dikkat edilmeli, ayrı bir poşette ve alınan diğer ürünlerin üzerine konarak taşınmalıdır" deniliyor.
EKMEK EVDE SAKLAMANIN PÜF NOKTASI
Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir. Ekmek buzdolabında veya dondurucuda kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır. Gün içerisinde tüketilecek olan ekmek, taze ve yumuşak kalabilmesi için, kapaklı bir ekmek kutusunda, gıda dolabında poşet içinde, serin, karanlık ve kuru bir ortamda saklanmalıdır. Ekmek sıcak iken poşete konulduğunda nemlenir. Bu da ekmeğin küflenmesine neden olur. Bu yüzden sıcak ekmek soğutulduktan sonra fazla kurumadan poşete konularak saklanmalıdır. Sıcak havalarda ekmeğin küflenmesini önlemek için buzdolabında saklanması tercih edilebilir. Fakat kullanmadan bir saat kadar önce ekmek, Buzdolabından çıkarılarak oda koşullarına getirilmeli ve az da olsa yumuşaması sağlanmalıdır. Ambalajlı ekmeklerden birkaç dilim alındıktan sonra kalan dilimlerin ambalajı tekrar kapatılarak saklanmasına dikkat edilmelidir. Gereğinden fazla satın alınan ekmekler bayatlamamaları için tercihen alındığı gün dondurucuya konulmalıdır. Donmuş ekmekler lezzet kaybına uğramaması için 3 ay içinde tüketilmelidir. Ekmeğin muhafaza edildiği kutunun veya gıda dolabının düzenli olarak temizlenmesi gerekmektedir. Çeşitli nedenlerle ekmeğin içerdiği suyun buharlaşarak saklandığı poşet içerisinde birikmesi küflenmeyi hızlandırabilir. Bu durumda ekmeğin saklandığı poşet değiştirilmeli ya da ekmek temiz bir kağıt havluya sarılarak saklanmalıdır.
EKMEK İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN EVDE NELER YAPILABİLİR?
İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır. Ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi israfın azaltılmasını sağlayacaktır. Kurumuş ekmekler fırında, ekmek kızartma makinesinde veya kaynamakta olan tencerenin üzerindeki süzgece yerleştirilerek tüketime uygun hale getirilebilir. Bayat ekmekler, galeta unu veya kurutulmuş ekmek içi şeklinde, uygun yemeklerde kullanılabilir.
(AY)

08.02.2013 12:58:50 TSI

Editör: Wan Haber