Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever, Mersinli üreticilerin projelerinin Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından azami yüzde 65 oranında olmak kaydıyla 5 bin ile 3 milyon Euro arasında destekleneceğini bildirdi.
TKDK, Mersin'de ilk çağrı ilanına çıktı. TKDK tarafından düzenlenen "Katılım Öncesi Mali Yardım (IPA) Kırsal Kalkınma Bileşeni İlk Çağrı İlanı ve Tanıtım Toplantısı" Akdeniz İhracatçı Birlikleri ( AKİB) Konferans Salonu'nda yapıldı. Toplantıya, Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa Sever de katıldı. Sever, toplantıda yaptığı konuşmada, cumhuriyetin 100. kuruluş yıl dönümünde millete ve gençlere uygun bir Türkiye hazırlamanın çalışması içersinde olduklarını söyledi. Ekonomide sürdürülebilir büyümenin sağlanması için büyümenin ana motoru olarak üretim ve ihracatın arttırılması gerektiğinin altını çizen Sever, dünyada gelişmiş ülkelerin yaşadıkları finansal kriz nedeniyle uluslararası ekonominin eksen kayması yaşadığını ifade etti. Bu değişimde Türkiye'nin aktif olarak yeni gelişen piyasalarda daha fazla yer almak için ihracatını çeşitlendirdiğini vurgulayan Sever, "Hem pazar hem de ürünler açısından ihracatta çeşitlendirmeye gittiğimiz için bugün böyle bir ortamda Cumhuriyetimizin ihracat rekorunu kırdık. 2012 yılında 152 milyar dolarlık rekor düzeyi yakaladık. 2013 için ise çıtayı bir üst düzeye çıkardık ve 160 milyar dolar hedefimizi Sayın Bakanımız Zafer Çağlayan açıkladı. İnşallah ihracatçılarımızın, üreticilerimizin gayretleriyle bu hedefi yakalayacağız" dedi.
Ülke olarak üretimiyle sanayisiyle ve ihracatıyla bir dönüşümü de aynı zamanda gerçekleştirmek mecburiyetinde olduklarını dile getiren Sever, "Artık teknolojiyi takip eden değil, teknolojisi takip edilen bir ülke olmalıyız. Bu konuda da Ekonomi Bakanlığı olarak inovasyona, AR-GE'ye, markalaşmaya yönelik çalışmalarımız öncelik verdiğimiz alanları oluşturuyor. İnşallah, 2023 yılına geldiğimizde AR-GE harcamalarımız gayri safi yurt içi hasılamızın yüzde 3'üne, yani 2 trilyonluk gayri safi yurt içi hasılamızın 60 milyar dolarlık kısmına karşılık gelecek. İhracatta da teknoloji yoğun, yüksek katma değerli, markalı ürünlere doğru dönüşümü sağlamak mecburiyetindeyiz. Türk ihracatı bu yolda emin adımlarla ilerlemektedir" diye konuştu.
"MERSİN İHRACATININ YARISINDAN FAZLASI TARIM ÜRÜNLERİNDEN"
"2002 yılında Türkiye'nin toplam ihracatı 36 milyar dolardı, bugün sadece Mersin için 10 milyar dolarlık hedeflerden söz ediyoruz" diyen Sever, Türkiye ne kadar sanayileşse de tarım sektörünün ekonominin can damarlarından olmaya devam ettiğini kaydetti. Tarımın, 15,3 milyar dolarlık ihracat hacmiyle geçen yıl toplam ihracattan yaklaşık yüzde 10 pay aldığına işaret eden Sever, özellikle kanatlı hayvanlar, hububat, makarna, yumurta ve turunçgil gibi ürün ve sektörlerde son yıllarda Türkiye'nin adeta ihracat patlaması gerçekleştiğini söyledi.
Mersin'in, 2011 yılında 2,8 milyar dolarlık tarım üretimi yapıldığını ve Türkiye'de ikinci sırada yer aldığını aktaran Sever, "Mersin aynı yıl, Türkiye örtü altı üretiminde yüzde 43'lük bir paya ulaşmıştır. Turunçgilde ise Türkiye'de üretiminin yaklaşık 3'te biri Mersin'de gerçekleşmiştir. Mersin'in 2012 yılının ilk 11 aylık dönemindeki ihracatı ise 1,2 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Bunun yüzde 56'sı tarım ürünleri ihracatından geldi. Tarım ürünleri ihracatımız Mersin'de aynı dönemde 656 bin dolar düzeyinde gerçekleşti" ifadelerini kullandı.
Mersin ve sektör için daha ilerisini hedeflemeleri gerektiğine değinen Sever, bunun için de yeni fikirlere, yeni projelere, değişime ve dönüşüme ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu dönüşümde TKDK'nın Mersin'de yönlendirmesini yapacağı projelerin önemli rol oynayacağının altını çizen Sever, Mersin'in Kırsal Kalkınma Programının ikinci uygulama dönemi illeri arasında yer aldığı bilgisini vererek, şöyle devam etti: "İşin içinde olanlar bilir, Mersin seçilirken, geri kalmışlık ölçütüne göre değil, IPARD (Instrument for PreAccession Regional Development) finansmanına olumlu yanıt verme kapasiteleri ve IPARD öncelikli müdahale sektörlerindeki tarımsal ekonomik kalkınma potansiyelleri yönünden değerlendirilmiştir. Bu kapsamdaki fonları yürütmek ve denetimini sağlamak üzere kurulan TKDK'nın Mersin İl Koordinatörlüğü'nün açılışını bugün yapıyoruz."
Mersin ili için 2013 yılında ilk defa proje çağrısına çıkılacağını da kaydeden Sever, şu bilgileri verdi: "Bu çerçevede, Mersinli üreticilerimiz, projelerini TKDK İl Koordinatörlüğü'ne iletecekler. Ardından projenin ön elemeyi geçmesi halinde TKDK tarafından projeler, IPARD kapsamında finanse edilecektir. Bu kapsamda, sektörler itibariyle değişmek üzere projeler, azami yüzde 65 oranında olmak kaydıyla 5 bin ile 3 milyon Euro düzeyi arasında desteklenecektir. Bu projelerin hazırlanmasında yol gösterici olarak başta ziraat odalarımız ve üretici birlikleri olmak üzere sivil toplum örgütlerimize büyük görevler düşmektedir."
Konuşmanın ardından Ekonomi Bakan Yardımcısı Sever, TKDK Mersin İl Koordinatörlüğü'nün açılışını yaptı.
(KYM-Y)

25.01.2013 10:56:49 TSI

Editör: Wan Haber